РОЛЬ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ В СУЧАСНИХ ПРОЦЕСАХ ДЕРЖАВОТВОРЕННЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32689/2617-2224-2019-17-2-188-199

Ключові слова:

держава, християнство, взаємодія, діалог, соборність, єдність, політика, глобалізація, економіка, демократія, модернізація

Анотація

Висвітлено роль Православної Церкви України у зміцненні процесів державності та єднання українського народу у контексті політич- них, економічних та культурних змін у житті України. Проаналізовано ре- альні проблеми та можливі шляхи духовного єднання українського народу, а також головні аспекти державотворення у вітчизняній богословській і полі- тологічній думці. Обґрунтовано, що діалог Української Християнської Цер- кви та суспільства постійно буде базисним елементом суспільного розвитку та платформою процесів демократизації в Україні.

З точки зору соціального вчення церкви, можна дійти висновку, що са- моорганізаційні духовні та соціальні процеси, які відбуваються на рівні цер- ковних парафій горизонтальних зв’язків, ефективно впливають на розвиток процесів державотворення та громадянського суспільства в Україні. Зважаю- чи на ситуацію загалом, виникає потреба переглянути позиції щодо напрямів подальшого розвитку діалогу церкви та держави у процесі державотворення, акцентуючи увагу на мотивації самоорганізаційних процесів в управлінні на рівні церковних громад, на потенційних можливостях співпраці інститу- тів церкви, держави та громадянського суспільства в духовній, культурній, освітній сферах, на досягненні паритету на рівні вертикально-горизонталь- них зв’язків з метою збалансування інтересів суб’єкта та об’єкта державного управління.

Визначено, що для налагодження тісних взаємовідносин держави і церкви у процесах державотворення в управлінні потрібна не локальна і не фрагмен- тарна, а постійна та стійка суспільна самоорганізація церковних парафій (со- ціальне служіння, освіта, виховання, проповідь, спілкування) у поєднанні з ефективним державним управлінням. Слід також зважити на ту обставину, що на рівні церковного життя Православної Церкви України та формуван- ня соціального вчення церкви потрібно сформувати загальне уявлення щодо подальшого розвитку взаємовідносин держави та церкви в управлінні.

Посилання

Інформація про ВРЦіРО // Інтернетпортал “Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій” [Електронний ресурс]. — 2016. — Режим доступу: http://vrciro.org.ua/ua/council/info — Дата доступу: 12.05.2016.

Володимир ( Сабодан), Митрополит Київський та всієї України. Допові- ді, промови, звернення. — К.: Видав. відділ Української Православної Церкви, 2011. — 422 с.

Чорноморець Юрій. Ідеал Християн- ської України як вимога соціального вчення християнських Церков // Ін- тернет-портал “РІСУ. Релігійно-інформаційна служба України” [Елек- тронний ресурс]. — 2018. — Режим доступу: http://risu.org.ua/ua/index/expert_thought/analytic/47555/ — Дата доступу: 25.12.2018.

Чорноморець Юрій. Відповідаль- ність Церков за майбутнє Украї- ни // Інтернет-портал “РІСУ. Релі- гійно-інформаційна служба Украї- ни” [Електронний ресурс]. — 2018. — Режим доступу: http://risu.org.ua/ua/index/studios/materials_conferences/56445/— Дата доступу: 25. 12. 2018.

Сталий розвиток: світоглядна ідео- логія майбутнього: [монографія] / [М. А. Хвесик, І. К. Бистряков, Л. В. Левковська, В. В. Пили- пів]; за ред. акад. НААН України М. А. Хвесика. — К.: Державна уста- нова “Ін-т економіки природокорис- тування та сталого розвитку Нац. акад. наук України”, 2012. — 465 с.

Головатий М. Ф. Політична міфо- логія: навч. посіб. — К.: МАУП, 2006. — 144 с.

125 думок Патріярха Йосифа Слі- пого / Упоряд. Тереза Ференц. — Львів: Свічадо, 2017. — 144 с.

Мартишин Діонісій, прот. Зустріч із Живим Богом: духовні бесіди на православні свята / Д. Мартишин. — К.: Духовно-просвітницький Центр імені Святих Апостолів, 2013. — 104 с.

Віктор ( Бедь), архім. (Бедь В. В.). Конституційно-правові аспекти реалізації права людини на свободу совісті та віровизнання. — Ужгород: Інформаційно-видавничий центр “УУБА-КаУ”, 2010. — 278 с.

Мартишин Д. С. Діалог Української Православної Церкви та суспільства у процесі політичних тран- сформацій України: монографія / Д. С. Мартишин. — Київ: ДП “Вид. дім “Персонал”, 2017. — 272 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-02-27

Як цитувати

Мартишин, Д. (2019). РОЛЬ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ В СУЧАСНИХ ПРОЦЕСАХ ДЕРЖАВОТВОРЕННЯ. Публічне урядування, (2 (17), 188-199. https://doi.org/10.32689/2617-2224-2019-17-2-188-199