REFORMATION OF THE STATE POLICY IN RESTAURANT BUSINESS: ANALYSIS OF GENERAL TRENDS
DOI:
https://doi.org/10.32689/2617-9660-2020-6(12)-200-208Keywords:
government regulation, hospitality institutions, restaurant business, international standards, certification, implementation, competent control, DSTU, State food Consumer Service, reforms.Abstract
The article examines current innovations in the implementation of state regulation of the activities of hospitality institutions in Ukraine, also notes the need to coordinate the work of executive authorities in the field of creating conditions for the effective functioning of the national restaurant industry, namely, their role in the process of building a safe environment for personnel and the consumer, the specifics of state support and state control at various stages of the establishment and development of enterprises have been determined. A significant part of the material under study is devoted to the analysis of ways to implement sectoral business projects in the conditions of the national economy, in particular, to the study of the legal aspects of building competitive business entities and the features of their further activities in the context of the general modern modernization of the hospitality sector. The importance of state mechanisms and instruments designed to create preconditions for the formation of healthy competitive relations in the restaurant business was emphasized. This article describes the main principles of state policy on restaurant enterprises on the way to the implementation of the project “Strategy for the development of tourism and resorts for the period to 2026”; special attention is paid to the characteristics of the official relations between the clusters “State” and “Entrepreneur”, as well as conclusions on reforming the content of this cooperation and optimizing the activities of executive authorities performing a regulatory function in the field of hospitality. A modern topical thesis, supported by the author of the article, about the absence of sectoral statism in the studied area and its replacement with comprehensive support and competent control that can contribute to the fulfillment of the socio-economic order of Society and the State – that is, the expansion of a network of new type institutions that are carriers of high-quality services, as well as while maintaining their own national identity, comply with International Standards.
References
Мальська М. П. Ресторанна справа: технологія та організація обслуговування туристів (теорія та практика) [текст] підручник / / М. П. Мальська, О. М. Гаталяк, Н. М. Ганич – К.: «Центр учбової літератури», 2013. – С.7-27
Макарець К.О.Міжнародні стандарти у ресторанному господарстві. Матеріали VІ Міжнародної науково-практичної конференції «Інновації в управлінні асортиментом, якістю та безпекою товарів і послуг» (м. Львів, 6 грудня 2018 р.). – Львів: Растр-7, 2018. – 316 с. – С.251-253
Концепція Державної цільової програми розвитку туризму та курортів на період до 2022 року –[Електронний ресурс].URL: http://www.tourism. gov.ua/ua/25020/26439/ (дата звернення: 15.08.2020).
Етапи створення ресторанного господарства: консультації юриста. – [Електронний ресурс].URL: http://prajus. com/news/ (дата звернення: 17.08.2020).
Наказ Міністерства фінансів України від 13.10.2011 № 1289 «Про затвердження Положення про Департамент контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів Державної податкової служби України».– [Електронний ресурс].URL: https://zakon. rada.gov.ua/ (дата звернення: 18.08.2020).
ISIC Rev.З code 5520 Restaurants, bars and canteens (Міжнародний стандарт галузевої класифікації видів економічної діяльності (ISIC) ООН. –[Електронний ресурс].URL: https://www.me.gov.ua/ дата звернення: 18.08.2020).
Постанова (ЄС) № 178/2012 Європейського Парламенту та Ради від 28 січня 2002 року щодо встановлення загальних принципів та вимог продовольчого законодавства, щодо створення Європейського відомство з питань безпечності продуктів харчування та вста новлення процедур для забезпечення безпечності продуктів харчування (ABl. L 31 від 1.2.2002, Стор. 1).Електронний ресурс].URL: http://eur-lex. europa.eu.(дата звернення: 16.07.2020).
РОЗПОРЯДЖЕННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ від 16 березня 2017 р. № 168-р «Про схвалення Стратегії розвитку туризму та курортів на період до 2026 р»– [Електронний ресурс].URL: https://zakon. rada.gov.ua/ (дата звернення: 18.08.2020).