ТИПОЛОГІЯ ГРОМАДСЬКИХ ІНІЦІАТИВ ТА ЇХ ВПЛИВ НА ПОЛІТИЧНУ СИСТЕМУ - КУРГАНСЬКИЙ, Сергій (Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Політичні науки та публічне управління, 2025)
У статті розглянуто роль та значення громадських ініціатив у сучасному суспільно-політичному житті, їх основні функції, механізми та форми впливу. Проведено аналіз та класифікацію громадських ініціатив за рівнем дії, організаційною структурою, напрямами діяльності та методами взаємодії з владою. Окрему увагу приділено впливу цифровізації на громадську активність, зокрема використанню інтернет-платформи, соціальних мереж та електронного врядування для залучення громадськості до процесу ухвалення рішень. На основі проведеного аналізу визначено основні форми громадської інтернет-участі, такі, як онлайн-консультації, електронні петиції, громадські обговорення та кампанії в соціальних медіа. Підкреслюється важливість конструктивної взаємодії між громадським суспільством та державними інституціями для забезпечення прозорості, підзвітності та демократизації управлінських процесів. Обґрунтовано значення громадських ініціатив як механізму контролю за діяльністю влади, мобілізації населення та прав захисту громадян. Висвітлено особливості протестних рухів та адвокаційних кампаній, їхню роль у формуванні політичного порядку денного. Розглянуто волонтерську діяльність як інструмент соціальної підтримки та розвитку громадської солідарності. Визначено основні тенденції розвитку громадських ініціатив в Україні, їх вплив на суспільні процеси. Окреслено перспективи подальших досліджень, зокрема вивчення історичного та сучасного досвіду громадських ініціатив у політичному житті України.