АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ МІГРАЦІЙНОГО КАПІТАЛУ В ГЕОПОЛІТИЦІ: УКРАЇНСЬКИЙ ТА СВІТОВИЙ ВИМІРИ - Лісовський , П. М.; Лісовська, Ю. П. (Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Політичні науки та публічне управління, 2024)
Відплив робочої сили за кордон є деструктивним явищем, яке властиве більшості країн світу. Простежується істотний вплив міграційного процесу на ментальну, економічну, правову та інші сфери світової політики. Виокремлено мету, засоби та результати міграційного капіталу в геополітиці. Акцентовано на глобалізації як сприянні міграційному капіталу, що істотно впливає на ментальну, економічну, правову та інші сфери геополітики. Розкрито вплив світової кризи на пошук нових джерел енергії у контексті міграційного капіталу як всебічного суспільного явища. Прогнозовано, що саме активна праця людинитворця ХХI ст. забезпечує енергопостачання як проблему енергетичної безпеки у сучасній геополітиці. Констатовано вирішення цих проблем світовою спільнотою для зміцнення національних інтересів.