МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОЦІНЮВАННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ УПРАВЛІННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЮ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ

Автор(и)

  • О. М. Рибак Приватне акціонерне товариство «Вищий навчальний заклад «Міжрегіональна академія Управління персоналом» https://orcid.org/0000-0003-4223-780X

DOI:

https://doi.org/10.32689/2523-4536/64-7

Ключові слова:

аграрне підприємство, ефективність, оцінювання, конкурентоспроможність, конкурентоспроможність аграрного підприємства, метод, управління конкурентоспроможністю

Анотація

Досліджено особливості методичного забезпечення оцінювання конкурентоспроможності та ефективності управління конкурентоспроможністю аграрних підприємств. Визначено базові принципи оцінки рівня конкурентоспроможності підприємства, яким повинен відповідати метод оцінювання задля забезпечення найбільшої точності та об'єктивності, грунтовності результатів оцінювання. Здійснено аналіз цілого ряду різноманітних методів оцінки рівня конкурентоспроможності підприємства, за результатами якого з'ясовано, що вони в переважній більшості відповідають лише декільком базовим принципам, а це робить їх певної мірою суб'єктивними та не такими ґрунтовними, як того вимагають користувачі, що може негативно впливати на правильність управлінських рішень та інструментарію, до якого вдаються власники та керівники підприємств. Визначено, що при виборі та розробці методики оцінки ефективності управління конкурентоспроможністю підприємства важливо враховувати безпосередньо особливості конкурентоспроможності підприємства та конкурентоспроможності продукції, які не лише суттєво відрізняються, а й значно впливають на результати оцінки, що не завжди враховується або залишається поза увагою науковців. Доведено, що для аграрного підприємства ключового значення набуває питання саме достовірності аналізу, його грунтовності та функціональної повноти, адже його результати є основою для прийняття відповідних управлінських рішень щодо визначення власного становища на ринку, об'єктивної кількісної та якісної оцінки, формування та управління конкурентними перевагами та можливостями, реалізації конкурентного потенціалу підприємства, обрання необхідного інструментарію керівництвом, тощо. Виділено перелік найбільш загальних недоліків та особливостей методів оцінювання, а також визначено, що уникнути їх можливо за допомогою обрання такого методу, який би відповідав більшості базових принципів оцінки рівня конкурентоспроможності підприємства, застосовувався в комплексі з іншими методами, враховував кількісні та якісні показники в процесі оцінювання.

Посилання

Клименко С.М., Омельяненко Т.В., Барабась Д.О., Дуброва О.С., Вакуленко А.В. Управление конкурентоспособностью предприятия : учеб. пособие. Київ : КНЕУ. 2008. 520 с.

Ильина И. Управление конкурентоспособностью предприятий сферы обслуживания и оказания услуг как элемент инновационного развития. Экономический анализ: теория и практика. 2012. № 10 (265). С. 27–34.

Волков Д.В. Оценка конкурентоспособности предприятия: теоретико-методологические подходы. Вести высших учебных заведений Черноземья. 2010. № 1 (19). С. 96–100.

Балян К.С. Методы оценки конкурентоспособности предприятия: общетеоретический аспект. Инфраструктурные отрасли экономики : проблемы и перспективы развития. 2017. № 8. С. 46–58.

Иванов Ю.Б., Тищенко А.Н., Дробитько Н.А., Абрамова О.С. Конкурентоспособность предприятия: оценка, диагностика, стратегия : Научное издание. Харьков : ХГЭУ, 2004. 256 с.

Костюк Л.А. Теоретичні та методичні засади оцінки конкурентоспроможності. Збірник наукових праць Таврійського державного агротехнологічного університету. (Економічні науки). 2012. Випуск 2. С. 22–30.

Шогенов Т.М. Повышение конкурентоспособности предприятий АПК региона на основе формирования интегрированных структур. Диссер. на зв. канд. экон. наук специальность 08.00.05 – Экономика и управление народным хозяйством. Нальчик, 2016. 160 с.

Прахова Г.С. Современные факторы конкурентоспособности предприятий. Ставрополь : Изд-во Северо-Кавказского государственного технического университета, 2005. 180 с.

Мишин Ю.В. Уровни конкурентоспособности фирмы. URL: http://www.vector-study.ru/store/pdf/30/30-080.pdf (дата звернення: 14.11.2021).

Фатхутдинов Р.А. Управление конкурентоспособностью организации : учеб. Москва : Маркет ДС, 2008. 432 с.

Шилова Е.В., Третьякова Е.А. Оценка системы управления конкурентоспособностью фармацевтических предприятий. Российское предпринимательство. 2011. № 7. С. 117–122.

Klimenko, S.M., Omelyanenko, T.V., Barabas, D.O., Dubrova, O.S., Vakulenko, A.V. (2008) Upravlenye konkurentosposobnostiu predpryiatyia: ucheb. posobye [Management of enterprise competitiveness: textbook. Allowance]. Kyiv: KNEU, 520 p.

Ilyina, I. (2012) Upravlenye konkurentosposobnostiu predpryiatyi sferi obsluzhyvanyia y okazanyia usluh kak element ynnovatsyonnoho razvytyia [Management of competitiveness of enterprises in the field of service and provision of services as an element of innovative development]. Economic analysis: theory and practice, vol. 10 (265), pp. 27–34.

Volkov, D.V. (2010) Otsenka konkurentosposobnosty predpryiatyia: teoretyko-metodolohycheskye podkhodi [Assessment of the competitiveness of the enterprise: theoretical and methodological approaches]. Vesty vнsshykh uchebnikh zavedenyi Chernozemia, vol. 1 (19), рp. 96–100.

Balyan, K.S. (2017) Metodi otsenky konkurentosposobnosty predpryiatyia: obshcheteoretycheskyi aspekt [Methods of assessing the competitiveness of the enterprise: general theoretical aspect] Ynfrastrukturnнe otrasly ekonomyky: problemi y perspektyvi razvytyia, vol. 8, pp. 46–58.

Ivanov, Yu.B., Tishchenko, A.N., Drobitko, N.A., Abramova, O.S. (2004) Konkurentosposobnost predpryiatyia: otsenka, dyahnostyka, stratehyia: Nauchnoe yzdanye [Competitiveness of the enterprise: assessment, diagnosis, strategy: Scientific publication]. Kharkiv: HGEU. 256 р.

Kostyuk, L.A. (2012) Teoretychni ta metodychni zasady otsinky konkurentospromozhnosti [Theoretical and methodological principles of competitiveness assessment]. Zbirnyk naukovykh prats Tavriiskoho derzhavnoho ahrotekhnolohichnoho universytetu. (Ekonomichni nauky), vol. 2, pp. 22–30.

Shogenov, T.M. (2016) Improving the competitiveness of agricultural enterprises in the region through the formation of integrated structures. Disser. on zv. Cand. econ. Sciences specialty 08.00.05 – Economics and management of the national economy. Nalchik [Povyshenye konkurentosposobnosty predpryiatyi APK rehyona na osnove formyrovanyia yntehryrovannыkh struktur. Dysser. na zv. kand. ekon. nauk spetsyalnost 08.00.05 – Ekonomyka y upravlenye narodnym khoziaistvom]. Nalchyk, 160 p.

Prahova, G.S. (2005) Sovremennie faktori konkurentosposobnosty predpryiatyi [Modern factors of enterprise competitiveness]. Stavropol: Yzd-vo Severo-Kavkazskoho hosudarstvennoho tekhnycheskoho unyversyteta, 180 p.

Mishin, Yu.V. (2018) Urovny konkurentosposobnosty fyrmi [Levels of competitiveness of the firm]. Access mode: http://www.vector-study.ru/store/pdf/30/30-080.pdf (access date: 14.11.2021).

Fatkhutdinov, R.A. (2008) Upravlenye konkurentosposobnostiu orhanyzatsyy: ucheb [Management of competitiveness of the organization: textbook]. Moskva: Market DS. 432 р.

Shilova, E.V., Tretyakova, E.A. (2011) Otsenka systemы upravlenyia konkurentosposobnostiu farmatsevtycheskykh predpryiatyi [Evaluation of the competitiveness management system of pharmaceutical companies]. Russian entrepreneurship, vol. 7, рр. 117–122.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-03-31