СУЧАСНИЙ ПОГЛЯД НА ВИЯВЛЕННЯ ЗУБНОЇ БІОПЛІВКИ - ВОРОНІНА, Ганна; МОСТОВИЙ, Артур; АФОНІНА, Вікторія (Сучасна медицина, фармація та психологічне здоров'я, 2025)
Зубна біоплівка, яка формує складну екосистему на поверхнях зубів, ясен і слизової оболонки порожнини рота, є ключовим мікробним чинником щодо розвитку карієсу зубів та запальних захворювань пародонту. Її своєчасне виявлення відіграє важливу роль у профілактиці та лікуванні основних стоматологічних патологій. Натепер розроблено низку інноваційних підходів, які дозволяють не лише якісно ідентифікувати біоплівку, а й оцінити її товщину, щільність, структурну організацію та ступінь зрілості.Мета. Аналіз сучасної наукової інформації про наявні методи виявлення зубної біоплівки з урахуванням їх ефективності, можливостей застосування та перспектив подальшого розвитку. Матеріали та методи. У роботі проведено систематичний аналіз наукових публікацій за останні 10 років із використанням баз даних Google Scholar, PubMed та спеціалізованих стоматологічних видань. Відбір джерел здійснювали за ключовими словами: «зубна біоплівка», «методи виявлення біоплівки», «діагностика біоплівки у стоматології», «візуалізація біоплівки», «мікроскопічні методи», «молекулярні методи», «біохімічні тести». Увагу приділяли роботам, що описують як традиційні, так і високотехнологічні діагностичні інструменти.Результати. У статті розглянуто основні методи виявлення зубної біоплівки: гігієнічні індекси (PI, API, OHI-S, TQHPI, NPI), візуалізація за допомогою дисклозантів, цифрові технології (включно з 3D-скануванням та застосуванням алгоритмів глибинного навчання), мікроскопічні методи, зокрема, конфокальна лазерна скануюча мікроскопія (CLSM), а також флуоресцентні методи, наприклад, D-BioTECH. Оцінено переваги й обмеження кожного підходу. Встановлено, що поєднання кількох методів значно підвищує точність і об’єктивність виявлення зубної біоплівки.Висновки. Комплексне використання традиційних і сучасних методів виявлення зубної біоплівки сприяє більш точній та ранній діагностиці, дозволяє своєчасно оцінити стан гігієни порожнини рота пацієнта, підвищити ефективність профілактики, лікувальних і гігієнічних заходів у щоденній стоматологічній практиці.