ПРОЕКТУВАННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ З ДИНАМІЧНОГО АНАЛІЗУ ЕНЕРГЕТИЧНИХ РЕСУРСІВ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32689/maup.it.2021.1.9

Ключові слова:

прогнозування, аналіз даних, парсинг, енергетика, обробка даних

Анотація

Активне використання засобів прогнозування стрімко впроваджується в різні напрямки бізнесу та економіки. Це пов’язано з великою динамікою змін цін на різні види товарів, нестабільною ситуацією з валютним курсом, а також різними зовнішніми факторами, які можуть впливати на ціноутворення в країні. Одним з напрям- ків товарів, прогнозування динаміки якого є суттєвою задачею, є енергетичний ринок країни. Проектування та розробка сучасного програмного засобу, який використовує ефективні алгоритми аналізу та прогнозування динаміки зміни цін на енергетичному ринку, дозволить мінімізувати розбіжність цін між постачальниками сировини і готової продукції. Метою статті є опис процесу проектування інформаційної системи динамічного аналізу та методів оцінки інформації та побудови прогнозів щодо визначення актуальних коефіцієнтів вартості на енерге- тичних ринках країни. Реалізація поставленої мети передбачає вирішення низки завдань: 1) організація методів збору аналітичних вхідних даних; 2) проектування логіки та компонентів інформаційної системи з використанням нотацій UML; 3) визначення функціонального алгоритму прогнозування та застосування його в якості оптималь- ного методу побудови прогнозу в інформаційній системі. Наукова новизна. Спроектоване та розроблене рішення використовує комплексні аналітичні засоби які дозволяють підвищити ефективність закупівлі палива на спожи- вацькому ринку. Таке рішення дозволить мінімізувати вартість товарів та послуг які прямим чином залежать від вартості палива чи інших енергетичних ресурсів. Як висновок, у статті наголошується, що сучасний ринок палива та енергетичних ресурсів дуже погано прогнозується та не дозволяє кінцевим користувачам аналізувати динаміку зміни вартості. Все це суттєвим чином впливає на вартість послуг та товарів, які залежать від кінцевої вартості палива. Проектування, розробка та впровадження прозорої системи з аналізу інформації та побудови прогнозу з ди- наміки змін вартості на паливо дозволить мінімізувати витрати серед потенційних клієнтів та зробити процес регулювання вартості енергетичних ресурсів більш прозорим.

Посилання

Агеев, А.Н. Стратегия развития ТЭК и механизмы ее реализации. Нефть. Газ и бизнес. 2013. № 5. С. 7–9.

Байков, Н. Мировая нефтяная промышленность: прогнозы развития до 2035 г. Мировая экономика и международные отношения. 2013. № 3. С. 54–61.

Васильева, Н.С. Формирование цены в рыночных условиях. М. : Бизнес. 2015. 620 c.

Калита, Н. Ценообразование в условиях рынка. Киев : УкрНИИТИ. 2014. С. 22.

Фадєєва, І.Г. Методологічні засади моделювання і прогнозування діяльності та фінансово-економічних показників об’єктів управління НГК. Ефективна економіка. 2015. № 1. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=3713

Трофимчук, Т.С. Моделирование тенденций добычи нефти, цены их взаимосвязей с факторами. Проблемы экономики и управления нефтегазовым комплексом. 2013. № 2. С. 45–49.

Бакулін, Є.М., Шелудченко, В.І., Єгер, Д.О. Основні напрямки розвитку нафтової і газової промисловості України. Розвідка та розробка нафтових і газових родовищ. 2007. № 4(25). С. 5–13.

Шибаева, Н.О., Шибаев, Д.С., Рудниченко, Н.Д, Вычужанин, В.В. Разработка модели решающего дерева для когнитивного представления метаданных о больших объемах информации. Сборник материалов XXVI Международной научно-технической конференции. Нижегородский государственный технический университет им. Р.Е. Алексеева. 2020. Нижний Новгород, 2020. С. 684–690.

Світлицький, В.М. Геологічні основи та теорія пошуків і розвідки нафти і газу : навч. посібник для ВНЗ. Київ : Інтерпрес ЛТД, 2010. 390 с.

Суярко, В.Г. Загальна та нафтогазова геологія. Харків : ХНУ імені В.Н. Каразіна, 2013. 212 с.

Frank, E. Grubbs. Sample Criteria for Testing Outlying observations. 1950. Vol. 21. No. 1. P. 27–58.

Frank, E. Grubbs. Procedures for Detecting Outlying Observations in Samples. Technometrics. 1969. Vol. 11. No. 1. P. 1–21.

СТ СЭВ 545-77. Прикладная статистика. Правила оценки анормальности результатов наблюдений. М. : Изд-во стандартов. 1978. 26 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-11-03

Як цитувати

ШИБАЄВ, Д., ШИБАЄВА, Н., ОТРАДСЬКА, Т., & КІКОТЬ, А. (2021). ПРОЕКТУВАННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ З ДИНАМІЧНОГО АНАЛІЗУ ЕНЕРГЕТИЧНИХ РЕСУРСІВ. Інформаційні технології та суспільство, (1 (1), 77-84. https://doi.org/10.32689/maup.it.2021.1.9

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають