МОЛОДІЖНА ПОЛІТИКА ТА МОБІЛЬНІСТЬ МОЛОДІ УКРАЇНИ В ЧАСИ ВІЙНИ - ТОМЕНКО, Дмитро (Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Політичні науки та публічне управління, 2022)
У статті йдеться про особливості функціонування молодіжних організацій України. Підкреслено напрями діяльності молодих людей у військовий час. Зазначено специфіку продовження та часткового відновлення грантових проєктів. У статті пояснено причини, через які волонтерським організаціям вдалося швидше налагодити співпрацю із зовнішніми стейкхолдерами з метою надання допомоги військовим. Показані причини росту рівня довіри між молодіжними організаціями. Розглянуті аспекти відновлення молодіжної роботи. Проаналізовані показники міграції української молоді з 24.02.2022 (а саме скільки виїхало та покинуло домівки), повернення в Україну (у ґендерному та віковому співвідношенні), настроїв щодо повернення (включаючи прогнозовані періоди повернення), зайнятості. Визначені причини й наслідки вимушеної та добровільної міграції. Багато уваги приділяється обговоренню питань освіти молоді, а саме завершенню навчання в поточному 2022 році та вступній кампанії. Звідси наголошено на важливості додаткового професійного навчання та можливої перекваліфікації через використання функціоналу відкритих онлайн- платформ з метою працевлаштування в Україні та за кордоном. Відомо, що певна частина українських молодіжних організацій на підконтрольних територіях поступово відновлюють свою діяльність, більш фокусуючись на питаннях безпеки, водночас поновлюються програми з розвитку молоді та грантові проєкти. Зазначені аспекти діяльності профільних органів державної влади у військовий час. Наголошується наявність підтримки та розуміння з боку міжнародних партнерів. Окремо увагу сфокусовано на зміні ціннісних орієнтирів молоді. Періодичність та випадки спілкування державною мовою теж зросли. Наприкінці статті наведено перелік порад щодо діяльності молодіжних організацій та молоді у військовий час.