АЛГОРИТМИ В ПРОГРАМНІЙ РЕАЛІЗАЦІЇ АВТОМАТИЗОВАНОГО ПЕРЕКЛАДУ ІНТЕРФЕЙСУ ПРОГРАМ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32689/maup.it.2024.1.9

Ключові слова:

машинний переклад, розробка програмного забезпечення, інтерфейс користувача, Google Translate

Анотація

Велика кількість повсякденних дій вже давно виконується за допомогою мобільних додатків та міжнародних ресурсів у мережі Інтернет. Через це у користувачів постає проблема знання мови для можливості користування цими програмами. Не всі розробники в світі мають доступ до професійних послуг перекладу або можливість створити належний переклад власноруч. Важливим та зазвичай вирішальним фактором є вартість програмного забезпечення для створення перекладу. Великі професійно-спрямовані програмні пакети мають вартості ліцензій, що вимірюються в сотнях доларів США. Також більшість з існуючих засобів спрямовані на переклад довільних текстів у загальній формі. Альтернатиним підходом є залучення команд перекладачів, але в цьому випадку треба враховувати додатковий час та обсяг перекладу, а також обмежений доступ до перекладачів на менш відомих мовах світу. Зваживши ці фактори можна зазначити, що існує потреба в зручній та доступній програмі, що спеціалізована для створення та забезпечення якості перекладу саме інтерфейсів програмного забезпечення. Після проведеного аналізу визначені вимоги до запропонованої програми, а саме зручний інтерфейс та набір функцій, що спеціалізовані для роботи з програмними інтерфейсами та файлами вихідного коду. Мета роботи – розробка програми з необхідним функціоналом для автоматизації перекладу інтерфейсів користувача. Методологія. Програмне забезпечення розроблене з використанням мови C# в середі Microsoft Visual Studio. Інтерфейс програми створено з урахуванням вимог розробників програмного забезпечення. Наукова новизна. Виявлено напрямки вдосконалення існуючих методів та засобів та розробка програмного забезпечення для надання нового засобу для перекладу. В даній роботі описано та розроблено комп’ютерну утиліту у версії для ОС Microsoft Windows, яка реалізує всі вимоги до базового функціоналу. Програма спеціалізована для перекладу інтерфейсів користувача та дозволяє автоматизувати цей процес. Оптимізовано та спрощено процес створення перекладу інтерфейсів для власних програмних розробок невеликих команд розробників шляхом повної прив’язки існуючого вихідного коду незалежно від використаної мови програмування. Висновки. Розроблену програму можна використовувати для створення та перекладу інтерфейсів користувача. Функція автоматизованого перекладу потребує володіння особистого ключа для користування Google Translate API.

Посилання

Міщенко А. Л. Лінгвістика фахових мов та сучасна модель науково-технічного перекладу : монографія. Вінниця : Нова Книга, 2013. 448 с

Hany Hassan, Anthony Aue, Chang Chen, Vishal Chowdhary, Jonathan Clark, Christian Federmann, Xuedong Huang, et al. Achieving Human Parity on Automatic Chinese to English News Translation. arXiv:1803.05567 [cs.CL] URL: https://arxiv.org/abs/1803.05567 (дата звернення: 30.03.2024).

gettext GNU Project Free Software Foundation (FSF). URL: https://www.gnu.org/software/gettext/ (дата звернення: 03.04.2024).

C# (GNU gettext utilities). URL: https://www.gnu.org/software/gettext/manual/html_node/C_0023.html (дата звернення: 03.04.2024).

How Many People Have Smartphones Worldwide. URL: https://www.bankmycell.com/blog/how-many-phonesare-in-the-world (дата звернення: 30.03.2024).

Poedit Translation Editor. URL: https://poedit.net/ (дата звернення: 03.04.2024).

Purchase Poedit Pro – Poedit. URL: https://poedit.net/purchase (дата звернення: 03.04.2024).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-01

Як цитувати

МАТУЗКО, В. (2024). АЛГОРИТМИ В ПРОГРАМНІЙ РЕАЛІЗАЦІЇ АВТОМАТИЗОВАНОГО ПЕРЕКЛАДУ ІНТЕРФЕЙСУ ПРОГРАМ. Інформаційні технології та суспільство, (1 (12), 65-69. https://doi.org/10.32689/maup.it.2024.1.9