ДИНАМІКА СИРОВАТКОВОГО ФНП-Α ЗА УМОВ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОГО КАРАГІНАНОВОГО ЗАПАЛЕННЯ СКРОНЕВО-НИЖНЬОЩЕЛЕПНИХ СУГЛОБІВ - КОВАЛЬЧУК, Дмитро (Сучасна медицина, фармація та психологічне здоров’я, 2025)
Скронево-нижньощелепний суглоб (СНЩС) – складна анатомічна структура, особливо вразлива до запальних процесів у зв’язку з подвійним функціональним навантаженням та складною іннервацією. Запальні ураження СНЩС супроводжуються болем, порушенням функції та можуть призводити до системних змін. Одним із ключових патогенетичних чинників запалення є фактор некрозу пухлин α (ФНП-α), який відіграє важливу роль у запуску й підтриманні прозапальної відповіді. На сьогодні відсутня достатня кількість досліджень, що б комплексно вивчали динаміку ФНП-α у сироватці крові за умов індукованого запалення саме в ділянці СНЩС. У низці досліджень доведено участь ФНП-α у розвитку запальних процесів у різних тканинах, зокрема пульпі зуба, периапікальних ураженнях та суглобах. ФНП-α стимулює секрецію інших прозапальних цитокінів, активує клітини імунної системи, сприяє резорбції кісткової тканини. Карагінан використовується як надійний агент для моделювання гострої фази запалення в експериментальних тварин. Однак недостатньо робіт, які б досліджували зміну рівня ФНП-α саме при карагінановому запаленні СНЩС.Мета роботи – з’ясувати динаміку концентрації ФНП-α у сироватці крові щурів за умов експериментального карагінан-індукованого запалення скронево-нижньощелепних суглобів.Матеріали та методи дослідження. Експеримент проведено на 36 щурах лінії WAG, яким у ділянку СНЩС вводили карагінан або фізіологічний розчин. Тварини були поділені на 6 груп, забір крові здійснювався на 3-й годині, 1-й, 3-й, 7-й та 15-й добах. Рівень ФНП-α у сироватці визначали методом імуноферментного аналізу.Результати та їх обговорення. Уже на 3-тю годину після введення карагінану відзначено тенденцію до зростання ФНП-α, із максимальними значеннями на 3-тю добу (збільшення у 2,55 раза порівняно з контролем). Починаючи з 7-ї доби, рівень ФНП-α знижувався, майже досягаючи контрольних значень на 15-ту добу. Динаміка рівнів ФНП-α свідчить про класичний двофазний характер запалення.Карагінанова модель ефективно і відтворювано імітує гостре запалення СНЩС та може бути корисною у подальших дослідженнях патогенезу й оцінки ефективності протизапальної терапії в стоматології.Висновки. Внутрішньосуглобове введення карагінану до СНЩС викликає виражену системну прозапальну реакцію з підвищенням рівня ФНП-α у сироватці крові. Пік вмісту ФНП-α спостерігається на 3-тю добу, що узгоджується з активною фазою цитокінового запалення. На 15-у добу рівень наближається до показників контролю, що свідчить про зменшення активності запалення.