МЕХАНІЗМИ ВІКТИМІЗАЦІЇ ОСОБИСТОСТІ ЖІНКИ

Автор(и)

  • Тетяна Михайлівна Вакуліч ПрАТ «ВНЗ «МАУП»

Ключові слова:

міжособистісна залежність, віктимна поведінка, емоційна сфера, інфантильні травми, батьківська сім’я

Анотація

Постановка проблеми. Зважаючи на достатньо високий рівень латентності формування віктимної поведінки жінок в сучасному українському суспільстві, необхідний медико-психологічний аспект вивчення особистості і розробка на цій основі рекомендацій з попередження становлення жінки на шлях можливої жертви та психокорекції її особистості. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Непомітність формування віктимної поведінки робить її особливо небезпечною, оскільки вона негативно впливає на розвиток особистості, побудову сценарію життя, вибір шлюбного партнера, професійне і кар’єрне зростання, психічне і соматичне здоров’я. Формулювання мети статті. Мета наших досліджень полягала в тому, щоб теоретично обґрунтувати і експериментально перевірити психологічні механізми, чинники та умови формування віктимної поведінки жінок. Виклад основного матеріалу. Вибірка дослідження становила загалом 273 особи. Виявлено, що жінки-жертви сімейного насильства змінюють свою сутність і свої почуття, щоб задовольнити інших навіть за умови незадоволення власних потреб; мають низьку самооцінку: вважають себе винуватцями хвороб своїх близьких; піддаються раптовим, несумісним зі здоровим глуздом впливам; зосереджені на бажанні зберегти свою сім’ю від розпаду, врятувати її від сорому; у них формуються викривлені уявлення про можливості сили волі, так само як і у залежних від алкоголю. Висновки та перспективи подальших досліджень. Батьківське ставлення, яке характеризується фізичними образами, емоційною відчуженістю та ігноруванням дитини, постійною критикою та невдоволеністю, пригнічує афективну сферу дитини, що обумовлює відчуття безпомічності і неповноцінності та деформує когнітивну сферу, створюючи передумови для розвитку внутрішньої конфліктності особистості. Саме модель дисфункціональної сім’ї часто стає детермінантою цілого ряду емоційних, когнітивних, поведінкових порушень у її членів, що може виступати предметом корекції при втручанні.

Посилання

Гузиков Б. М. Алкоголизм у женщин // Б.М. Гузиков, А.А. Мейрен  М.: Медицина, 1998. 224 с.

Москаленко В. Д. Зависимость: семейная болезнь // В.Д. Москаленко  М., 2002.– 300 с.

Robert L. The Social Work Dictionary. // L. Robert – New York, 2015.– 620p.

Shaef A. Co-dependence: Misunderstood // А. Shaef  San Francisco, 2006.105 p.

Shields N. M. Patterns of family and nonfamily violence: Violent husbands and violent men// N. M. Shields // Violence and Victims.–2017.–Vol.3.P. 8397.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-06-02

Як цитувати

Вакуліч, Т. М. (2021). МЕХАНІЗМИ ВІКТИМІЗАЦІЇ ОСОБИСТОСТІ ЖІНКИ. Сучасна медицина, фармація та психологічне здоров’я, (1), 30-44. вилучено із https://journals.maup.com.ua/index.php/psych-health/article/view/138