НОРМАТИВНА БАЗА АДМІНІСТРАТИВНО- ПРАВОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗАПОБІГАННЯ ТА ПРОТИДІЇ КОРУПЦІЇ В УКРАЇНІ ЗА УМОВ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32689/2617-9660-2020-2(8)-86-93

Ключові слова:

адміністративно-правове забезпечення, викорінення корупційних проявів, запобігання, корупція, нормативна база, протидія.

Анотація

Стаття присвячена формуванню переліку нормативно-правових актів, що сукупно становлять нормативну базу для адміністративно-правового забезпечення запобігання та протидії корупції в Україні. До проблематики зазначеного питання суміжно та побіжно звертали свої наукові пошуки як адміністративісти, так і вчені інших галузевих правових наук. Однак безпосередньо вони його не вивчали, що свідчить про її сучасну актуалізацію. У зв’язку з тим, що формально, антикорупційне законодавство сформоване, відповідає вимогам ЄС, однак, по-факту, це лише набір декларативних гасел практично не втілюваних в життя, стверджується, що вітчизняна нормативна база антикорупційної діяльності публічної адміністрації має бути переглянута. Для того щоб зрозуміти де «пробоїни» законодавчого регулювання означеного процесу, сформовано трьох блокову структуру аналізованої нормативної бази: 1) вітчизняні нормативно-правові акти, що формують антикорупційне законодавство; 2) міжнародно-правові стандарти, вимоги та рекомендації антикорупційної діяльності; 3) норми адміністративного права, що регулюють діяльність суб’єктів владних повноважень та встановлюють законність та верховенство права й закону (правова база діяльності органів державної влади та делегованих ними представників). Кожна із зазначених груп має свої підвиди, які можна класифікувати за різноманітними критеріями. Обрано суб’єктний критерій. Проведене дослідження дає підстави стверджувати, що нормативна база адміністративно-правового забезпечення запобігання та протидії корупції в Україні за умов євроінтеграції – це витоки, те підґрунтя, що може теоретичну сутність прагнення викорінити корупційні прояви на території України перетворити в реальну практичну діяльність. В межах дослідження виявлено, що за останній рік значний масив нормативної бази адміністративно-правового забезпечення запобігання та протидії корупції в Україні був доповнений організаційними, роз’яснювальними та кадровими актами, однак не спеціалізованими, зокрема до сих пір відсутня нова антикорупційна стратегія. Це не тільки значна перепона до вступу України до ЄС, а й неповага до суспільства.

Посилання

Про Загальнодержавну програму адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу: Закон України від 18.03.2004 № 1629-IV. Відомості Верховної Ради України. 2004 р. № 29. стаття 367.

Діденко С.В. Адміністративно-правове забезпечення обігу та застосування зброї в Україні: дис... д-ра юрид. наук. Київ, Відкрит. міжнар. ун-т розвитку людини «Україна», 2016. С. 443.

Кладченко А. О. Становлення та розвиток сучасного антикорупційного законодавства України: теоретико-правове дослідження: дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.01; Приват. ВНЗ «Ун-т Короля Данила». Івано-Франківськ, 2018. 226с.

Антикорупційне законодавство України. Державна фіскальна служба України. URL: http://sfs.gov.ua/ diyalnist-/zapobigannya-proyavam-korupts/ antikoruptsiyne-zakonodavstvo-ukraini/

Новак А. Теоретичні основи дослідження протидії корупційним проявам у системі публічного управління. Державне управління та місцеве самоврядування. 2016. Вип. 1(28). С. 29-36.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-04-08

Як цитувати

Приходько, А. А. (2020). НОРМАТИВНА БАЗА АДМІНІСТРАТИВНО- ПРАВОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗАПОБІГАННЯ ТА ПРОТИДІЇ КОРУПЦІЇ В УКРАЇНІ ЗА УМОВ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ. Експерт: парадигми юридичних наук і державного управління, (2(8), 86-93. https://doi.org/10.32689/2617-9660-2020-2(8)-86-93