ПРОЯВИ АДАПТАЦІЇ ДІТЕЙ МОЛОДШОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУ

Автор(и)

  • Антоніна ГРИСЬ ПрАТ «ВНЗ «Міжрегіональна академія управління персоналом»
  • Вікторія МАРУШЕВСЬКА ПрАТ «ВНЗ «Міжрегіональна академія управління персоналом»

Ключові слова:

шкільна адаптація, діти, початкова школа, першокласники, адаптація, дезадаптація

Анотація

Постановка проблеми. Проблема адаптації дитини до школи має комп- лексний (медичний, педагогічний, психологічний) характер. Дошкільний та молодший шкільний вік є сензитивними періодами соціального становлення особистості дитини як повноцінного члена суспільства. Від адаптації дитини в початковій школі залежить все її подальше життя, тому важливо визначити основні прояви адаптації дітей до школи саме в першому класі. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Молодші шко- лярі повинні, з одного боку, пережити зміну розпорядку дня, пристосуватися до нових умов спілкування, а з іншого – сприйняти та привнести у власне життя нові специфіч- ні правила, вимоги і предмети, пов’язані з навчанням у школі. При порушенні успішної адаптації до умов школи, в дитини може виникнути стан дезадаптації, як результат різкої зміни умов середовища, до якого вона може бути не готова. Ознаками дезадап- тації є підвищена стомлюваність, дратівливість, спалахи гніву, замкнутість, погана успішність, агресивність або, навпаки, надмірна соромливість, підвищена тривожність, низька самооцінка. Прояви дезадаптації такі: відставання від програми; швидка втомлюваність; недисциплінованість; невміння будувати відносини з однолітками та дорослими; підвищена тривожність, плаксивість; спад працездатності наприкінці дня; неадекватна поведінка; неуспішність у навчанні. Формулювання мети статті. Ме- тою є теоретичне та емпіричне дослідження особливостей шкільної адаптації першо- класників. Виклад основного матеріалу. В процесі емпіричного дослідження особли- востей адаптації до школи дітей молодшого шкільного віку, було проведено оцінювання рівня шкільної мотивації й адаптації за анкетою Н. Лусканової, застосовано опиту- вальник для визначення рівня адаптації дитини до школи (Л. М. Ковальова, Н. Н. Та- расенко), використано методику «Будиночки» О. А. Орехової, методику «Школа звірів». У 15 % досліджених дітей виявлено негативні асоціації, пов’язані зі школою. Висновки та перспективи подальших досліджень. Успішна адаптація до початкової школи є необхідною умовою розвитку кожної дитини як особистості, її індивідуально- сті, продуктивної активної діяльності, творчості.

Посилання

Берник О.Н., Козак І.К. Адаптаційні заняття для майбутніх першокласників, які не відвідують ДНЗ. Початкове навчання та виховання: наук.-метод. журн. 2009. № 27. С. 3–14.

Гуріна О. Адаптація першокласників: Семінар для вчителів початкових класів. Психолог. Шкільний світ. 2008. № 15. С. 13–16.

Дубчак О. Дитина йде до школи: радощі й турботи. Початкова школа. 2003. № 4. С. 52–55.

Лемешева Т.Є., Подавільнікова І.М. Етапи соціалізації дитини: підготовка до школи та адаптація першокласників. Таврійський вісник освіти. 2013. N 4. С. 270–278.

Кривчикова О., Лясота Т. Психомоторний стан як фактор адаптації учнів початкових класів до умов навчання в школі. Фізичне виховання, спорт і культура здоров’я у сучасному суспільстві. 2008. № 2. С. 162–164.

Крупник Г.А. Особливості психологічного супроводу адаптації першокласників до навчального процесу. Таврійський вісник освіти. 2014. № 2 (46). С. 251–257.

Опанасюк Г. Алгоритм супроводу дітей в адаптаційний період Психолог. 2009. Січень (№ 3–4). С. 12–18.

Перегончук Н. Психологічні основи проявів дезадаптації учнів початкової школи. Наукові записки: Збірник матеріалів науково-практичної конференції викладачів і студентів. Серія «Початкове навчання». Вип. 5. Частина ІІ. Вінниця, 2007. С. 40–42.

Розіна І.В., Андріяш Х.О., Розіна І.В. Вплив тривожності на процес адаптації учнів п’ятих класів Вісник Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка. 2010. Т ІІ. № 82. С. 168–171.

Цилєв В. Діагностика психологічної готовності дітей до школи Все про адаптацію. 2004. № 25–26. С. 14–21.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-12-06

Як цитувати

ГРИСЬ, А., & МАРУШЕВСЬКА, В. (2021). ПРОЯВИ АДАПТАЦІЇ ДІТЕЙ МОЛОДШОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУ. Сучасна медицина, фармація та психологічне здоров’я, (1(2), 43-57. вилучено із https://journals.maup.com.ua/index.php/psych-health/article/view/34