ДОСТУП ДО СТОМАТОЛОГІЧНОЇ ДОПОМОГИ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ ПІД ЧАС ВІЙНИ - ЧЕРНЯВСЬКИЙ, Вадим; СТРЮК, Юлія (Сучасна медицина, фармація та психологічне здоров’я, 2025)
Мета роботи – дослідити доступ до стоматологічної допомоги внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в умовах війни в Україні та виявити основні бар’єри у наданні стоматологічних послуг цієї категорії населення.Матеріали та методи. Проведено аналіз науково-інформаційних джерел, статистичних даних, а також нормативно-правової бази щодо надання медичної допомоги ВПО. Застосовано бібліосемантичний метод, контент-аналіз, аналітичний, системний та соціологічний (анкетування) методи для виявлення актуальних проблем доступу до стоматологічних послуг.Результати. У процесі аналізу джерел встановлено, що надання стоматологічної допомоги ВПО є недостатнім через низку об’єктивних і суб’єктивних причин: відсутність постійного місця проживання, обмежений доступ до медичних установ, недостатнє фінансування, нестача фахівців у приймаючих громадах. Соціологічне опитування серед ВПО, які перебувають у центральних та західних регіонах України, показало, що понад 60 % респондентів не отримували стоматологічної допомоги протягом останнього року. Основними бар’єрами вказано фінансову недоступність, тривалі черги та відсутність інформації про безоплатні програми. Висновки. Для покращення доступу ВПО до стоматологічної допомоги необхідно: 1. Розширити державні програми фінансування стоматологічних послуг для ВПО. 2. Забезпечити мобільні стоматологічні кабінети в регіонах з великою кількістю переміщених осіб. 3. Посилити інформаційно-просвітницьку роботу серед ВПО щодо існуючих можливостей безоплатного лікування. 4. Підвищити рівень міжвідомчої координації між органами охорони здоров’я, соціального захисту та громадськими організаціями.Також необхідно враховувати стоматологічні потреби ВПО при формуванні політики охорони здоров’я на державному рівні, оскільки усунення бар’єрів у доступі до медичної допомоги сприятиме збереженню загального стану здоров’я населення в умовах війни.