ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ДОСЛІДЖЕННЯ ПСИХОЛОГІЧНОГО СУПРОВОДУ БАТЬКІВ, ЯКІ ВИХОВУЮТЬ ДІТЕЙ З КОМПЛЕКСНИМИ ПОРУШЕННЯМИ РОЗВИТКУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32689/maup.psych.2023.3.6

Ключові слова:

діти з порушеннями розвитку, психолого-педагогічний супровід родини, батьківська компетентність

Анотація

Успішність реалізації психолого-педагогічного супроводу дітей з комплексними порушеннями розвитку, їх соціально-побутової та емоційної адаптації значною мірою залежить від їх сімей, характеру внутрішньо-сімейних стосунків та рівня педагогічної компетентності батьків. Втім, багато батьків самі гостро потребують комплексної соціально-психологічної підтримки. На жаль, до сьогодні немає єдиної концепції багатопрофільної соціальної та психолого-педагогічної допомоги сім'ям, де виховуються діти з проблемами в розвитку. Особливості сімейних відносин і особистості батьків, які виховують дітей із різними формами дизонтогенезу, практично не вивчені, що обумовлює актуальність наукових досліджень цієї тематики та розробки відповідних практичних програм психологічного супроводу батьків. Виокремлюють різні моделі допомоги сім'ї, які може використовувати психолог у роботі із нею: педагогічна, соціальна. Психологічна, діагностична, медична. Аналіз змісту поняття «психологічний супровід батьків» дозволяє зробити висновок про те, що воно враховує тісний зв'язок розвитку дітей не лише з певними методами виховання та формування їхньої поведінки, а й з благополуччям, внутрішньою атмосферою та способом життя сім'ї. На підставі аналізу наявних досліджень було виділено три важливих напрямки психологічного супроводу родин (допомога у проходженні кризових ситуацій у їх житті; оптимізація стосунків всередині сімей; гармонізація внутрішнього стану матері та запобігання її невротизації). Психологічний супровід батьків ми розуміємо як активну психологічну дію, спрямовану на розвиток особистісних якостей батьків та їх батьківської компетентності.

Посилання

Галян О.І., Борисенко З.Т. Психологічні аспекти супроводу батьків дітей з особливими освітніми потребами. Теорія і практика сучасної психології. 2019. № 2, т. 2. С. 44–49.

Пюра О.С. Прикладні аспекти соціально-педагогічної роботи з батьками дитини з особливими освітніми потребами. Молодий вчений. 2017 р. № 2 (42). C. 532–536.

Мушкевич М.І. Психологічний супровід сімей, що мають проблемних дітей: монографія. Луцьк: Вежа-Друк, 2019. 456 с.

Мякушко О.І. Особливості психолого-педагогічного супроводу батьків дітей з порушеннями інтелектуального розвитку. Матеріали V Міжнародного конгресу зі спеціальної педагогіки, психології та реабілітології «Діти з особливими потребами в освітньому просторі» (м. Чернігів, 10-11 жовтня 2019 р.). Київ: Симоненко О.І., 2019. С. 146-150.

Подкоритова Л. О. Зміст психологічної роботи з батьками дітей з особливими освітніми потребами. Теорія і практика сучасної психології. 2020 р., № 1, Т. 2. С. 125-129.

Skrypnyk T. Supporting of Children with Special Needs in Inclusive Environment by the Teachers Collaboration. Pedagogika / Pedagogy 2020, t. 138, № 2, p. 193–208.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-18

Як цитувати

ШЕВЧУК, В., КЛЕВАКА, Л., & ХОМЕНКО, Є. (2023). ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ДОСЛІДЖЕННЯ ПСИХОЛОГІЧНОГО СУПРОВОДУ БАТЬКІВ, ЯКІ ВИХОВУЮТЬ ДІТЕЙ З КОМПЛЕКСНИМИ ПОРУШЕННЯМИ РОЗВИТКУ. Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Психологія, (3(59), 39-44. https://doi.org/10.32689/maup.psych.2023.3.6