ДОСТУП ДО ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ В УКРАЇНІ ТА ЄВРОПІ: ВІД ПРИВІЛЕЇ – ДО ОСНОВОПОЛОЖНОГО КОНСТИТУЦІЙНОГО ПРАВА

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32689/2617-9660-2020-1(7)-239-253

Ключові слова:

державна служба, рівний доступ до державної служби, конституція, конституційне право на рівний доступ до державної служби, держави-члени Європейського Союзу.

Анотація

У статті досліджується доступ до державної служби з часів Античності – до сьогодення. Зосереджено увагу на причинах, підставах, а також ідеології трансформації державної служби від привілеї, яка надавалась аристократії (дворянам), що були «слугами короля», до конституційного права рівного доступу до державної служби на засадах демократії, доброчесності та професіоналізму. Відстоюється думка, що саме Декларація прав людини і громадянина, прийнята в 1879 році Національною Асамблеєю Франції, в Статті VI закріпила державну службу не як привілею, яка раніше надавалась, а із XVII ст. –і продавалась королями, а як важливе право громадянина наступного змісту: «Усім громадянам через їхню рівність перед законом відкритий у рівній мірі доступ до всіх публічних посад, місць і служб відповідно до їхніх здібностей та без будь-яких інших відмінностей, за винятком обумовлених їхніми чеснотами і здібностями». Утвердження права на рівний доступ до державної служби отримало в XVII-XIX ст. свій самобутній, але демократичний розвиток також у Швейцарії та США. Наголошується, що під час перебування Українських земель у XVIII – на поч. XX ст. у складі Австро-Угорської, Російської та Османської імперій питання вступу на державну службу урегульовувалось численними нормативно-правовими актами, які регулювали, по-суті, корпоративні відносини тодішньої бюрократії. При цьому, якщо в Австро-Угорській імперії, після конституційної реформи другої пол. XIX ст. право громадян на державну службу було закріплене в «Конституційному Законі про загальні права громадян, для королівств і областей, представлених у Рейсхраті» 1867 року, то в Російській імперії, починаючи з Табеля про ранги (1722 р.) Петра I й до краху режиму Миколи II у 1917 році, за відсутності конституції, порядок вступу та проходження державної служби унормовувався в Зібраннях статутів про цивільну службу та додатках до них. Ці статути унормовували доступ державної служби (по визначенню уряду та виборну), які мали дискримінаційний характер і закріплювали малоефективну аристократичну бюрократію. Утвердження державної служби за часів Української держави Гетьмана Павла Скоропадського в 1918 року виявилось важливим, але не тривалим кроком. Після більшовицької експансії та включення України до складу колишньої СРСР, в Україні тривалий час функціонував корпус службовців, який знаходився під контролем партійно-репресивного державного режиму. І лише через два роки після здобуття незалежності України, право рівного доступу до державної служби було закріплено в спеціальному Законі України «Про державну службу», а надалі й у ст. 38 Конституції України. Це повернуло Україну в контекст загальноєвропейського генезису державної служби, як важливої форми реалізації громадянами свого прагнення професійно забезпечувати реалізацію основоположних функцій держави.

Посилання

Конституція України, прийнята на п’ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 року // Відомості Верховної Ради України. 1996. № 30. Ст. 141.

Про державну службу: Закон України від 10 грудня 2015 р. // Відомості Верховної Ради України. 2016. № 4. Ст. 43.

Ольшевский Л. Бюрократия. Москва: Издание В.М. Сабина, 1906. 417 с.

Федоренко В.Л., Малюга А.В. Реформування інституту державної служби в Україні: законодавчі аспекти // Державна антикорупційна політика та запобігання й протидія корупції на публічній службі в органах державної влади і органах місцевого самоврядування: монографія / автор. кол.; В.В. Василевич, Т.Е. Василевська, В.Ф. Нестерович, Е.В. Расюк, А.В. Савченко, В.Л. Федоренко (кер.) та ін. ; за ред. проф. Ю.В. Ковбасюка і проф. В.Л. Федоренка. Київ: НАДУ, 2016. С. 154-157.

Малюга А. Право громадян на державну службу в Україні: поняття, законодавче забезпечення, вимоги та обмеження до кандидатів // Вісник НАДУ при Президентові України. (Серія «Державне управління»). 2018. № 1. С. 38-44.

Малюга А.В. Щодо особливостей парламентської служби в системі державної служби України: законотворчі аспекти // Актуальні проблеми державно-правового розвитку України в контексті інтеграцій- них процесів: матеріали ІV-ої Міжнародної науково-практичної конференції (Запоріжжя, 18 травня 2019 р.) / Редкол.: С. К. Бостан, Р. М. Максакова, Т. Є. Леоненко. Дніпро: «ЛІРА ЛТД», 2019. С. 146-148.

Александров М. Государство, бюрократия и абсолютизм в истории России. С.-Петербург: Типограф. Б.М. Вольфа, 1910. 175 с.

Гачек Ю. Общее государственное право на основе сравнительного правоведения. Под ред. и с предисл. М.А. Рейснера; авториз. перевод с нем. М.Я. Лазерсона. Часть II. Право современной деморатии. Рига: Изд-во «Наука и жизнь», 1913. 180 с.

Градовский А.Д. Начала русского государственного права: В 2 томах. Под ред. и с предисл. В.А. Томсинова. Т. 2: Органы управления. Москва: Изд-во «Зерцало», 2006. 542 с.

Кареев Н.И. Государство-город античного мира. Опыт исторического построения политической и социальной эволюции античных гражданских общин. Предисл. и примеч. А.В. Сазонова. Москва: Гос. публ. ист. б-ка России, 2014. 480 с.

Аркас М. Історія Північної Чорноморщини. Том I. Від найдавніших часів до початків формування Київської держави. Торонто; Онт.: Накладом Дослідного Інституту Студіюм Інк. і Вид-во «Гомін України», 1969. 348 с.

Присяга херсонеситів на вірність полісу та демократичному ладу Херсонеса з викладом ідеалів громадянського служіння демократичній державі // Історія державної служби в Україні: у 5 т. / Відп. ред.: Т. В. Мотренко, В. А. Смолій; Редкол.: С. В. Кульчицький та ін.; Гол. упр. держ. служби України; Ін-т Історії НАН України. Київ: Ніка-Центр, 2009. Т. 3: Документи і матеріали. V ст. до н.е. – 1774 р.; Упорядн.: Г. В. Боряк (кер. кол. упоряд), Л. Я. Демчен- ко, Ю. А. Мицик. С. 59–60.

Золотая булла, 1222 г. // Вильсон В. Государство. Прошлое и настоящее конституционных учреждений; пер. под ред. А.С. Ященко; с предисл. М.М. Ковалевского. С приложением текста важнейших конституций. Москва: Изд-во В.М. Саблина, 1905. С. 105-109.

Конституції зарубіжних країн: навч. посібн. Авт.-упоряд.: В. О. Серьогін, Ю. М. Коломоєць, О. В. Марцеляк та ін.; За заг. ред. В. О. Серьогіна. Харків: Вид-во «ФІНН», 2009. С. 70 (664 с.).

Конституционный Закон об общих правах гражданств, для королей и областей, представленных в Рейхсрате от 12 декабря 1867 г. // Вильсон В. Государство. Прошлое и настоящее конституционных учреждений; пер. под ред. А.С. Ященко; с предисл. М.М. Ковалевского. С приложением текста важнейших конституций. Москва: Изд-во В.М. Саблина, 1905. С. 92-103.

Устав о Службе Гражданской по определению от правительства // Свод законов Российской империи, повелением Государя Императора Николая Первого составленный. Том третий. Уставы о службе гражданской. Санктпетербург: В Типограф. Второго Отдел. Собств. Его Императорского Величества Канцелярии, 1857. С. 1-751.

Устав о Службе Гражданской по выборам // Свод законов Российской империи, повелением Государя Императора Николая Первого составленный. Том третий. Уставы о службе гражданской. Санктпетербург: В Типограф. Второго Отдел. Собств. Его Императорского Величества Канцелярии, 1857. С. 1-184.

Устав о Службе Гражданской по определению от правительства 1896 року // Свод законов Российской империи (неофи- циальное издание). Все 16 томов со всеми относящимися к ним приложениями і одной книге. Под ред. А.Ф. Волкова Ю.Д. Филипова. С-Петербург: Изд. Высочайше утвержд. Товарищества «Общественная Польза», 1897. С. 1-111.

Загальна декларація прав людини : прийнята та проголошена резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 10 грудня 1948 року № 217 А (ІІІ) // Офіційний вісник України. 2008. № 93. Ст. 3103.

Міжнародний пакт про громадянські і політичні права від 16 грудня 1966 року : ратифікований Указом Президії Верховної Ради УРСР від 19 грудня 1973 року № 2148-VІІІ (з двома факультативними протоколами) // Международные акты о правах человека. Сборник документов. Москва: НОРМА-ИНФРА-М, 1998. С. 53-76.

Федоренко В.Л., Малюга А.В. Розділ IV. Вступ на державну службу // Науково-практичний коментар до Закону України «Про державну службу» / Ред. кол. К.О. Ващенко, І.Б. Коліушко, В.П. Тимощук, В.А. Дерець (відп. ред ). Київ: ФОП Москаленко О.М., 2017. С. 166-254.

Федоренко В.Л. Конституційне право України : підручник ; До 20-ої річниці Конституції України та 25-ої річниці незалежності України / В.Л. Федоренко. – К. : Вид-во «Ліра», 2016. – 616 с.

Про державну службу : Закон України від 16 грудня 1993 р. // Відомості Верховної Ради України. 1993. № 52. Ст. 490

Публічна служба. Зарубіжний досвід та пропозиції для України / За заг. ред. Тимощука В.П., Школика А.М. Київ: Конус-Ю, 2007. 735 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-01-27

Як цитувати

Малюга, А. В. (2020). ДОСТУП ДО ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ В УКРАЇНІ ТА ЄВРОПІ: ВІД ПРИВІЛЕЇ – ДО ОСНОВОПОЛОЖНОГО КОНСТИТУЦІЙНОГО ПРАВА. Експерт: парадигми юридичних наук і державного управління, (1(7), 239-253. https://doi.org/10.32689/2617-9660-2020-1(7)-239-253

Номер

Розділ

КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають