ОЦІНКА ХАРЧОВОГО СТАТУСУ, РЕЖИМУ ТА РАЦІОНУ ХАРЧУВАННЯ ПАЦІЄНТІВ З ХРОНІЧНИМ БОЛЕМ У ПОПЕРЕКУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32689/2663-0672-2025-1-6

Ключові слова:

хронічний біль, біль у попереку, харчовий статус, режим харчування, раціон харчування, нутритивні інтервенції

Анотація

Хронічний біль у попереку є актуальною проблемою сучасного населення, що призводить до порушення щоденного функціонування, збільшує кількість днів непрацездатності та погіршує якість життя. За останні роки з'явилося ряд теорій, які пов'язують хронічний біль у попереку з компонентами способу життя, зокрема з порушенням харчового статусу та певними стереотипами харчування. Вивчення харчового статусу та стереотипу харчування пацієнтів з хронічним болем у попереку дозволить виявити проблеми та шляхом впровадження відповідних нутритивних інтервенцій потенційно покращити больовий статус та загальне здоров'я пацієнтів. Мета. Оцінити харчовий статус, режим та раціон харчування пацієнтів з хронічним болем у нижній ділянці спини. Матеріали та методи. На базі відділення реабілітації Університетської клініки Національного медичного університету імені О.О. Богомольця було проведено анкетування 195 осіб віком 18-60 років з хронічним неспецифічним болем у попереку. Досліджуваним була проведена оцінка харчового статусу, режиму та раціону харчування шляхом опитування. Результати. Середній вік досліджуваних склав 32.7±12.7 роки, серед них 68% жінки та 32% чоловіки. За індексом маси тіла було встановлено, що нормальний харчовий статус мали лише 43% досліджуваних. Недостатній харчовий статус мали 5% досліджуваних, надмірний харчовий статус 36%, ожиріння І ступеня 12%, ожиріння ІІ ступеня 4%. Серед досліджуваних 48% не мали повноцінного сніданку, а 53% мали тенденцію до переїдання під час вечері. Встановлено, що лише 44% досліджуваних щоденно вживають фрукти, 50% овочі і лише 28% вживали крупи та злакові, більшість осіб 88% не вживали бобові в раціоні харчування. Виявлено, що 65% досліджуваних вживали рибу в раціон харчування 1 раз на тиждень або взагалі не вживали, лише 20% щоденно вживали молочні продукти. Значна частина досліджуваних зловживає продуктами харчування з прозапальними властивостями та вживала недостатню кількість рідини на день. Висновки. Серед осіб з хронічний болем у попереку виявлено високий відсоток пацієнтів з надмірним статусом харчування та ожирінням, недотриманням загальних рекомендацій щодо здорового харчування та режиму харчування. В менеджменті пацієнтів з хронічним болем у попереку необхідно проводити оцінку харчового статусу, виявляти його порушення та застосовувати нутритивні інтервенції для формування здорового стереотипу харчування.

Посилання

A preliminary study on how hypohydration affects pain perception / T. Bear et al. Psychophysiology. 2016. Vol. 53, no. 5. P. 605–610. URL: https://doi.org/10.1111/psyp.12610

A systematic review and meta-analysis of nutrition interventions for chronic noncancer pain / K. Brain et al. Journal of Human Nutrition and Dietetics. 2018. Vol. 32, no. 2. P. 198–225. URL: https://doi.org/10.1111/jhn.12601 (date of access: 01.05.2025).

Aronne L. J. Classification of Obesity and Assessment of Obesity-Related Health Risks. Obesity Research. 2002. Vol. 10, S12. P. 105S–115S. URL: https://doi.org/10.1038/oby.2002.203

Association between Fat Distribution and Chronic Low Back Pain among 10,606 Adults: Data from the Korean National Health and Nutrition Examination Survey / M. Oh et al. International Journal of Environmental Research and Public Health. 2022. Vol. 19, no. 9. P. 5599. URL: https://doi.org/10.3390/ijerph19095599

Chronic Low Back Pain and Associated Risk Factors: Are There Any Sex Differences? M. Ovdii et al. Health of Man. 2024. No. 4. P. 32–36. URL: https://doi.org/10.30841/2786-7323.4.2024.322116 (date of access: 01.05.2025).

Chronic Musculoskeletal Pain and Nutrition: Where Are We and Where Are We Heading? Ö. Elma et al. PM&R. 2020. Vol. 12, no. 12. P. 1268–1278. URL: https://doi.org/10.1002/pmrj.12346

Dean E., Söderlund A. What is the role of lifestyle behaviour change associated with non-communicable disease risk in managing musculoskeletal health conditions with special reference to chronic pain?. BMC Musculoskeletal Disorders. 2015. Vol. 16, no. 1. URL: https://doi.org/10.1186/s12891-015-0545-y

Editorial: Nutrition and metabolism in musculoskeletal disorders / M. Zhang et al. Frontiers in Nutrition. 2023. Vol. 10. URL: https://doi.org/10.3389/fnut.2023.1269939 (date of access: 01.05.2025).

Effects of Prolonged Sitting with Slumped Posture on Trunk Muscular Fatigue in Adolescents with and without Chronic Lower Back Pain / K.-S. Jung et al. Medicina. 2020. Vol. 57, no. 1. P. 3. URL: https://doi.org/10.3390/medicina57010003

Global low back pain prevalence and years lived with disability from 1990 to 2017: estimates from the Global Burden of Disease Study 2017 / A. Wu et al. Annals of Translational Medicine. 2020. Vol. 8, no. 6. P. 299. URL: https://doi.org/10.21037/atm.2020.02.175

Global, regional, and national burden of low back pain, 1990–2020, its attributable risk factors, and projections to 2050: a systematic analysis of the Global Burden of Disease Study 2021. M. L. Ferreira et al. The Lancet Rheumatology. 2023. Vol. 5, no. 6. P. e316-e329. URL: https://doi.org/10.1016/s2665-9913(23)00098-x

Gubska O. Y., Ovdiia M. O., Kurets O. O. Relationship between nutrition and chronic low back pain. Review. Ukrainian Therapeutical Journal. 2024. No. 4. P. 62–67. URL: https://doi.org/10.30978/utj2024-4-62

Kaushik A. S., Strath L. J., Sorge R. E. Dietary Interventions for Treatment of Chronic Pain: Oxidative Stress and Inflammation. Pain and Therapy. 2020. Vol. 9, no. 2. P. 487–498. URL: https://doi.org/10.1007/s40122-020-00200-5

Ness A. Diet, Nutrition and the Prevention of Chronic Diseases. WHO Technical Report Series 916. Report of a Joint WHO/FSA Expert Consultation. International Journal of Epidemiology. 2004. Vol. 33, no. 4. P. 914–915. URL: https://doi.org/10.1093/ije/dyh209

Pro On the approval of the Norms of physiological needs of the population of Ukraine in basic nutrients and energy. Order of the Ministry of Health of Ukraine dated 2017 Sept 3, No. 1073].. [cited 2023 Jun 1]. Ukrainian. Available from: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1206-17#Text

Pro-inflammatory Dietary Intake Relates to Pain Sensitivity in Chronic Non-Specific Low Back Pain: A Case-Control Study / Ö. Elma et al. The Journal of Pain. 2023. URL: https://doi.org/10.1016/j.jpain.2023.08.015

Systematic review on chronic non-communicable disease in disaster settings / C. Ngaruiya et al. BMC Public Health. 2022. Vol. 22, no. 1. URL: https://doi.org/10.1186/s12889-022-13399-z

World Health Organization (WHO). Healthy diet; 2020 Apr 29 [cited 2023 Jun 27]. Available from: https://www.who.int/news-room/factsheets/detail/healthy-diet

World Health Organization. (2023). Package of interventions for rehabilitation. Module 2. Musculoskeletal conditions. World Health Organization.

Yeung S. S. Y., Kwan M., Woo J. Healthy Diet for Healthy Aging. Nutrients. 2021. Vol. 13, no. 12. P. 4310. URL: https://doi.org/10.3390/nu13124310

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-05-28

Як цитувати

ОВДІЙ, М. (2025). ОЦІНКА ХАРЧОВОГО СТАТУСУ, РЕЖИМУ ТА РАЦІОНУ ХАРЧУВАННЯ ПАЦІЄНТІВ З ХРОНІЧНИМ БОЛЕМ У ПОПЕРЕКУ. Сучасна медицина, фармація та психологічне здоров’я, (1(19), 38-41. https://doi.org/10.32689/2663-0672-2025-1-6