ПРОБЛЕМИ ФУНКЦІОНУВАННЯ ОРГАНІВ ПРОТИДІЇ КОРУПЦІЇ В СИСТЕМІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32689/2617-9660-2020-1(7)-211-218

Ключові слова:

корупція, протидія корупції, національна безпека, антикорупційні інституції, публічна влада, антикорупційна боротьба.

Анотація

Стаття присвячена розкриттю основних проблем функціонування органів протидії корупції в системі забезпечення національної безпеки України. Встановлено, що корупцію слід розуміти як системну проблему, якою вразилися усі суспільні прошарки, і протидія їй з нею потребує об’єднаних зусиль усіх суспільних прошарків. Визначено заходи, які потрібно здійснити для створення спеціальних антикорупційних інституцій. Наведено основні проблеми забезпечення національної безпеки в контексті запобігання та боротьби з корупцією, зокрема політичні, економічні, соціальні, правові, управлінські, психологічні та культурно-етичні. Визначено напрями досліджень проблеми корупції в органах публічної влади, зокрема інституціонально-правовий, організаційно-управлінський, аксіологічний та етико-культурний. Визначено проблеми, пов’язані з реалізацією антикорупційної політики. Встановлено, що усі проблеми функціонування органів протидії корупції можна розподілити на три групи: перша група (пов’язана з тим, як виникає та поширюється корупція в суспільному та державному просторі, зокрема, це проблеми: політико-правового (наявність політичної нестабільності), економічного (слабка система оплати праці держслужбовців), соціального (слабке громадянське суспільство), правового (нерозвинене антикорупційне законодавство), управлінського (наявність структурно-функціональних недоліків системи держорганів), психологічного (поширюється думка, що індивідуальна корупція є безглуздою), етичного (існують подвійні моральні стандарти щодо корупційного явища), контрольного (відсутній дієвий контроль з боку громадянського суспільства) та кадрового характеру (відсутні фахово підготовлені кадри з набором відповідних етичних якостей)); друга група (пов’язана з тим, наскільки ефективно та результативно реалізуються антикорупційні заходи). Встановлено, що велика проблема, з якою стикаються під час своєї діяльності органи боротьби з корупцією, полягає у прагненні високопосадовців, на яких поширюються повноваження таких структур, до збереження свого впливу на коло цих процесів. З’ясовано, що антикорупційна боротьба в нашій країні утруднюється тим, що мережа корупційних стосунків поширилася на кожен рівень влади та управління, у межах політичного процесу в цілому.

Посилання

Бусол О. Ю. Протидія корупційній злочинності у контексті сучасної антикорупційної стратегії : дис. ... д-ра юрид. наук : 12.00.08. Київ: Ін Юре, 2015. 480 с.

Бураковський І., Ангел Є., Бетлій О., Бутін А., Волох К., Коліушко І., Кравчук В., Кузяків О., Мовчан В., Хавронюк М. Україна проти корупції:Економічний фронт. Економічна оцінка антикорупційних заходів у 2014-2018 рр. Дніпро: Середняк Т. К., 2018, 85 с.

Бондар І.С., Горник В.Г., Кравченко С.О., Кравченко В.В. Антикорупційна політика та запобігання корупції в публічному управлінні : навч.посіб. Київ : Ліра-К, 2016.

Новак А. Формування та реалізація національної антикорупційної політики на загальнодержавному та регіональному рівнях. Демократичне врядування. 2017. Вип. 18/19. URL: http://lvivacademy.com/ vidavnitstvo_1/visnyk18_19/fail/Novak.pdf.

Прохоренко О. Прояви корупції – загроза національній безпеці України. Науковий вісник НАВСУ. 2002. Вип. 3. С. 61-64.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-01-27

Як цитувати

Паутов, В. О. (2020). ПРОБЛЕМИ ФУНКЦІОНУВАННЯ ОРГАНІВ ПРОТИДІЇ КОРУПЦІЇ В СИСТЕМІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ. Експерт: парадигми юридичних наук і державного управління, (1(7), 211-218. https://doi.org/10.32689/2617-9660-2020-1(7)-211-218

Номер

Розділ

ФУНКЦІОНУВАННЯ І РОЗВИТОК МЕХАНІЗМІВ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ