ЗАСОБИ МАСОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ ЯК ДЖЕРЕЛО ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32689/2617-9660-2020-2(8)-250-258

Ключові слова:

засоби масової інформації, інформаційна безпека, інформаційна політика, масово-інформаційна безпека, державна (національна) політика у сфері ЗМІ.

Анотація

Засоби масової інформації, будучи елементом масової комунікації, формують громадську думку, культуру і світогляд. Інформаційно-психологічний вплив на людину з боку інформаційної середовища досить суперечливий, тому що, поряд із конструктивними властивостями, вона володіє і деструктивними. Останні в значній мірі визначаються турбулентністю інформаційного середовища, зокрема тими змінами, що відбуваються з високим ступенем невизначеності і непередбачуваності. В такому стані не можна однозначно визначити характер впливу інформаційного середовища – чи є сприйнята інформація корисною, нейтральною або шкідливою. Зони турбулентності характеризують вкрай нестійке положення, яке під впливом найменшого негативного впливу може втратити рівновагу і змінити свій стан. Якщо не вживати належних заходів протидії, виникає хаос. Серед численних проблем національної безпеки значне місце займає проблема інформаційної безпеки. Не випадково у Загальній декларації прав людини вказується, що реалізація прав людини, в тому числі і на інформацію, є «основою свободи, справедливості та миру в усьому світі». Засоби масової інформації (ЗМІ) покликані забезпечити масово-інформаційну безпеку ((МІБ) – за рахунок доставки споживачам необхідних для прийняття рішень інформаційних ресурсів, захисту від маніпулятивної дезінформації, яка поширюється тими ж ЗМІ. ЗМІ перетворилися в «четверту» владу, від якої багато в чому залежать зміни, що відбуваються. Саме тому проблема створення систем інформаційної безпеки держави є настільки актуальною на сучасному етапі. Засоби масової інформації, поряд із органами державної влади, можуть і повинні брати участь в забезпеченні інформаційної безпеки таким чином, щоб процес циркуляції інформації не переривався, інформація не спотворювалася, а права і інтереси її суб’єктів не обмежувалися. У сучасному світі інноваційних технологій інформаційна безпека вже зараз є соціальним і тільки потім чисто технічним явищем. Її не можна ототожнювати лише зі застосуванням спеціальних технічних засобів і методів для захисту інформації від несанкціонованого доступу, викрадення, знищення і тощо. Забезпечення інформаційної безпеки – це не тільки захист інформації, але ще і організаційні, правові та інші заходи, спрямовані на забезпечення сталого, стабільного розвитку суспільства і держави, при яких досягаються цілі захисту національної, економічної безпеки.

Посилання

Панарин И.Н. Информационная война и власть. М. Издательский дом «Мир безопасности». 2001. С. 100.

Панченко О.А. Информационная безопасность личности / О.А. Панченко, Н.В. Банчук. 2-е изд. испр. К.: КИТ, 2011. 672 с.

Katz, E., Lazarsfeld, P. (1955) Personal Influence: The Part Played by People in the Flow of Mass Communication. Glencoe, IL: The Free Press.

Головка А. А. Діяльність сучасних ЗМІ в контексті інформаційної безпеки України. Актуальні проблеми гуманітарних та природничих наук (м. Ужгород, 08-09 квітня 2016 р.). Херсон: Видавничий дім «Гельветика», 2016. С. 85-87

Осипова, Н. Г., Юрченко, Е. И. Средства массовой информации в современном обществе: теоретико-методологический анализ новейших подходов. Вестник Московского университета. Сер. 18. Социология и политология. М. 2010. №1. С. 64–85.

Закон України «Про інформацію» від 02.10.1992 року № 2658-XII [Редакція від 03.12.2019 р.]; [Електронний ресурс] // Сайт Верховної Ради України. – Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/ show/2657-12

Майофис, М., Кукулин, И. Свобода как неосознанный прецедент: заметки о трансформации медийного поля в 1990 году. Новое литературное обозрение. М. 2007. № 83. С. 599–656.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-04-08

Як цитувати

Панченко, О. А. (2020). ЗАСОБИ МАСОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ ЯК ДЖЕРЕЛО ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ. Експерт: парадигми юридичних наук і державного управління, (2(8), 250-258. https://doi.org/10.32689/2617-9660-2020-2(8)-250-258

Номер

Розділ

СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ УПРАВЛІННЯ В ДЕРЖАВІ