ВНУТРІШНЬОЧЕРЕВНИЙ ТИСК ЯК ОДИН ІЗ КРИТЕРІЇВ ВИБОРУ ХІРУРГІЧНОЇ ТАКТИКИ ПРИ ГОСТРІЙ НЕПРОХІДНОСТІ ТОНКОЇ КИШКИ - БАГРІЙ, Василь; БЕНЕДИКТ, Володимир (Сучасна медицина, фармація та психологічне здоров'я, 2025)
Інтраабдомінальна гіпертензія є поширеним ускладненням при гострій непрохідності тонкої кишки, що ускладнює перебіг захворювання і підвищує ризик поліорганної недостатності. Своєчасне вимірювання внутрішньочеревного тиску дозволяє об'єктивно оцінити тяжкість стану пацієнта та обґрунтувати вибір хірургічної тактики лікування.Прогностичне значення внутрішньочеревного тиску у пацієнтів із гострою непрохідністю тонкої кишки робить його важливим критерієм при визначенні терміновості та обсягу оперативного втручання. Методи. У дослідження включено 52 пацієнти з верифікованою гострою непрохідністю тонкої кишки, які перебували на лікуванні в хірургічних відділеннях Тернопільської обласної клінічної лікарні та Тернопільської міської лікарні №2. Усім хворим проводили вимірювання внутрішньочеревного тиску за допомогою трансуретральної методики через катетер Фолея. Залежно від рівня внутрішньочеревного тиску пацієнти були поділені на три групи згідно зі ступенем інтраабдомінальної гіпертензії. Тактика лікування варіювала від консервативної до невідкладного оперативного втручання.Результати. Середній рівень внутрішньочеревного тиску у пацієнтів із гострою непрохідністю тонкої кишки становив 17,61 ± 1,8 мм рт. ст. У 1-й групі (n=14) показник становив 12,8 ± 1,5 мм рт. ст., у 2-й групі (n=17) – 19,3 ± 2,1 мм рт. ст., у 3-й групі (n=21) – 23,7 ± 1,8 мм рт. ст. Хворим з інтраабдомінальною гіпертензіює 1 ступеня було застосовано консервативну терапію, у пацієнтів із інтраабдомінальною гіпертензіює 2 ступеня – проведено назогастральну або інтестинальну інтубацію з подальшою хірургією, а при інтраабдомінальній гіпертензії 3 ступеня – виконано невідкладне оперативне втручання.Висновки. Моніторинг внутрішньочеревного тиску у пацієнтів з гострою тонкокишковою непрохідністю є важливим критерієм для стратифікації ризику та вибору хірургічної тактики. Високий рівень внутрішньочеревного тиску корелює з необхідністю невідкладного втручання та є прогностичним маркером тяжкості стану.