ПРОЕКТИ РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ: ВІТЧИЗНЯНИЙ ТА ЗАКОРДОННИЙ ДОСВІДИ

Автор(и)

Ключові слова:

територіальна громада, система забезпечення, підтримка розвитку, участь, ступінь залучення, українське населення

Анотація

У статті проаналізовано роль та значення участі територіаль- ної громади в системі забезпечення і підтримки розвитку. Для цього вивче- но концепцію участі, типологію та рівні участі територіальної громади, що є основою для побудови комплексної системи забезпечення та підтримки розвитку територіальних громад. Виявлено основні види взаємозв’язків, які можуть формуватися в цій системі (від інформаційних до прямої участі у процесах розвитку територіальних громад); пряму залежність між участю населення, а саме включення його в систему забезпечення та підтримки роз- витку територіальної громади, як безпосереднього активного учасника, та рівнем добробуту і якістю життя в територіальних громадах в Україні.

Досліджено можливості участі та ступінь залучення українського насе- лення до процесів розвитку територіальних громад, проаналізовано існуючу законодавчо-нормативну базу щодо цього питання та готовність членів тери- торіальних громад бути активним елементом в системі забезпечення та під- тримки розвитку територіальної громади. Також виствітлено основні види участі населення в Україні згідно із законодавством: загальні збори грома- дян за місцем проживання; місцеві ініціативи, громадські слухання, місцевий референдум. З’ясовано, що наявність зазначених форм локальної демократії не гарантують активної участі українського населення в процесах прийняття рішень та здійснення контролю за їх виконанням через ряд причин: відсут- ність або недосконале розроблення територіальних статутів; низький рівень інформованості населення щодо своїх прав; слабкий зворотний зв’язок між органами місцевого самоврядування та населенням; низьку мотивацію орга- нів влади для посилення залучення членів територіальних громад. Доведено, що ступінь участі українських громад знаходиться на рівні відсутності такої участі або її видимості. Отже, існує необхідність в удосконаленні комуніка- ційних мереж між органами місцевого самоврядування та членами територі- альної громади з питань інформування, консультування, залучення до при- йняття рішень та контролю за їх виконанням.

Посилання

Міллер Д. Інституції з поширення знань — рух за перетворення про- відників змін на провідників обміну [Рукопис] / Д. Міллер // Зб. мате- ріалів до курсу “Економічний роз- виток громади”, 3 липня – 19 серпня 2005 р.; ун-т Конкордія. — Монре- аль, 2005.

Development Assistance Committee Report on Development Co-Operation / OECD. — Paris : OECD Publishing, 1994.

Ільченко Н. В. Концепція участі та методи залучення населення до розвитку територіальної громади [Електронний ресурс] / Н. В. Іль- ченко // Державне управління: удо- сконалення та розвиток. — 2010. — № 7. — Режим доступу: http://www.dy.nayka.com.ua

Wilcox D. The Guide to Effective Participation [Електронний ресурс] / Wilcox D. — Режим доступу : www.partnership.org.uk/guide/

Збірка матеріалів зі стратегії стало- го розвитку / ОБСЄ / ПРООН. — Лондон, 2002.

Розроблення та впровадження стра- тегічного плану розвитку регіону: [практ. посіб.] / [Б. Боврон, А. Віго- да, Г. Девідсон [та ін.]; за ред. І. Сан- жаровського]. — К. : Вид-во К.І.С., 2008. — 214 с.

Ондрушек Д. Хрестоматия для не- коммерческих организаций / Д. Он- друшек [и др.]. — Братислава, 2003. — 312 с.

Dukes E. F. Resolving Public Conflicts — Transforming Community and Governance / E. F. Dukes. — Manchester : Manchester University Press, 1996.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-11-23

Як цитувати

Карташов , Є. . . (2017). ПРОЕКТИ РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ: ВІТЧИЗНЯНИЙ ТА ЗАКОРДОННИЙ ДОСВІДИ. Публічне урядування, (5 (10), 139-150. вилучено із https://journals.maup.com.ua/index.php/public-management/article/view/571