Афганський пік “холодної війни - Костиря, А. А. (Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Політичні науки та публічне управління, 2024)
Воєнно-політична спецоперація СРСР в Афганістані 1979 — 1989 рр. стала не тільки останньою воєнною зовнішньополітичною акцією Радянського Союзу, а й завершальною ланкою “холодної війни”. Однак в історичній, воєнній літературі майже не аналізуються специфіка спецоперації, її відмінності від попередніх воєнно-політичних акцій СРСР за його межами, а також взаємообумовленість і взаємозв’язок з “холодною війною”. Автор робить спробу зменшити цю прогалину.