СУЧАСНІ МЕТОДИ СТАНДАРТИЗАЦІЇ ГОМЕОПАТИЧНИХ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ В УКРАЇНІ ТА У СВІТІ - Вишневська, Лілія; Олійник, Світлана; Буряк, Марина; Пуль-Лузан, Вікторія; Ковальова, Тетяна; Ковальов, Володимир (Сучасна медицина, фармація та психологічне здоров'я, 2024)
У статті розглядаються вимоги нормативної документації до стандартизації та якості гомеопатичних лікарських засобів та можливість їх застосування в гомеопатичній аптеці. Мета. Провести проблемно-цільовий аналіз та узагальнити дані стосовно стандартизації гомеопатичних лікарських засобів і визначити перспективні напрями гомеопатичної фармації в Україні. Методи: інформаційно-пошуковий, структурно-логічний, порівняння, узагальнення. Результати. Основним пріоритетним напрямком державної політики України у сфері забезпечення населення лікарськими засобами є забезпечення наявності на фармацевтичному ринку доступних, якісних лікарських засобів. Гомеопатична медицина неодноразово довела свою ефективність при лікуванні великого спектру захворювань, тому постійно спостерігається зростаючий попит на гомеопатичні лікарські засоби, як в Україні, так і в Європі. Тому, безпека та якість гомеопатичних препаратів стали актуальним питанням сучасної фармації та медицини. Якість гомеопатичних препаратів залежить не лише від якості проведення технологічного процесу виробництва, а й від якості сировини, що використовується. Аналізуючи нормативну документацію, встановлено що, якщо до складу гомеопатичного препарату входять активні речовини в низьких потенціях, їх можна проаналізувати за показником «ідентифікація», якщо у високих потенціях, то гомеопатичні лікарські препарати рекомендовано оцінювати за органолептичними та загальним показниками якості, характерними для даного виду лікарської форми, або застосовувати клінічний метод контролю якості. Виявлено відмінності у контролі якості різних гомеопатичних лікарських форм під час аналізу та узагальнення даних гомеопатичних Фармакопей різних країн світу. Висновки. Для виробництва якісної та безпечної готової продукції необхідно розробити спеціалізований нормативний документ – Українську Гомеопатичну Фармакопею, яка допоможе уніфікувати вимоги до якості гомеопатичних лікарських засобів.