ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ КРИПТОВАЛЮТИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32689/2522-4603.2023.4.3

Ключові слова:

криптовалюта, біткойн, блокчейн, правове регулювання, ринок криптовалют

Анотація

У статті розглянуто правове регулювання операцій з криптовалютою, яка функціонує за допомогою блокчейн-технології. Визначено, що технологія блокчейн не лише революціонізує фінансові сфери, але і має потенціал змінити підходи до управління даними, кібербезпеки, логістики, медицини та інших галузей. Заснована на принципах децентралізації та безпеки, вона відкриває нові можливості для оптимізації бізнес-процесів та забезпечення прозорості в інших секторах суспільства. Мета роботи. Полягає в глибокому вивченні сутності криптовалют за допомогою аналізу міжнародного досвіду щодо їхнього правового регулювання. Окрім того, робота націлена на розробку конкретних пропозицій та перспектив для подальшого розвитку правового регулювання криптовалют в Україні. Наукова новизна. Зазначено, що розвиток та розширення застосування блокчейн-технології в Україні свідчать про стрімкий процес адаптації до цифрового віку та визначають країну як перспективного учасника глобального інноваційного руху. Доведено, що поза фінансовим сектором технологія блокчейну може служити як ефективний інструмент для платформ голосування та управління документами та титулами, що може сприяти вдосконаленню процесів демократії та адміністрування. Зазначено, що Україна, будучи підтримувачем цифрових інновацій, вже впроваджує блокчейн у державних сферах, таких як СЕТАМ та державний земельний кадастр. Однак, головним застосуванням блокчейну в Україні в громадській сфері наразі є криптовалютний ринок, який регулюється Законом України «Про віртуальні активи». Методи та методологія. У ході дослідження були використані такі методи, як аналіз та синтез, методи історичного та логічного моделювання. Також були застосовані теоретичні підходи, зокрема метод формалізації та метод «від абстрактного до конкретного». Результати. У запропонованій статті особливу увагу приділено аналізу аспектів практичного застосування правового механізму ринку криптовалют. Висновки. Національне законодавство щодо регулювання криптовалютного ринку в Україні потребує удосконалення. Це може включати в себе впровадження системи оподаткування для криптовалюти та визначення чіткого правового статусу для цього виду цифрових активів. Важливо також визначити алгоритм дій для здійснення операцій з криптовалютами та встановити прозорі правила для їх регулювання. Створення спеціальних регуляторних органів, які спеціалізуються у справах цифрових валют, може сприяти більш ефективному нагляду за галуззю. Ці органи можуть відповідати за консультування користувачів, видачу ліцензій та контроль за процесами, пов'язаними з використанням криптовалют, включаючи попередження відмивання грошей.

Посилання

Blockchain. Binance academy: веб-сайт. URL: https://academy. binance.com/en/ glossary/blockchain?utm_campaign=googleadsxacademy&utm_source=googleadwords_int&utm_medium=cpc&ref=HDYAHEES&gclid=CjwKCAiAvK2bBhB8EiwAZUbP1O44r3jV4YQCdel35SkXfYA5Uimfz5OephMTQu7eTnQeSy3_k3X9XRoCNqwQAvD_BwE (дата звернення 20.12.2023).

Blockchain Facts: WhatIsIt, HowIt Works, and How It Can Be Used. Investopedia. URL: https://www.investopedia.com/terms/b/blockchain.asp (дата звернення 20.12.2023).

What is bitcoin and how does it work? New Scientist: веб-сайт. URL: https://www.newscientist.com/definition/bitcoin/ (дата звернення 20.12.2023).

A Guideto Bitcoin (Part II): A deep diveinto the Bitcoin ecosystem. Techeu: веб-сайт. URL: https://tech.eu/2014/05/14/bitcoin-ecosystem/ (дата звернення 20.12.2023).

Bitcoin is far more than a newform of money. CoinDesk: веб-сайт. URL: https://www.coindesk.com/layer2/2022/03/24/bitcoin-is-far-more-than-a-new-form-of-money/ (дата звернення 20.12.2023).

Закон України «Про віртуальні активи» від 17.02.2022 № 2074-IX. Верховна Рада України (дата звернення 20.12.2023).

Why Bitcoin Matters? DealBook: веб-сайт. URL: https://archive.nytimes.com/ dealbook.nytimes.com/2014/01/21/why-bitcoin-matters/ (дата звернення 20.12.2023).

Application of Fin CEN’s Regulations to Persons Administering, Exchanging, or Using Virtual Currencies. An official website of the United States Government: веб-сайт. URL: https://www.fincen.gov/resources/statutes-regulations/guidance/application-fincens-regulationspersons-administering (дата звернення 20.12.2023).

Cryptocurrency Regulations Around The World. Comply advantage: веб-сайт. URL: https://complyadvantage.com/insights/cryptocurrency-regulations-around-world/ (дата звернення 20.12.2023).

e-Commerce. A Singapore Government Agency Website: веб-сайт. URL: https://www.iras.gov.sg/taxes/goods-services-tax-(gst)/specific-business-sectors/ecommerce#title5 (дата звернення 20.12.2023).

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-29

Як цитувати

КРИШТАЛЬ, Г., ВАСИЛЬКОНОВА, Е., & БРЮХОВЕЦЬКА, І. (2023). ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ КРИПТОВАЛЮТИ. Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Юридичні науки, (4(67), 18-24. https://doi.org/10.32689/2522-4603.2023.4.3