АНТИНОМІЇ КОНСЕРВАТИВНОЇ ДОКТРИНИ П. КУЛІША ЯК ПОШУК ОПТИМАЛЬНОЇ МОДЕЛІ СУСПІЛЬНОГО УСТРОЮ

Автор(и)

  • Михайло ГОРДІЄНКО

DOI:

https://doi.org/10.32689/2523-4625-2023-3(69)-1

Ключові слова:

національна ідентичність, українська держава, політика, традиції, консерватизм, культура, історія

Анотація

Досліджуються суспільно-політичні погляди історика, етнографа і публіциста П. Куліша. З’ясовано, що його творчість заснована на зіставленні (антитезах) духовно-культурних феноменів та політичних практик з метою концептуального осмислення соціальних реалій буття українського народу. Креативні візії П. Куліша є актуальними для пострадянської України. Вони дають можливість скорегувати сучасні алгоритми українського державотворення від меркантильно-споживацьких інстинктів корумпованого політичного режиму, який свідомо блокує соціальні ліфти розвитку суспільства з метою особистого збагачення та узурпації влади, до зміцнення демократичних цінностей. Після буремних подій Революції Гідності та повномасштабної війни з московією, сучасне покоління наших громадян переживає катарсис свідомості, у якій витісняються стереотипи рабської покори та патерналізму, міфологеми слов’янської дружби, пасивність і абсентеїзм. Щоб не схибити сьогодні у виборюванні національної держави, треба робити вірні висновки зі свого минулого. На внутрішньому кордоцентризмі можна побудувати ідею України, вважає П. Куліш, а все зовнішнє, вороже їй і шкідливе для неї, треба відкинути. Масштабні соціальні випробування, спричинені віроломним нападом путінської орди, задають новий модус буття української нації, який фіксує дистанціювання від російської автаркії до національної автентичності та європейської інтеграції. Ми переконані, що демократичні трансформації українського соціуму будуть реалізовані тоді, коли вдасться уникнути синдрому «Чорної ради», про яку пивав П. Куліш. Виходячи з цієї логіки, на порядку денному нинішнього вітчизняного державотворення стоїть питання про консенсус політичної еліти та солідарність суспільства як альтернативи новітньої Руїни українського етносу. Автор наголошує, що гібридна експансія кремля – це не стільки боротьба за території, скільки прагнення заповнити вакуум постмайданної ідентичності України неоімперськими смислами. Успішно протистояти путінській деспотії потрібно не тільки мілітарними засобами примусу, а й інтелектуальним потенціалом і креативними потугами вітчизняних мислителів. Творчість П. Куліша – це інтелектуальна зброя великого калібру. Його україноцентрична позиція сьогодні є не просто актуальною, вона задає альтернативну парадигму відцентровим тенденціям і сепаратистським рухам. Концептуальні ідеї П. Куліша, які висвітлюються в нашому дослідженні, спроможні надати нових імпульсів відродженню українського духу і забезпечувати тяглість державотворчого процесу як чинника самоствердження нації.

Посилання

Вибрані листи Пантелеймона Куліша українською мовою писані. Нью-Йорк, Торонто, 1984. С. 152.

Івшина Л., Сюндюков І. Спокуси «Чорної ради» – шлях до Руїни. Як протоеліті й народу подолати спадок «бездержавних» часів // День. 2019. 15–16 березня. № 47–48. С. 14.

Кралюк П. «Усі будемо рівні». «Чорна рада» Пантелеймона Куліша як твір-попередження // День. 2018. 7–8 вересня. № 160–161. С. 21.

Куліш П. Хутірська філософія і віддалена од світу поезія / Упоряд., передм., прим. О. Шокало. К., 2005. С. 139–181.

Липинський В. Листи до братів-хліборобів про ідею і організацію українського монархізму. Київ; Філадельфія, 1995. 470 с.

Лосєв І. Коли мова, держава і нація стають синонімами / Мова – наш останній рубіж: публіцистика. К.: Укр. Письменник, 2012. 336 с.

Махун С., Сюндюков І. «Гарячий Куліш». Історіософські пошуки славетного українського класика. / Україна Incognita / За загальною ред. Л. Івшиної. К.: Факт, 2002. С. 191–194.

Мова – народ. Висловлювання про мову та її значення в житті народу / Упоряд. Олекса Тихий; післяслово О. Зінкевича. К.: Смолоскип, 2007. 416 с.

Чижевський Д. Пантелеймон Куліш. / Історія Філософії України. Хрестоматія: Навч. посібник / Упорядники М. Ф. Тарасенко, М. Ю. Русин, А. К. Бичко та ін. К.: Либідь, 1993. С. 322–327.

Шевчук В., Тараненко М. Історія української державності: Курс лекцій: Навчальний посібник. К.: Либідь, 1999. 480 с.

Шморгун О. Україна: шлях відродження (економіка, політика, культура). Київ, 1994. – 208 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-30

Як цитувати

ГОРДІЄНКО, М. (2023). АНТИНОМІЇ КОНСЕРВАТИВНОЇ ДОКТРИНИ П. КУЛІША ЯК ПОШУК ОПТИМАЛЬНОЇ МОДЕЛІ СУСПІЛЬНОГО УСТРОЮ. Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Політичні науки та публічне управління, (3(69), 5-13. https://doi.org/10.32689/2523-4625-2023-3(69)-1