АНАЛІЗ БЕЗПЕКОВОЇ СИТУАЦІЇ НА ЄВРОПЕЙСЬКОМУ КОНТИНЕНТІ В КОНТЕКСТІ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ ОСНОВНИХ ГЕОПОЛІТИЧНИХ АКТОРІВ - КАРМАЗІНА, Марія; МОКЛЯК, Сергій; РОМАНОВ, Микола (Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Політичні науки та публічне управління, 2025)
Аналізуючи безпекову ситуацію в Європі з використанням методів порівняння, класифікації, як і методу real time, та з опорою на статистичні й фактологічні дані, у статті виокремлено домінантні виклики та загрози, які нині впливають на ефективність оборонно-безпекових стратегій у країнах Європи. Крім того, нестабільність безпекової ситуації в Європі зумовлюється зміною президентської влади в США та невизначеністю політики адміністрації Дональда Трампа щодо євроатлантичної співпраці, НАТО, як і поки що не до кінця зрозумілим ступенем «розуміння росії» американським президентом та відповідно його ролі у приборканні, зрештою, країни-агресорки, чи навпаки – поглибленні «розуміння» російського неоімперіалізму, рашизму та ігноруванні воєнних злочинів. Доводиться, що європейська безпека в умовах деглобалізації перебуває під тиском (спричиненим новітніми викликами і загрозами) російської агресії проти України і невизначеності, пов’язаної з перспективами її припинення / поглиблення (аж до агресії росії проти країн НАТО). Невизначеності додають брутальні новітні авторитарні та партикулярні практики, співпраця недемократичних режимів, як і їхнє прагнення зіграти «з колективним Заходом» у гру з нульовою сумою. А ще – піднесення націоналістичних цінностей на шкоду загальнолюдських та майже «останній шанс» для Європи і всього геополітичного Заходу не втратити свою демократичну престижність.