КЛІНІКО-ЛАБОРАТОРНЕ ОБГРУНТУВАННЯ ТА ПРОФІЛАКТИКА КАРІОЗНОГО ПРОЦЕСУ У ДІТЕЙ ВІКОМ 2–6 РОКІВ - МЕЛЬНИК, Володимир; ПЕНЯК, Мар’ян (Сучасна медицина, фармація та психологічне здоров'я, 2024)
Постановка проблеми. У віці 2–6 років діти зазвичай ще не мають достатньої самостійності та навичок в гігієні, тому особливо важливо вживати заходи для запобігання розвитку карієсу та попередження втрати зубів. Ключові підґрунтя для запобігання карієсу у дітей включають: – Поширеність карієсу – каріозний процес є однією з найпоширеніших проблем в стоматології серед дітей. – Важливість раннього втручання – каріозний процес у тимчасових зубах розвивається набагато швидше, ніж у постійних, тому потрібно вживати заходи щоб запобігати появі карієсу на ранніх стадіях, коли він ще не прогресує і не завдає значних пошкоджень зубам – Зниження витрат на лікування – ефективні методи профілактики допомагають уникнути складних та дорогих лікувань, пов’язаних з розвитком карієсу в майбутньому. – Збереження здорових зубів – своєчасна рання діагностика та профілактика дозволяє зберегти здорові зуби і запобігти їх втраті. – Підвищення якості життя – запобігання карієсу допомагає уникнути болю і дискомфорту, пов’язаних з карієсом та його лікуванням, забезпечуючи кращу якість життя дітей. У дітей віком 2–6 років, каріозний процес може розвиватися швидко та має серйозні наслідки для здоров’я зубів у майбутньому. Брак вивчення конкретних клініко-лабораторних аспектів цього процесу обмежує наші можливості вчасного виявлення та ефективного лікування карієсу у цій вразливій віковій групі. Очікується, що отримані дані нададуть глибше розуміння механізмів розвитку карієсу у дітей віком 2–6 років та допоможуть розробити ефективні стратегії профілактики. Результати дослідження можуть визначити важливі клінічні та лабораторні параметри для раннього виявлення та успішного лікування карієсу в цій віковій групі. Вірогідно, що висновки, отримані у результаті дослідження стануть основою для вдосконалення профілактичних програм і покращення стану стоматологічного здоров’я у дітей раннього віку. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Сучасні дослідження наголошують на важливості ранньої діагностики карієсу у маленьких дітей для вчасного виявлення та лікування. Стоматологічний персонал є джерелом інформації про здоров’я ротової порожнини для населення та медичних працівників первинного рівня медико-санітарної допомоги. Такий підхід надзвичайно важливий у формуванні здорових сімейних звичок в антенатальному та грудному віці дитини з метою профілактики карієсу зубів та саногенної поведінки на все життя, дозволяє мінімізувати чи виключити поведінкові фактори ризику. Мета дослідження – оцінити наявні наукові докази ефективності методів профілактики раннього карієсу тимчасових зубів. Матеріали та методи проведення дослідження. Ретроспективний аналіз результатів дослідження вітчизняних і закордонних дослідників. Було проведено пошук статей та наукових видань за темою профілактика каріозного процесу у дітей віком 2–6 років. Додатково, було перевірено посилання на оглядові і оригінальні статті для знаходження додаткових публікацій. Методика пошуку включала в себе використання баз даних наукових статей, таких як PubMed, Scopus, та Google Scholar. Ключові слова були введені в пошукові строки, а результати були перевірені з метою визначення актуальних та відповідних публікацій. Результати дослідження та їх обговорення. Результати огляду літератури підтверджують необхідність використання різних методів профілактики карієсу з урахуванням груп тимчасових зубів. Для профілактики фісурного карієсу в тимчасових молярах ефективним є застосування методу герметизації, для фронтальної групи зубів – глибоке фторування. Раціональним є поєднання різних способів профілактики, направлених на підвищення резистентності твердих тканин тимчасових зубів. Регулярна інформаційна робота серед батьків та педагогічних працівників також може сприяти підвищенню рівня усвідомлення профілактичних заходів щодо здоров’я дітей. Висновки та перспективи подальших досліджень. Результати, отримані в цьому дослідженні, вказують на те, що медичні працівники стоматологічного профілю використовують різноманітні методи та засоби для профілактики стоматологічних захворювань у дітей раннього віку . Цей широкий спектр підходів впливає на загальний стан здоров’я та вимагає подальшого наукового вивчення для розробки ефективних стратегій профілактики. Рання діагностика карієсу у дітей молодшого віку є ключовим аспектом успішної профілактики та лікування.