ДОСЛІДЖЕННЯ ОСОБЛИВОСТЕЙ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ РЕСТОРАННОГО СЕРВІСУ В УКРАЇНІ В УМОВАХ ВІЙСЬКОВОГО СТАНУ ТА ТЕХНОЛОГІЧНОГО РОЗВИТКУ
DOI:
https://doi.org/10.32689/2523-4536/78-23Ключові слова:
конкурентоспроможність, сервісні послуги, ресторанне господарства, технології, чат-бот, стратегія, військовий станАнотація
Авторами було проведено загальну оцінку розвитку ресторанного бізнесу в Україні в умовах війни та визначено, як нові українські реалії вплинули на формування конкурентних переваг. Визначено, що конкурентні переваги отримали ті заклади, які швидко адаптувалися до нових умов через перегляд цінової політики, використання локальних продуктів, розвиток системи лояльності та роботі в digital-просторі. В підсумку автором було сформовано комплексну стратегію забезпечення конкурентоспроможності ресторанного господарства в контексті впровадження технологій в розвиток сервісу. Мета даної стратегії полягає у підвищенні рівня ресторанного сервісу через використання сучасних технологій, що матиме позитивний вплив на зростання обсягів продажів та загального рівня конкурентоспроможності ресторанного господарства України.
Посилання
Продан І. О., Баран О. П. Система клієнтоорієнтованого сервісу в закладі ресторанного господарства. Міжнародний бізнес і туризм в Україні: сучасний стан та перспективи розвитку: збірник тез доповідей міжнародної науково-практичної конференції (Тернопіль, 12-13 травня 2016 р.). Тернопіль : ТНЕУ, 2016. С. 58.
Нагернюк Д. В. Основні чинники, що формують конкурентоспроможність підприємств ресторанного господарства. Ефективна економіка. 2016. № 9. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=5142 (дата звернення 31.03.2025).
Малюга Л.М., Загороднюк О. В. Конкурентоспроможність підприємств ресторанного бізнесу. Східна Європа: економіка, бізнес та управління. 2020. Вип. 2. С. 241–245. DOI: https://doi.org/10.32782/easterneurope.25-35 (дата звернення 31.03.2025).
Нагернюк Д. В., Коваленко Л. Г. Формування конкурентоспроможності підприємств ресторанного господарства. Економіка та суспільство. 2021. Вип. 31. С. 415–421.
Іваненко В. П. Управління якістю сервісної діяльності в ресторанному бізнесі: теоретичні та практичні аспекти. Київ: Видавництво «Знання», 2023. 320 с.
Коваленко О. М. Оцінка ефективності системи управління закладами ресторанного господарства. Харків : Видавничий дім «Інжек», 2022. 280 с.
Панова, І. О., Зерненкова, Д. С. Методи оцінки конкурентоспроможності підприємств ресторанної галузі. Бізнес Інформ, 2023. № 5, С. 229-234. DOI: https://doi.org/10.32983/2222-4459-2023-5-229-234 (дата звернення: 01.04.2025).
Державна служба статистика України. Економічна статистика. Економічна діяльність. Діяльність підприємств. 2025. URL: https://www.ukrstat.gov.ua/operativ/menu/menu_u/sze_20.htm (дата звернення: 01.04.2025).
Як змінилися виручка, середній чек і відвідуваність закладів харчування в 2023 році. Три висновки і дев'ять інфографік із дослідження Poster. 2024. URL: https://forbes.ua/company/yak-zminilasya-viruchka-seredniy-chek-i-vidviduvanist-zakladiv-kharchuvannya-u-2023-rotsi-tri-visnovki-i-devyat-infografik-z-doslidzhennya-poster-17012024-18559 (дата звернення: 01.04.2025).
How Much Does Artificial Intelligence Cost? 2024. URL: https://www.guru.com/blog/how-much-does-artificial-intelligence-cost/ (дата звернення: 02.04.2025).
Chatbot Pricing: How Much Does a Chatbot Cost? 2025. URL: https://www.tidio.com/blog/chatbot-pricing/ (дата звернення: 02.04.2025).
Prodán, I. O., & Baran, O. P. (2016). Systéma kliientooryientovanoho servisʹu v zakladi restorannoho hospodarstva [The system of customer-oriented service in the restaurant business]. In Mizhnarodnyy byznes i turyzm v Ukraїni: suchasnyy stan ta perspektyvy rozvytku: zbirnyk tez dopovidey mizhnarodnoyi naukovo-praktychnoyi konferenciyi (pp. 58). Ternopil: TNEU. (in Ukrainian)
Naherniuk, D. V. (2016). Osnovni chynnyky, shcho formuyut konkurentospromozhnistʹ pidpryyemstv restorannoho hospodarstva [The main factors that form the competitiveness of restaurant business enterprises]. Efektyvna ekonomika, no. 9. Available at: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=5142 (in Ukrainian)
Malyuha, L. M., & Zahorodniuk, O. V. (2020). Konkurentospromozhnistʹ pidpryyemstv restorannoho biznesu [Competitiveness of restaurant business enterprises]. Skhidna Yevropa: ekonomika, byznes ta upravlinnya, no. 2, pp. 241–245. DOI: https://doi.org/10.32782/easterneurope.25-35 (in Ukrainian)
Naherniuk, D. V., & Kovalenko, L. H. (2021). Formuvannya konkurentospromozhnosti pidpryyemstv restorannoho hospodarstva [Formation of competitiveness of restaurant business enterprises]. Ekonomika ta suspilʹstvo, no. 31, pp. 415–421. (in Ukrainian)
Ivanenko, V. P. (2023). Upravlinnya yakistyu servisnoyi diyalʹnosti v restorannomu byznesi: teoretychni ta praktychni aspekty [Quality management of service activities in the restaurant business: theoretical and practical aspects]. Kyiv: Vydavnytstvo "Znannya". (in Ukrainian)
Kovalenko, O. M. (2022). Otsinka efektyvnosti systemy upravlinnya zakladamy restorannoho hospodarstva [Evaluation of the effectiveness of the management system of restaurant business establishments]. Kharkiv: Vydavnyczyy dim "Inzhek". (in Ukrainian)
Panova, I. O., & Zernenkova, D. S. (2023). Metody otsinky konkurentospromozhnosti pidpryyemstv restorannoyi haluzi [Methods for assessing the competitiveness of restaurant industry enterprises]. Biznes Inform, no. 5, pp. 229–234. DOI: https://doi.org/10.32983/2222-4459-2023-5-229-234 (in Ukrainian)
Derzhavna sluzhba statystyky Ukraїny. (2025). Ekonomichna statystyka. Ekonomichna diyalʹnistʹ. Diyalʹnistʹ pidpryyemstv [Economic statistics. Economic activity. Activities of enterprises.]. Available at: https://www.ukrstat.gov.ua/operativ/menu/menu_u/sze_20.htm (in Ukrainian)
Forbes (2024) Yak zminylasya vyruchka, seredniy chek i vidviduvanistʹ zakladiv kharchuvannya v 2023 rotsi [How Revenue, Average Check and Attendance at Food Outlets Changed in 2023]. Available at: https://forbes.ua/company/yak-zminilasya-viruchka-seredniy-chek-i-vidviduvanist-zakladiv-kharchuvannya-u-2023-rotsi-tri-visnovki-i-devyat-infografik-z-doslidzhennya-poster-17012024-18559 (in Ukrainian)
How Much Does Artificial Intelligence Cost? (2024). Available at: https://www.guru.com/blog/how-much-does-artificial-intelligence-cost/
Chatbot Pricing: How Much Does a Chatbot Cost? (2025). Available at: https://www.tidio.com/blog/chatbot-pricing/