ОБҐРУНТУВАННЯ ПЕРСПЕКТИВНОСТІ РОЗРОБЛЕННЯ ВІТЧИЗНЯНИХ ПРОТИГРИБКОВИХ ПРЕПАРАТІВ НА ПІДСТАВІ АНАЛІЗУ ЇХ АСОРТИМЕНТУ НА ФАРМАЦЕВТИЧНОМУ РИНКУ УКРАЇНИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32689/2663-0672-2023-2-13

Ключові слова:

протигрибкові препарати, аналіз фармацевтичного ринку, маркетингові дослідження, доступність ліків, соціально-економічні фактори.

Анотація

Анотація. На сьогодні проблема грибкових захворювань (мікозів) є потужним викликом як для вітчизняної так і для закордонної медицини. Зростання числа грибкових інфекцій обумовлене цілою низкою факторів, серед яких ослаблення імунної системи, неконтрольоване використання антибіотиків, перенаселеність, незадовільні гігієнічні умови та негативні зміни екології навколишнього середовища. Основним методом лікування різного роду мікозів є медикаментозна терапія. З цього огляду, дана робота присвячена дослідженню українського фармацевтичного ринку протигрибкових засобів для системного застосування. Зокрема показано, що внутрішні виробники протигрибкових засобів в Україні представляють лише третину загального ринку цих препаратів, а це може мати негативний вплив на ринок в умовах обмеженого постачання з-за кордону або в разі виробничих зупинок через війну або інші форс-мажорні обставини. Крім того, виявлено домінування на українському фармацевтичному ринку протигрибкових засобів препаратів індійського походження, популярність яких обумовлена доступністю для споживачів. Продемонстровано обмеженість асортименту протигрибкових препаратів в дитячих лікарських формах, що може створювати складнощі у лікуванні дітей раннього віку та потребує подальших досліджень з пошуку нових ефективних субстанцій з можливістю такого застосування. Окремим аспектом досліджень було виявлення лідера серед вітчизняних виробників протигрибкових засобів з найбільшою кількістю найменувань на ринку. Дослідження також включали аналіз цінової політики на найпопулярніші протигрибкові препарати у найбільших аптечних мережах. Отримані дані дозволили краще зрозуміти рівень цінової доступності препаратів даної групи для споживачів. Водночас, вони стали переконливим аргументом для обґрунтування доцільності пошуку вітчизняних протигрибкових субстанцій та їх привабливості на ринку. Представлене дослідження виокремлює ключові проблеми та перспективи розвитку ринку протигрибкових засобів в Україні, а також вплив внутрішньої та зовнішньої конкуренції на цей сектор фармацевтики. Результати аналізу можуть слугувати основою для подальших стратегічних рішень та розробки нових лікарських засобів.

Посилання

Лубенець В., Стадницька Н., Баранович Д., Василюк С., Карпенко О., Гавриляк В., Новіков В. (2019). Тіо- сульфонати: перспективні речовини проти грибкових інфекцій. Грибкова інфекція. DOI: https://doi.org/ 10.5772/ intechopen.84436.

Кратцер С., Тобудіч С., Ассадьян О., Баксбаум А., Гранінгер В., Георгопулос А. Валідація Акациду плюс як дезинфікуючого засобу в стаціонарних умовах. Прикладна та екологічна мікробіологія. 2006. Том 72, Випуск 6. Р. 3826–3831. DOI: 10.1128/AEM.00379-06.

Ю. М. Семенчук, Н. Є. Стадницька. Аналіз асортименту антибактеріальних засобів для системного застосування фармацевтичного ринку України. Хімія, технологія та застосування речовин. 2022, Том 5, № 1, 75–81.

О. Е. Оксенюк, А. П. Гудзенко, О. С. Шпичак. Аналіз фармацевтичного ринку України лікарських засобів протигрибкової дії. Соціальна фармація в охороні здоров’я, 2020, Т. 6, № 1, 69–80.

Кулицький С.А. Фармацевтична галузь і фармацевтичний ринок в Україні: стан і проблеми розвитку. URL: http://nbuviap.gov.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=4227:rinok-likarskikhzasobiv-v-ukrajini- 2&catid=8&Itemid=350

Державний реєстр лікарських засобів. URL: http://www.drlz.com.ua

Фармак – лідер українського фармацевтичного ринку у 2022 році. URL: https://farmak.ua/news/liderfarmaczevtichnogo- rinku-ukrayini-splativ-550-mln-grn-podatkiv-za-9-misyacziv-2022-roku/

Найбільші аптечні мережі України. URL: https://rau.ua/novyni/top-10-aptechnih-merezh-2021/

А. Ольховська, О. Стремоухов, С. Спиридонов, І. Грибник, С. Куценко. Обґрунтування доцільності створення нових лікарських засобів та БАД гінкго білоба на основі дослідження фармацевтичного ринку України. Сучасна медицина, фармація та психологічне здоров’я. Випуск 2 (9). 2022 рік.

Симоненко Н. А., Подгайна М. В., Немченко А. С., Шпичак О. С. Аналіз економічної доступності окремих груп кардіологічних препаратів в Україні за 2016–2020 роки. Фармацевтичний часопис. 2021. № 2. С. 79–86.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-01

Як цитувати

КОПАК, Н., & ВАСИЛЮК, С. (2023). ОБҐРУНТУВАННЯ ПЕРСПЕКТИВНОСТІ РОЗРОБЛЕННЯ ВІТЧИЗНЯНИХ ПРОТИГРИБКОВИХ ПРЕПАРАТІВ НА ПІДСТАВІ АНАЛІЗУ ЇХ АСОРТИМЕНТУ НА ФАРМАЦЕВТИЧНОМУ РИНКУ УКРАЇНИ. Сучасна медицина, фармація та психологічне здоров’я, (2(11), 90-95. https://doi.org/10.32689/2663-0672-2023-2-13

Номер

Розділ

ФАРМАЦІЯ, ПРОМИСЛОВА ФАРМАЦІЯ