ДЕРЖАВНЕ УПРАВЛІННЯ ЦИФРОВИМ РОЗВИТКОМ АЗЕРБАЙДЖАНУ - АЛІРЗАЄВА, Фаріда (Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Політичні науки та публічне управління, 2025)
Метою статті є розкриття можливостей державного управління у прогнозуванні та скануванні горизонтів цифрових технологій. На прикладі Азербайджанської Республіки розглядається цифровий розвиток як стратегічний пріоритет державної політики. Методологія та методи. Використана методологія включає комплексний огляд міжнародних документів щодо стратегій цифрового розвитку та національних документів, які розкривають принципи та методи цифрової трансформації в Азербайджані. Методологія порівняльного аналізу міжнародних рейтингів та індексів цифрового розвитку дозволяє досліджувати можливості для цифрової трансформації, цифрової інклюзії та створення екосистемних моделей в Азербайджані.Новизна статті визначається аналізом цифрових технологій нового покоління як ресурсу для управління соціально-економічними процесами в контексті інтеграції Азербайджану в глобальну цифрову екосистему. Висновки: населення країни значною мірою адаптувалося до цифрових технологій. Цей фактор дозволяє владі впроваджувати інноваційні рішення в політичній, соціальній та економічній сферах. Стратегічне прогнозування та розробка нових підходів до впровадження цифрових технологій реалізуються в Азербайджані через параметри наскрізних цифрових технологій. Тенденція медіативної функції електронного урядування відображає розвиток послуг активної комунікації між владними структурами та громадянами.Держава гарантує надання широкого спектру державних послуг населенню на платформі обміну даними «Цифровий міст», «Цифрова екологія» та екосистемі «Бір».Впровадження блокчейн-технологій у фінансово-економічний сектор призводить до інтенсивної трансформації бізнес-процесів. Тенденція розвитку інформаційно-комунікаційного вузла двох транспортних коридорів (Північ-Південь, Схід-Захід), що проходять через територію країни, значно підвищує конкурентоспроможність Азербайджану у світовій економіці. Цифрова трансформація несе потенційні ризики порушення приватності та конфіденційності даних, а також виникнення кризових явищ у ринковій економіці.