АНАЛІЗ СОЦІАЛЬНОЇ ДОСТУПНОСТІ АНТИБАКТЕРІАЛЬНИХ ПРЕПАРАТІВ ДЛЯ СИСТЕМНОГО ЗАСТОСУВАННЯ НА РИНКУ УКРАЇНИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32689/2663-0672-2024-1-20

Ключові слова:

антибактеріальні препарати, дослідження фармацевтичного ринку, маркетингове дослідження, соціально-економічна доступність, соціально-економічні фактори

Анотація

Постановка проблеми. Антибіотикорезистентність з кожним роком стає дедалі більшою проблемою та ускладнює лікування пацієнтів. У країнах з низьким та середнім рівнем доходу інфекційні захворювання, збудники яких стали стійкими до антибактеріальних препаратів, стають серйозною проблемою. Нераціональне використання антимікробних препаратів сприяє поширенню резистентних форм мікроорганізмів. Україна також спостерігає зміну структури споживання антимікробних препаратів, зокрема, перехід на використання антибіотиків нових поколінь. Аналіз вказує на тенденцію до зростання рівня антибіотикорезистентності, що може призвести до втрати ефективності деяких антибіотиків. Зважаючи на ці фактори, у даній роботі проведено дослідження українського фармацевтичного ринку антибактеріальних препаратів для системного застосування в розрізі соціально-економічної доступності. Зокрема встановлено, що вітчизняні виробники антибактеріальних препаратів в Україні представляють лише третину від загального ринку цих лікарських засобів, що може негативно впливати на ринок в умовах коли постачання імпортних препаратів є обмеженим через блокування кордону або у випадку виробничих зупинок пов’язаних з війною. Одним з важливих результатів цього дослідження було встановлення лідера антибактеріальних препаратів серед вітчизняних виробників, які мають найбільшу кількість зареєстрованих препаратів на ринку. У рамках дослідження також проводився аналіз роздрібних цін на найбільш популярні антибактеріальні препарати у провідних аптечних мережах. Отримана інформація сприяла кращому розумінню рівня доступності цих препаратів для споживачів. Також, ці дані слугували переконливим аргументом на користь пошуку та виробництва вітчизняних антибактеріальних засобів та їх привабливості на ринку. Це дослідження розглядає основні проблеми та перспективи розвитку ринку антибактеріальних засобів в Україні, а також вплив внутрішньої та зовнішньої конкуренції на цю галузь фармації. Метою статті є аналіз асортименту антибактеріальних препаратів для системного застосування закордонного та вітчизняного виробництв на українському фармацевтичному ринку в розрізі соціально економічної доступності для населення України. Аналіз останніх досліджень та публікацій. Авторами досліджено вітчизняний ринок антибактеріальних препаратів для системного застосування на основі даних Державного реєстру лікарських засобів України. Аналіз цін в регіонах взято з сайту liki.ua. Для цього використано методи дослідження: логічний, математико-статистичний, системно-аналітичний та порівняльні методи аналізу. Висновки та перспективи подальших досліджень. Висновки з аналізу можуть бути використані як основа для подальших стратегічних рішень щодо розробки нових антибактеріальних засобів.

Посилання

Вакцини можуть запобігти півмільйону смертей, пов’язаних із стійкістю до антимікробних препаратів на рік. URL: https://www.who.int/news/item/28-07-2023-vaccines-could-avert-half-a-million-deaths-associated-with-antimicrobial-resistance-a-year.

Березняков І.Г. Стан антибіотикорезистентності в Україні: результати дослідження АУРА. Здоров’я України. 2020. № 5. С. 21–23.

Державний реєстр лікарських засобів. URL: http://www.drlz.com.ua.

Кірсанов Д. Інфраструктура аптечного ритейлу: відновлення триває. Аптека. 2023. № 39. (1410). URL: https://www.apteka.ua/article/676892.

Ліки ua. URL: https://liki.ua.

Настанова 00232. Інфекції сечовивідних шляхів. URL: https://guidelines.moz.gov.ua/documents/3120.

Ольховська А, Стремоухов О, Спиридонов С, Грибник І, Куценко С. Обґрунтування доцільності створення нових лікарських засобів та БАД гінкго білоба на основі дослідження фармацевтичного ринку України. Сучасна медицина, фармація та психологічне здоров’я. 2022. № 2 (9).

Середні ціни в Україні: Антибіотики вітчизняні. URL: https://index.minfin.com.ua/ua/markets/product-prices/antibiotics_of_domestic_brands/

Середні ціни в Україні: Антибіотики імпортні. URL: https://index.minfin.com.ua/ua/markets/product-prices/antibiotics_of_imported_brands/

Симоненко Н. А., Подгайна М. В., Немченко А. С., Шпичак О. С. Аналіз економічної доступності окремих груп кардіологічних препаратів в Україні за 2016–2020 роки. Фармацевтичний часопис. 2021. № 2. С. 79–86.

Стійкість бактерій до антибіотиків залишає все менше можливостей для ефективного лікування поранених. URL: https://moz.gov.ua/article/news/stijkist-bakterij-do-antibiotikiv-zalishae-vse-menshe-mozhlivostej-dlja-efektivnogolikuvannja-poranenih.

Тимощук С. А., Симочко Л. Ю. Поширення антибіотикорезистентних мікроорганізмів у навколишньому природному середовищі. Екологічні науки. 2020. № 2(29).

Уніфікований протокол надання медичної допомоги дорослим хворим на негоспітальну пневмонію: рішення Президії Національної академії медичних наук України, протокол № 12/6 від 10.11.2016 р. URL: http://www.ifp.kiev.ua/doc/staff/pneumonia_guidelines_2016.pdf.

Яковлєва Л.В., Баглай Т.О. Проблеми антибіотикорезистентності в Україні. Фармакоекономіка в Україні: стан і перспективи розвитку : матеріали ХІ наук.-практ. інтернет-конф. НФаУ. 2019. С. 134–135.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-12

Як цитувати

КОПАК, Н., & ВАСИЛЮК, С. (2024). АНАЛІЗ СОЦІАЛЬНОЇ ДОСТУПНОСТІ АНТИБАКТЕРІАЛЬНИХ ПРЕПАРАТІВ ДЛЯ СИСТЕМНОГО ЗАСТОСУВАННЯ НА РИНКУ УКРАЇНИ. Сучасна медицина, фармація та психологічне здоров’я, (1(15), 112-118. https://doi.org/10.32689/2663-0672-2024-1-20

Номер

Розділ

ФАРМАЦІЯ, ПРОМИСЛОВА ФАРМАЦІЯ