СИСТЕМНИЙ АНАЛІЗ ЯК МЕТОД УХВАЛЕННЯ РІШЕНЬ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32689/2617-2224-2018-15-5-255-264

Ключові слова:

системний підхід, рішення, аналіз, прийняття, надзвичайна ситуація, фактор

Анотація

Сучасна система державного управління, яка наділена адмі- ністративно-правовими повноваженнями, не може певною мірою виконати покладені на неї завдання щодо забезпечення захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій, тому актуальним є її удосконалення у сфері запо- бігання та ліквідації надзвичайних ситуацій.

Системний підхід до управління — це не набір правил чи принципів, яки- ми мають керуватися управлінці, а загальний спосіб мислення і підходу щодо організації і управління. Суть системного підходу полягає у пошуку простого у складному, декомпозицією проблеми на складові.

Метою використання системного аналізу до конкретної проблеми є під- вищення ступеня обґрунтованості рішення, що ухвалюється, розширення безлічі варіантів, серед яких проводиться вибір з одночасним зазначенням способів відкидання варіантів, що поступаються іншим.

Системний аналіз набув значного поширення при вирішенні таких за- вдань, як розподіл матеріальних ресурсів між структурними підрозділами, визначення майбутньої потреби у новому обладнанні і працівниках різної кваліфікації, прогнозування попиту на різні види робіт в умовах ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

Зменшення часу на розроблення, прийняття та реалізацію управлінських рішень, зростання невизначеності та ризику, необхідність залучення з резер- вів додаткових ресурсів, наявність різних режимів функціонування системи державного управління в умовах надзвичайних ситуацій свідчать про те, що державне управління у цій сфері має певні особливості. Їх урахування в ді- яльності органів державного управління в умовах надзвичайних ситуацій дасть можливість зменшити вірогідність прийняття неадекватних управлін- ських рішень, сприятиме економії ресурсів та часу на ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій, зменшенню збитків.

Таким чином, в основі ухвалення рішень з використанням системного ана- лізу лежить загальний підхід, який використовують керівники, розглядаючи вплив у кожній конкретній ситуації всіх факторів: технічних, економічних, соціально-психологічних.

Посилання

Ларичев О. И. Теория и методы принятия решений: учебник. — М.: Логос, 2000. — 296 с.

Кризовий менеджмент та принци- пи управління ризиками в процесі ліквідації надзвичайних ситуацій: монографія / С. О. Гур’єв, А. В. Те- рент’єва, П. Б. Волянський. — К. : [б. в.], 2008. — 148 с.

Потеряйко С. П. Організація дер- жавного управління у надзви- чайних ситуаціях / С. П. По- теряйко // Інвестиції: практика та досвід. — 2011. — № 2. — С. 94– 95.

Барило О. Г., Потеряйко С. П. Під- ходи до управління ризиками під час виконання завдань з ліквідації надзвичайної ситуації // Інвестиції: практика та досвід. — 2015. — № 23. — С. 144–147.

Терент’єва А. В. Управління надзви- чайними ситуаціями : монографія / А. В. Терент’єва. — К. : ТОВ “Доктор Медіа”, 2009. — 332 с.

Сурмин Ю. П. Теория систем и сис- темный аналіз [Текст] : учеб. посо- бие / Ю. П. Сурмин. — К. : МАУП, 2003. — 368 с.

Сорока К. О. Основи теорії систем і системного аналізу: навч. посіб. / К. О. Сорока. — Х.: ХНАМГ, 2004. — 291 с.

Реагування на виникнення надзви- чайних ситуацій / П. Б. Волянсь- кий, О. Л. Гловацький, С. О. Гур’єв та ін. — ІДУСЦЗ НУЦЗУ, УНПЦ ЕМД та МК. — Вінниця, 2010. — 412 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-09-29

Як цитувати

Терент’єва, А. (2018). СИСТЕМНИЙ АНАЛІЗ ЯК МЕТОД УХВАЛЕННЯ РІШЕНЬ. Публічне урядування, (5 (15), 255-264. https://doi.org/10.32689/2617-2224-2018-15-5-255-264