ФАРМАЦЕВТИЧНИЙ АНАЛІЗ СУБСТАНЦІЇ ЛАКТИТОЛУ МЕТОДОМ ВЕРХ
DOI:
https://doi.org/10.32689/2663-0672-2025-2-27Ключові слова:
лактитол, дисахарид, ВЕРХ, хімічна та термічна деградація молекули, фармацевтичний аналіз, супровідні домішки, субстанціяАнотація
Лактитол використовують у медичній та фармацевтичній практиках у якості активного фармацевтичного інгредієнту (АФІ) або допоміжної речовини (підсолоджувач, текстуризатор) у пребіотичних комплексах. Державна Фармакопея України (ДФУ) не регламентує аналіз субстанції лактитолу. Європейська Фармакопея (Eur.Ph.) регламентує аналіз лактитолу у формі моногідрату та висуває певні вимоги до фармацевтичного аналізу цієї субстанції.Ідентифікацію лактитолу моногідрату рекомендовано виконувати методами ІЧ-абсорбційної спектрофотометрії, тонкошарової хроматографії (ТШХ) та рідинної хроматографії (РХ) (2.2.29). З метою підвищення ефективності та результативності фармацевтичного аналізу субстанції лактитолу нами впроваджено більш сучасний метод високоефективної рідинної хроматографії (ВЕРХ) із вищою ідентифікаційною здатністю. Мета роботи. Адаптувати альтернативний метод хроматографування – метод високоефективної рідинної хроматографії (ВЕРХ) у аналіз випробовуваної субстанції лактитолу з метою виявлення неприпустимих домішок різного походження у її складі; запропонувати умови хроматографування та модифікувати методики дослідження із забезпеченням захисту молекул субстанції лактитолу від різних видів деградації. Методологія. Дисахарид лактитол (4-O-α-D-галактопіранозил-D-глюцитол) – це вуглеводневий спирт, який отримують із лактози (молочного цукру). Згідно із рекомендаціями Об’єднаного експертного комітету з харчових добавок ВООЗ (JECFA, Join FAO/WHO Expert Committee on Food Additives) лактитол віднесено до безпечних речовин. Food and Drug Administration (FDA, USA) дозволено використання лактитолу у складі харчових продуктів (GRAS). Лактитол використовують при виготовленні харчових продуктів без цукру (морозиво, шоколад, цукерки, хлібобулочні вироби, риба морожена, макаронні вироби, жувальні гумки, дитячі суміші). В Європейському Союзі лактитол має маркування E966.Позитивною властивістю лактитолу є те, що він не підвищує вміст цукру у кров, оскільки не всмоктується в кишечнику. Це дає можливість використовувати його у виготовленні продуктів для хворих на цукровий діабет.ДФУ не регламентує аналіз субстанції лактитолу. У Eur.Ph. рекомендовано виконувати аналіз лактитолу моногідрату з використанням таких хроматографічних методів, як ТШХ і РХ. Однак, як показує практика, метод ВЕРХ забезпечує більш ретельний аналіз субстанцій з виявленням нерегламентованих Фармакопеями супровідних домішок та дозволяє зробити об’єктивний висновок щодо ступеню чистоти випробовуваної субстанції.Наукова новизна. Впровадження у практику фармацевтичного аналізу субстанції лактитолу сучасного методу ВЕРХ шляхом адаптування розроблених для методу РХ умов хроматографування та модифікації методик дослідження із оптимальними умовами захисту молекул від хімічної та термічної деградації.Матеріали та методи. Зразки субстанції лактитолу, фармакопейні стандартні зразки ДФУ лактитолу моногідрату; ВЕРХ, хроматограф Agilent 1200 з рефрактометричним детектором, хроматографічна колонка SUPELCOGEL Ca, температура колонки 60˚С-85˚С; поток – 0,6 мл/хв; об’єм інжекції – 10 мкл; час хроматографування – 60 хв; для визначення домішок методом ВЕРХ використовували реактиви: ацетонітрил Р (чистоти для ВЕРХ), воду для хроматографування Р (чистоти для ВЕРХ), метанол Р (чистоти для ВЕРХ), гліцерин Р (чистоти для ВЕРХ); комп’ютерний аналіз виконували за програмою OpenLab CDS.Висновки. Адаптовано умови хроматографування методом ВЕРХ субстанції лактитолу з метою визначення її чистоти та виявлення стійкості її молекул від деградацій у змінюваних умовах дослідження. Запропонована система рухомих фаз із модифікацією складу і співвідношення їх компонентів: рухома фаза (1): H2O – CH3CN (12:88, V/V), 28,87 мл; рухома фаза (2): H2O – CH3OH –CH3CN (10:5:85, V/V/V), 21,48 мл; рухома фаза (3): H2O – CH3CN (20:80, V/V), 13,28 мл). Хроматографічно не підтверджено утворення продуктів хімічної та термічної деградації лактитолу – D-га- лактози (Rt=11,228) та D-сорбіту (Rt=28,050). Виявлена супровідна домішка гліцерину – допоміжна речовина у фармацевтичних композиціях лактитолу. Значення часу утримування та площини аналітичних сигналів (піків) випробо-вуваної субстанції лактитолу суттєво змінюються при використанні модифікованих рухомих фаз: для лактитолу з 6,800 хв до 7,182 хв (Rt), для гліцерину 9,533 хв до 15,786 хв (Rt) та при варіюванні значень температури колонки від 60 до 85оС.
Посилання
Вельчинська Олена, Малюта Наталія. Застосування з варіацією параметрів експерименту методу ВЕРХ у фармацевтичний аналіз субстанції аскорбінової кислоти. Сучасна медицина, фармація та психологічне здоров’я. Міжрегіональна Академія управління персоналом, Київ: 2025. Випуск 1 (19). C. 120–125. DOI: https://doi.org/10.32689/2663-0672-2025-1.
Губський Ю. І., Вельчинська О. В., Драпайло А. Б., Кобко О. С, Чумак Н. Є, Вільчинська В. В. Пошук фізіологічно активних гетероциклічних речовин як потенційних складових нових лікарських засобів. Експериментальна і клінічна медицина. 2009. №4, С. 62–67.
Губський Ю. І., Вельчинська О. В. Синтез та дослідження біологічної активності нових N-заміщених [(фосфінотіадиазоліл)аміно] сукцинімідів. Медична хімія. 2008. Т.10(4), С. 5–11.
Ayyash M. et al. Characterization, bioactivities, and rheological properties of exopolysaccharide produced by novel probiotic Lactobacillus plantarum C70 isolated from camel milk. International Journal of Biological Macromolecules. 2020. V. 144. P. 938–946. DOI: 10.1016/j.ijbiomac.2019.09.171.
Ayyash M. et al. Physicochemical, bioactive and rheological properties of an exopolysaccharide produced by a probiotic Pediococcus pentosaceus M41. Carbohydrate Polymers. 2020. V.229. P. 115462. DOI: 10.1016/j.carbpol.2019.115462.
Chen Y.-C. et al. Monosaccharide composition influence and immunomodulatory effects of probiotic exopolysaccharides. International Journal of Biological Macromolecules. 2019. V.133. P. 575–582. DOI: 10.1016/j.ijbiomac.2019.04.109.
Chen Z.-Y. et al. Inhibitory effects of probiotic Lactobacillus on the growth of human colonic carcinoma cell line HT-29. Molecules. 2017. V.22(1). P. 107. DOI: 10.3390/molecules22010107.
Di W. et al. Physicochemical characterization and antitumour activity of exopolysaccharides produced by Lactobacillus casei SB27 from yak milk. Carbohydrate Polymers. 2017. V.171. P. 307–315. DOI: 10.1016/j.carbpol.2017.03.018.
Yuwei Zhang, Yu Qiao, Xiaoqing Xu, Qing Peng, Jinwei Ren, Lan Ma, Dandan Tian, Yuxin Gong, Deqin Feng, Bo Shi, In vitro fermentation of epilactose and epilactitol by human faecal microbiota. International Dairy Journal, 2023. 144. 105697. 10.1016/j.idairyj.2023.105697.
Yuan Yue, Ditte S. G. Nielsen, Sofia D. Forssten, Knud Erik B. Knudsen, Markku T. Saarinen, Arthur C. Ouwehand, Stig Purup, Effects of Colonic Fermentation Products of Polydextrose, Lactitol and Xylitol on Intestinal Barrier Repair In Vitro, Applied Sciences. 2021. 11 (9). 4174. 10.3390/app11094174.
European Pharmacopoeia. (11-th ed.). Council of Europe, Strasbourg: EDQM. 2023. Vol. ІІI. P. 3191–3193.
Livingstone K. M., Ramos Lopez O., Pérusse L., Kato H., Ordovas J. M., Martínez J. A. Precision nutrition: a review of current approaches and future endeavors. Trends Food Sci. Technol.2022. N 128. P. 253–264.
Martínez-Monteagudo S., Enteshari M., Metzger L. Lactitol: Production, properties, and applications. Trends in Food Science & Technology. 2019. V.83. P. 181–191. DOI:10.1016/j.tifs.2018.11.020.
Rajoka M. S. Riaz et al. Functional characterization and biotechnological potential of exopolysaccharide produced by Lactobacillus rhamnosus strains isolated from human breast milk. LWT – Food Science and Technology. 2018. V.89(1). P. 638–647. DOI:10.1016/j.lwt.2017.11.034.
Shuo Yuan, Yong-Qiang Luo, Jia-Hui Zuo, Hui Liu, Fang Li, Bin Y. New drug approvals for 2020: Synthesis and clinical applications. European Journal of Medicinal Chemistry. 2021. V.215. P. 113284. DOI: 10.1016/j.ejmech.2021.113284.
Vitlic A. et al. Isolation and characterization of a high molecular mass β-glucan from Lactobacillus fermentum Lf2 and evaluation of its immunomodulatory activity. Carbohydrate Research. 2019. V. 467. P. 44–52. DOI: 10.1016/j.carres.2019.03.003.
Wang J. et al. In vitro immunomodulatory effects of acidic exopolysaccharide produced by Lactobacillus planetari- um JLAU103 on RAW264.7 macrophages. International Journal of Biological Macromolecules. 2020. V. 156. P. 1308–1315. DOI: 10.1016/j.ijbiomac.2019.11.169.
Welchinska O., Nizhenkovska I., Meleshko R. Suchasni pidkhody do farmatsevtychnoho analizu metodom VERKH alka- loyidu paklitakselu [Modern approaches to the pharmaceutical analysis by HPLC of paclitaxel alkaloid]. Phytotherapy. Journal. 2024. №3. Р. 168–174. DOI: 10.32782/2522-9680-2024-3-168.
Abiru S., Kugiyama Y., Suehiro T., Motoyoshi Y. et al. (2025). Lactitol may improve the prognosis of hepatocellular carcinoma through the proliferation of Megasphaera as well as well Bifidobacterium. Front. Med. Sec. Vol.12. e1567849. Doi: 10.3389/fmed.2025.1567849/.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.










