ФОРМУВАННЯ ТА РЕАЛІЗАЦІЯ СУЧАСНОЇ ДЕРЖАВНОЇ СОЦІАЛЬНО-ГУМАНІТАРНОЇ ПОЛІТИКИ ЩОДО ФІЗКУЛЬТУРНО-ОЗДОРОВЧОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Автор(и)

  • Іван РИБЧИЧ

DOI:

https://doi.org/10.32689/2523-4625-2022-5(65)-9

Ключові слова:

державна політика, соціально-гуманітарна сфера, етап, реалізація, соціум, фізкультурно- оздоровча діяльність, формування, розвиток.

Анотація

У статті визначено, що формування та реалізація соціально-гуманітарної політики щодо фізкультурно-оздоровчої діяльності – це системна суспільно-владна взаємодія, управлінська та контрольно-наглядова функція, що реалізується в іміджевих та соціально-економічних інтересах держави, для підтримки належного рівня громадського здоров'я та забезпечення демографічної безпеки, соціальної культури, дозвілля та морально-інтелектуального, фізичного і естетичного вдосконалення громадян, підвищення їх працездатності, соціальної активності та комунікативності. З’ясовано, що стратегією формування та реалізації державної соціально-гуманітарної політики щодо фізкультурно-оздоровчої діяльності підтверджує високе значення масового спорту для розвитку людського потенціалу та покращення якості життя громадян. Основними завданнями державної політики у зазначеній сфері є підвищення мотивації громадян до систематичних занять фізичною культурою та спортом та ведення здорового способу життя, забезпечення успішного виступу українських спортсменів на найбільших міжнародних спортивних змаганнях, а також розвиток інфраструктури фізичної культури та спорту. Доведено, що специфіка публічного управління у сфері фізкультурно- оздоровчої діяльності значною мірою визначається особливостями предметно-об'єктної галузі такого типу управління, внаслідок чого держава керує в особі своїх органів у форматі суспільно-владних відносин. Формування державної соціально-гуманітарної політики щодо фізкультурно-оздоровчої діяльності має реалізуватися у межах повноважень щодо управління фінансовими, людськими, матеріальними ресурсами, а також інфраструктурою для реалізації фізкультурно-оздоровчої діяльності в суспільстві. Обґрунтовано, що реалізація держаної соціально-гуманітарної політики щодо фізкультурно-оздоровчої діяльності відіграє важливу суспільну роль, оскільки саме в процесі її здійснення не лише реалізуються імперативи, що випливають із відповідних функцій держави, але також формується державна політика у зазначеній сфері. У тому числі визначаються основні пріоритети та встановлюються гарантії інтересів суспільно-владних відносин, регламентуються форми державної підтримки масового спорту, встановлюються організаційно-правовий базис у сфері масового спорту.

Посилання

Лавриненко О. О. Адміністративно-правове регулювання профілактичної діяльності у сфері охорони здоров’я: автореф. дис. … канд. юрид. наук : 12.00.07. Київ, 2015. 20 с.

Лібанова Е. М., Гладун О. М., Лісогор Л. С., Ткаченко Л. Г., Ковтун Н. В. Вимірювання якості життя в Україні. Київ, 2013. 48 с.

Ліфінцев О. В. Принципи здійснення контролю у сфері охорони здоров’я. Науковий вісник Херсонського державного університету. Серія «Юридичні науки». 2015. Вип. 3-2. Т. 1. С. 156–159.

Міхєєнко О. І. Конкретизація сутності поняття «здоров’я» як методологічне підгрунття практики оздоровлення організму людини. Педагогика, психология и медико-биологические проблемы физического воспитания и спорта. 2013. № 2. С. 42–46.

Національна стратегія з оздоровчої рухової активності в Україні на період до 2025 року «Рухова активність – здоровий спосіб життя – здорова нація» : Указ Президента України станом на 09.02.2016 p. № 42/2016 / Офіц. інтернет-представництво. URL: http://www.president.gov.ua/documents/ (дата звернення: 14.11.2022).

Савчин М. В. Психічне та особистісне здоров’я громадян як чинник національної безпеки. Наук. вісн. Львів. держ. ун-ту внутр. справ. Сер. Психологічна. 2012. № 2. С. 142–150.

Ситник Т. І. Механізми реалізації державної соціально-економічної політики щодо формування громадського здоров’я на етапі суспільних трансформацій в Україні. Вісник національного університету цивільного захисту України. Державне управління. 2019. Вип. 1(10). URL: http://repositsc.nuczu.edu.ua/ bitstream/123456789/13406/1/Cytnyk2019.pdf (дата звернення: 11.12.2022).

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-04-18

Як цитувати

РИБЧИЧ, І. (2023). ФОРМУВАННЯ ТА РЕАЛІЗАЦІЯ СУЧАСНОЇ ДЕРЖАВНОЇ СОЦІАЛЬНО-ГУМАНІТАРНОЇ ПОЛІТИКИ ЩОДО ФІЗКУЛЬТУРНО-ОЗДОРОВЧОЇ ДІЯЛЬНОСТІ. Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Політичні науки та публічне управління, (5(65), 55-59. https://doi.org/10.32689/2523-4625-2022-5(65)-9