роль і місце цінностей паритетної демократії У структурі політичної культури сучасної української молоді - Цікул, І. (Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Політичні науки та публічне управління, 2024)
Особливість світогляду сучасної молоді зумовлюється насамперед соціальними, колективними та політичними нормами суспільства, в якому довелося народитися молодій людині. Це покоління є найбільш критичним до соціальних вимог, у площині яких воно існує. Саме тому соціальною особливістю молоді є її специфічна позиція щодо сприйняття пропонованих суспільством норм і цінностей, а саме молодь не лише сприймає і наслідує, а й перетворює, змінює та вдосконалює їх відповідно до нових соціально-історичних реалій. Найефективніший вплив на формування полі- тичної свідомості, як і політичної культури, особи справляє її безпосередня участь у суспільно корисній, громадсько-політичній діяльності. Формування політичнихцінностей молоді можливе за умови здійснення загальногромадського виховання, яке формує у людини почуття громадянськості, тобто почуття своєї причетності до справ усього суспільства, прагнення внести свою частку в розбудову держави