ВЗАЄМОДІЯ ОРГАНІВ ВЛАДИ ТА ГРОМАДСЬКИХ ОБ’ЄДНАНЬ У СПРИЯННІ ІНТЕГРАЦІЇ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ У ПІДКОНКОНТРОЛЬНІ УКРАЇНІ ТЕРИТОРІАЛЬНІ ГРОМАДИ - УТВЕНКО, Володимир (Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Політичні науки та публічне управління, 2025)
Повномасштабне вторгнення рф на територію України призвело до окупації частини її території, руйнації виробничої і соціальної інфраструктури, житлового фонду, що змусило мільйони українських громадян покинути власні домівки та мігрувати як усередині країни, так і за її межі. У приймаючих територіальних громадах внутрішньо переміщені особи (ВПО) зіштовхнулися з низкою проблем соціально-економічного і гуманітарного характеру, які намагаються вирішувати спільними зусиллями органи влади та громадські об’єднання із залученням бізнес-структур, за допомоги міжнародних і благодійних організацій. Особливо постала проблема працевлаштування переселенців, яка загострилася в умовах посилення соціально-економічної кризи на фоні війни та гострої нестачі матеріальних і фінансових ресурсів багатьох територіальних громад. Крім цього, на порядку денному було розв’язання житлових та гуманітарних проблем ВПО.Проаналізовано проблемні аспекти внутрішньої інтеграції ВПО, забезпечення цієї соціальної групи за синергії влади, громадянського суспільства і бізнесу житлом, гуманітарною, соціальною і правовою допомогою.Зроблено акцент на тому, що значна частина ВПО у зв’язку із втратою житла, іншого майна та за інших причин планує залишитися на постійне місце проживання у приймаючих громадах, що посилюватиме навантаження на місцеві бюджети, житловий фонд та соціальну інфраструктуру тощо. Чільне місце приділено аналізу проблеми працевлаштування ВПО у приймаючих громадах, залученню місцевих бізнес-структур до створення робочих місць для переселенців. Подано рекомендації щодо оптимізації співпраці місцевої влади, громадських об’єднань і бізнесу з інтеграції ВПО у підконтрольні Україні територіальні громади.