SWOT-АНАЛІЗ УПРОВАДЖЕННЯ 2D-КОДУВАННЯ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ В УКРАЇНІ - САХНАЦЬКА, Наталія; КОСЯЧЕНКО, Костянтин (Сучасна медицина, фармація та психологічне здоров'я, 2025)
Питання забезпечення якості лікарських засобів та протидія їх фальсифікації залишається стратегічно важливим для системи охорони здоров’я України, особливо в умовах воєнного стану. Упровадження 2D-кодування розглядається як дієвий інструмент контролю обігу лікарських засобів і водночас важливий крок на шляху гармонізації вітчизняної фармації із законодавством ЄС. Для ефективної реалізації цієї системи необхідний комплексний SWOT-аналіз, що дозволяє визначити сильні та слабкі сторони, можливості й загрози упровадження 2D-кодування ліків в Україні.Мета дослідження – провести SWOT-аналіз упровадження процесу 2D-кодування лікарських засобів в Україні, а також розробити практичні рекомендації щодо стратегічних напрямів адаптації цієї технології до сучасних умов національного фармацевтичного ринку.Матеріали і методи. У дослідженні використано комплекс загальнонаукових і спеціальних методів, що забезпечили системний аналіз процесу впровадження 2D-кодування лікарських засобів в Україні. Основним інструментом дослідження обрано SWOT-аналіз.Результати. У процесі дослідження проаналізовано технологічні, нормативно-правові, організаційні та економічні аспекти функціонування системи верифікації ліків. Визначено сильні сторони, серед яких – гармонізація національного законодавства з вимогами Директиви 2011/62/ЄС, підвищення прозорості ланцюга постачання та можливість миттєвої перевірки лікарських засобів споживачем. Слабкими сторонами виявлено відсутність повноцінно функціонуючої верифікаційної організації, високу вартість адаптації для суб’єктів ринку та брак навчання персоналу. Серед зовнішніх можливостей – цифрова трансформація галузі, подальша інтеграція з eHealth, міжнародна підтримка. Загрози включають ризики технічних збоїв, кібернебезпек та економічну нестабільність у період воєнного стану. На основі результатів сформовано практичні рекомендації щодо адаптації української системи до європейських стандартів, зокрема у сфері нормативного регулювання, удосконалення цифрової інфраструктури та інформаційної безпеки.Висновки. Впровадження 2D-кодування лікарських засобів в Україні є стратегічним кроком до посилення фармацевтичної безпеки, цифровізації галузі та відповідності вимогам ЄС. Реалізація запропонованих заходів підвищить ефективність державного контролю, зменшить ризики фальсифікації, зміцнить довіру населення до системи охорони здоров’я та сприятиме інтеграції українського фармацевтичного ринку до європейського простору.