ВОЛЬТАМПЕРОМЕТРИЧНЕ ВИЗНАЧЕННЯ ВМІСТУ ПЕРЕКИСУ ВОДНЮ В ДЕЗІНФІКУЮЧОМУ ЗАСОБІ НА ОСНОВІ ПЕРОЦТОВОЇ КИСЛОТИ - Мозгова, Олена; Блажеєвський, Микола; Карпова, Світлана; Бондаренко, Наталія; Томаровська, Тетяна (Сучасна медицина, фармація та психологічне здоров’я, 2025)
Мета роботи. У цьому дослідженні представлено розробка та валідація вольтамперометричного методу для кількісного визначення пероксиду водню у дезінфікуючому засобі Делаксон на основі пероцтової кислоти. Методологія. Метод використовує катодну вольтамперометрію з використанням обертального вуглеситалового електроду в якості робочого і допоміжного електрода. Вимірювання проводилися в діапазоні потенціалів від +1,0 до –1,0 В відносно еталонного Ag/AgCl/KCl насиченого електроду.Наукова новизна. Дослідження пропонує нове застосування катодної вольтамперометрії з обертальним вуглеситаловим електродом для точного визначення пероксиду водню у складі комерційного дезінфікуючого засобу. Метод продемонстрував високу лінійність, чутливість і точність, з низькими значеннями LOD (2,15×10⁻⁵ моль/л) і LOQ (7,18×10⁻⁵ моль/л), що робить його надійним аналітичним інструментом для практичного застосування. Висновки. Запропонований вольтамперометричний метод є надійним, чутливим і точним для визначення перекису водню в дезінфікуючих засобах на основі пероцтової кислоти. Він продемонстрував чудову відтворюваність (значення RSD 0,028, 0,018 та 0,011) та точність (відносні похибки від –0,77% до +0,92%), з успішним застосуванням до препарату Делаксон (RSD = 0,012, відносна похибка = +1,69%).