ПРОГНОЗУВАННЯ БІОЛОГІЧНОЇ АКТИВНОСТІ ПОХІДНИХ ПРОПАРГІЛОВОГО СПИРТУ ЗА ДОПОМОГОЮ ПРОГРАМИ SWISS TARGETPREDICTIO - ВЕЛЬЧИНСЬКА, Олена (Сучасна медицина, фармація та психологічне здоров'я, 2024)
Стаття присвячена дослідженню фізико-хімічних параметрів та біологічних властивостей нових синтезованих похідних пропаргілового спирту із полігалогеновмісним фармакофорним угрупуванням за допомогою програми комп’ютерного прогнозування Swiss TargetPredictio, SIB Swiss Institute of Bioinformatics. Мета роботи. Аналіз взаємозв’язку «структура-активність» в ряду нових синтезованих похідних пропаргілового спирту із полігалогеновмісним фармакофорним угрупуванням з прогнозуванням їх фізико-хімічних параметрів, фармакологічних властивостей та визначенням біомішеней за допомогою комп’ютерного прогнозування програмою Swiss TargetPredictio. Методологія. Пропаргілові етери та їх похідні характеризуються поліфункціональністю, яка базується на взаємовпливі термінального потрійного зв'язку на комплекс функціональних груп, які формують певне фармакофорне угрупування. Пропаргілові етери залишаються актуальним об’єктом у моделюванні молекул нових біологічно активних речовин (БАР) з потенційними біологічними властивостями з метою створення ефективних лікарських засобів. Пропаргілові сполуки використовують в агрохімії, у органічному синтезі у якості алкілуючих агентів та біологічно активних сполук, мають великий запит на використання у різних областях промисловості, особливо, у фармацевтичній галузі. Це відкриває перспективи у подальшій хімічній модифікації молекул пропаргілових сполук із неописаним раніше спектром біологічних властивостей та дослідженні їх нецільових ефектів. Раніше нами синтезовані похідні пропаргілового спирту із полігалогеновмісним фармакофорним угрупуванням в умовах органічного синтезу з міжфазним каталізом бензилтриметиламонію хлоридом або дибензо-18-краун-6-етером. При дослідженні їх біологічних властивостей виявлена їх бактерицидна, діуретична та аналгетична активності. Наукова новизна. Отримання нових даних щодо фізико-хімічних параметрів та потенційної біологічної активності нових синтезованих похідних пропаргілового спирту та імплементація отриманих результатів у практику тонкого органічного синтезу для створення малих молекул як потенційних біологічно активних речовин (БАР) та перспективних лікарських засобів. Матеріали та методи. Хімічні структури похідних полігалогеновмісних пропаргілового спирту, програма комп’ютерного прогнозування фізико-хімічних параметрів та фармакологічних властивостей Swiss TargetPredictio. Висновки. За допомогою комп’ютерного прогнозування фізико-хімічних параметрів, фармакологічних властивостей та нецільових ефектів похідних пропаргілового спирту із полігалогеновмісним фармакофорним угрупуванням за допомогою програми Swiss TargetPredictio розраховано кількість поворотних зв’язків, H-зв. акцепторів, H-зв. донорів; визначено значення молярної рефракції та ліпофільності; отримано характеристики фармакокінетики та біодоступності, а також, прогнозованих потенційних біологічних мішеней та фармакологічних властивостей синтезованих сполук.