ДЕРЖАВНА ПІДТРИМКА РОЗВИТКУ НАУКИ ТА ІННОВАЦІЙ В УНІВЕРСИТЕТАХ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВІЙНИ ТА ПІСЛЯВОЄННОЇ ВІДБУДОВИ - БОВСУНІВСЬКА, Ірина (Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Політичні науки та публічне управління, 2025)
У статті розглядаються особливості державної підтримки науки та інноваційної діяльності в університетах України в умовах повномасштабної війни та в контексті післявоєнної відбудови країни. Проаналізовано актуальні законодавчі ініціативи, фінансові механізми та стратегічні програми, спрямовані на збереження наукового потенціалу та стимулювання інновацій. Особлива увага приділяється ролі університетів як осередків наукових досліджень і технологічного розвитку в кризовий період. Визначено ключові виклики, зокрема зменшення фінансування, міграція науковців, руйнування інфраструктури, а також окреслено можливі шляхи відновлення та модернізації наукової сфери в системі вищої освіти. Автор підкреслює важливість міжнародної співпраці, цифрової трансформації та інвестицій у людський капітал як пріоритетні напрями політики підтримки університетської науки у післявоєнний період.У статті проаналізовано актуальний стан наукової діяльності та інновацій в українських університетах в умовах військових викликів і процесу відновлення країни. Війна принесла численні труднощі для української науки, зокрема брак фінансування, втрату кадрів через еміграцію науковців, руйнування інфраструктури та ускладнення міжнародної співпраці.Автор статті детально вивчає основні перешкоди, з якими стикається наукова сфера, та визначають ключові напрямки, що сприяють інноваційному розвитку. Особливу увагу приділено інтеграції української науки в глобальний контекст і ролі університетів у відновленні економіки після війни. Підкреслено важливість цифрових технологій як інструменту для подолання наслідків конфлікту та стимулювання наукової діяльності. Крім того, у статті висвітлюються стратегічні кроки для підтримки наукової сфери, такі як розвиток міжнародного партнерства, державно-приватне співробітництво та вдосконалення державної політики у сфері вищої освіти. Автор наголошує на необхідності комплексного підходу до вирішення існуючих проблем, що дозволить українським університетам не лише відновити свої позиції, але й зміцнити їх на міжнародній арені.