ФОРМУВАННЯ ТВОРЧОГО САМОВИРАЖЕННЯ МАЙБУТНІХ МУЗИЧНО-ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ ЗАСОБАМИ ЕСТРАДНОЇ МУЗИКИ

Автор(и)

  • Тетяна ПОТАПЧУК
  • Ярослав СВЕРЛЮК
  • Лілія СВЕРЛЮК

DOI:

https://doi.org/10.32689/maup.ped.2023.1.2

Ключові слова:

творчість, творча особистість, творче самовираження, майбутні музично-педагогічні працівники, естрадна музика

Анотація

Стаття присвячена актуальній проблемі, яку розглянуто у психолого-педагогічних та мистецьких наукових розвідках. Формування творчого самовираження в майбутніх музично-педагогічних працівників засобами естрадної музики порушуються здебільшого у зв’язку з пошуком шляхів і засобів оптимізації, підвищення ефективності майбутніх фахівців у творчій діяльності. З’ясовано, що проблема розвитку творчої особистості викликає гострий інтерес у дослідників. Розв’язання її суттєве у зв’язку з тим, що головна умова прогресивного розвитку суспільства - людина, що здатна до творення. У сучасному світі необхідно від початку, з перших років життя людини закладати основи розуміння світу як такого, що динамічно змінюється, в якому особистість перебуває в стані постійного творення цього світу і самої себе. Зазначено, що серед науковців немає єдиного концептуального підходу щодо проблеми творчого самовираження майбутніх музично-педагогічних працівників, тобто визначення того універсального чинника, що забезпечує розвиток їх творчих, інтелектуальних, спеціальних здібностей. Зокрема, представники так званого діяльнісного підходу виходять із положення провідної ролі творчої діяльності у творчому самовираження майбутніх музично-педагогічних працівників; розвиток креативності залежить від характеру і структури діяльності. Інші вчені, не заперечуючи ролі діяльності у розвитку особистості, виходять із позиції провідної ролі у розвитку творчих здібностей, наявності спеціальних здібностей. Третя точка зору вчених базується на положенні суб’єктно-особистісного під- ходу, згідно з яким творчість пов’язується з діяльністю особистості, яка спрямована на її самовираження, самоактуалізаці Актуалізовано, що творче самовираження майбутніх музично-педагогічних працівників засобами естрадної музики неможливо уявити поза історією народу чи нації, до якої вона належить, оскільки людина входить у суспільство як представник певної нації через систему освіти, виховання, знайомство з музичним мистецтвом тощо. Тому ми вважаємо, що естрадний спів є дієвим засобом формування готовності до творчого самовираження майбутніх музично-педагогічних працівників, оскільки, особистість як суб’єкт творчості – це носій власне людських, тобто соціальних властивостей.

Посилання

Вайнола Р. Х. Формування творчої особистості школяра в системі виховної роботи: дис. … канд. пед. наук. 13.00.01. К., 1998. 182 с.

Гончаренко С. Український педагогічний словник. Київ : Либідь, 1997. 376 с.

Зарванська М. В. Формування готовності майбутніх учителів музичного мистецтва до вокально-виконавської діяльності: магістерська робота : Кривий Ріг, 2018.

с.

Карпова І. Г. Розвиток творчо обдарованої особистості : метод. рекомен ; за ред. проф. А. Й. Кап- ської. Чернігів : Вид-во ЧДІПСТП, 2009. 80 с.

Моляко В. О. Психологічна теорія творчості. Обдарована дитина. 2004. № 6. С. 2–9.

Новий тлумачний словник української мови : в 3 т. / укл. В. Яременко, О. Сліпушко. 2 ге вид. К. : Аконіт, 2005. Т. 3. П Я. 928 с.

УСЄ : Універсальний словник енциклопедія / [гол. ред. М. Попович]. 3–є вид., перероб, доп. К. : Все увито ; Новий друк, 2003. 1414 c.

Творча особистість учителя: проблеми теорії і практики : зб. наук. пр. / [відп. ред. Н. В. Гузій]. К. : НПУ, 2003. Вип. 8. 192 с.

Чжан Ї. Вокально-педагогічна творчість, як передумова виконавської діяльності співака: автореф. … дис. канд. мистецтвознавства: 17.00.03 . Одеса. 2006. 20 с.

Шапаренко С. О. Творчий потенціал і самореалізація особистості. Творчість як спосіб буття дійсного гуманізму : матеріали 5–ї міжнар. наук.-практ. конф., (Київ, 13–14 травня 1999 р.) : у 2–х ч. / [відп. ред. Б. В. Новіков ; Національний технічний університет України “КПІ”]. К. : НТУУ “КПІ”, 1999. Ч. 2. С. 155–157.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-02