НОВИЙ ЗАКОН У СФЕРІ ЗАПОБІГАННЯ ТА ПРОТИДІЇ ЛЕГАЛІЗАЦІЇ (ВІДМИВАННЮ) ДОХОДІВ, ОДЕРЖАНИХ ЗЛОЧИННИМ ШЛЯХОМ ПОЧИНАЄ ДІЯТИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32689/2617-9660-2020-2(8)-37-46

Ключові слова:

запобігання, протидія, легалізація, відмивання, дохід, злочинний шліх, тероризм.

Анотація

Обґрунтовано, що фінансовий моніторинг – це державна система протидії відмиванню та легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом. Ще 30-40 років тому такого поняття не існувало. Навпаки, кожна країна оберігала фінансову інформацію. Але світ стає глобальним, тому необхідність боротися з проблемою «брудних коштів» зростає. Доведено, що з метою досягнення відповідності правової системи України у сфері протидії відмиванню доходів та фінансуванню тероризму і розповсюдження зброї масового знищення з урахуванням критеріїв, що висуваються Європейським Союзом (ЄС) до держав, які мають намір вступити, національне законодавство потребує змін. Україна обрала для себе євроінтеграційний шлях, тому ми тепер постійно маємо гармонізовувати своє законодавство у сфері фінансового моніторингу і втілювати міжнародні директиви. Оновлений законопроект про фінансовий моніторинг розроблявся кілька років. Докладно обговорювали його з Національним банком та усіма учасниками фінансового ринку. Визначено, що новий закон є регуляторним актом та відповідає принципам державної регуляторної політики, що надасть можливість вдосконалити організацію первинного та державного фінансового моніторингу і підвищити ефективність формування та реалізації державної політики у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму. Зазначено, що мета нового закону про фінансовий моніторинг – досягнення відповідності правової системи України у сфері протидії відмиванню доходів та фінансуванню тероризму і розповсюдження зброї масового знищення до критеріїв, що висуваються Європейським Союзом (ЄС) до держав, які мають намір вступити. Основне нововведення закону про фінансовий моніторинг полягає у тому, що фінансові операції, що підлягають фінансовому моніторингу. Перш за все, варто відзначити, що Закон про фінансовий моніторинг збільшив порогову суму фінансової операції, що підлягає фінансовому моніторингу з 150 000 грн. до 400 000 грн.

Посилання

Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення. Закон України від 14 жовтня 2014 року № 1702-VII.

Романенко Є. Євроатлантична інтеграція України як фактор національної безпеки /Європейський вимір соціальної безпеки: інструменти, проблеми, практика: збірник матеріалів, доповідей круглого столу в рамках проекту «Кафедра Жана Моне «Аналіз та застосування європейського досвіду демократії та належного врядування в Україні», м. Маріуполь, 21 червня 2018 р. – Маріуполь: ДонДУУ, 2018. – с.71-74.

Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення. Закон України від 6 грудня 2019 року № 361-IX.

. h t t p s : / / b i z . l i g a z a k o n . n e t / u a / analitycs/192891_fnansoviy-montoring-vukran- po-novomu-chogo-ochkuvati

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-04-08

Як цитувати

Романенко, Є. О., & Мартишин, Д. С. (2020). НОВИЙ ЗАКОН У СФЕРІ ЗАПОБІГАННЯ ТА ПРОТИДІЇ ЛЕГАЛІЗАЦІЇ (ВІДМИВАННЮ) ДОХОДІВ, ОДЕРЖАНИХ ЗЛОЧИННИМ ШЛЯХОМ ПОЧИНАЄ ДІЯТИ. Експерт: парадигми юридичних наук і державного управління, (2(8), 37-46. https://doi.org/10.32689/2617-9660-2020-2(8)-37-46

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають