АНАЛІЗ ОСОБЛИВОСТЕЙ ТА ЗАСОБІВ РОЗРОБКИ ІНТЕРАКТИВНИХ СИСТЕМ З ПІДТРИМКОЮ ТЕХНОЛОГІЙ ДОПОВНЕНОЇ РЕАЛЬНОСТІ ДЛЯ СФЕРИ ОСВІТИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32689/maup.it.2021.2.5

Ключові слова:

інтерактивні системи, доповнена реальність, освітні процеси

Анотація

В даний час на ринку сучасних програмних систем та інформаційних технологій особливим чином розвивається напрям віртуальної реальності як одного з зручних підходів до поліпшення процесу інтерактивного навчання та візуалізації складних систем, пристроїв та окремих елементів, важливою галуззю якого є технології доповненої реальності. Метою статті є проведення аналізу особливостей та засобів розробки інтерактивних сис- тем з підтримкою технологій доповненої реальності для сфери освіти для формування концепції подальшої розроб- ки повнофункціональний інформаційної системи підтримки вивчення студентами навчальних дисциплін. Реаліза- ція поставленої мети передбачає вирішення низки завдань: 1) аналіз особливостей застосування мультимедійних технологій у сфері науки та освіти; 2) аналіз технологій та засобів розробки систем з елементами віртуальної та доповненої реальності; 3) розробка концепції проекту системи підтримки процесів освіти. Наукова новизна. У статті наведено підхід з використання технологій доповненої реальності на мобільних пристроях, задіяючи можливості модуля камери під час її активізації, для набуття процесу вивчення теоретичних положень з учбових дисциплін більшого рівня інтерактивності засобами середовища Unity. Як висновок, у статті наголошується, що технології віртуальної та додаткової реальності дозволяють значним чином спростити вирішення складних за- вдань з наочної та динамічної візуалізації окремих досліджуваних об’єктів чи систем. Гнучкість та універсальність системи Unity дозволяє реалізувати повноцінних клієнт-серверних програмних застосувань, що мають тонкий клі- єнт у вигляді кросплатформеного мобільного застосування та серверної частини, що несе відповідальність по про- цесах обробки даних для забезпечення працездатності усієї системи.

Посилання

Гранин К. Образование в контексте глобализации. Высшее образование. 2014. № 12. С. 112–116.

Бондаренко О.В. Применение мультимедийных технологий в образовательном процессе высшего учебного заведения. Современные проблемы науки и образования. 2017. № 3. С. 55–71.

Князева Г.В. Применение мультимедийных технологий в образовательных учреждениях. Вестник Волжского университета им. В.Н. Татищева. 2018. № 16. С. 77–95.

Андресен Б.Б. Мультимедиа в образовании: специализированный. М. : Дрофа, 2017. 221 с.

Захарова И.Г. Информационные технологии в образовании. М. : Академия, 2013. 188 с.

Плотніков М.С., Голопотилюк Є.А., Рудніченко М.Д. Специфіка розробки проекту навчального мобільного застосування з сучасними мультимедійними засобами розширеної реальності. XXI Всеукраїнська науково-технічна конференція молодих вчених, аспірантів та студентів (м. Одеса, 22–23 квітня 2021 р.). Одеса, 2021. С. 85–86.

Плотніков М.С., Рудніченко М.Д., Граб К.В. Інтерактивна система вивчення астрономії з використанням технології доповненої реальності. Інформатика, інформаційні системи та технології : тези доповідей шістнадцятої всеукраїнської конференції студентів і молодих науковців (м. Одеса, 23 квітня 2021 р.). Одеса, 2021. С. 115–116.

Уваров А. Ю. Технологии виртуальной реальности в образовании. Наука и школа. 2018. № 4. С. 108–117.

Аверкина А.В., Лазарева О.Ю. Системы дополненной реальности для мобильных платформ. Вестник Московского государственного университета печати. 2015. № 1. С. 8–12.

Хокинг Д. Unity в действии. Мультиплатформенная разработка на C#. СПб. : Питер, 2019. 352 с.

Торн А. Основы анимации в Unity. М. : ДМК Пресс, 2016. 176 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-11-03

Як цитувати

РУДНІЧЕНКО, М., ГРИШИН, С., ШИБАЄВА, Н., ВИЧУЖАНІН, В., & РИЧКО, В. (2021). АНАЛІЗ ОСОБЛИВОСТЕЙ ТА ЗАСОБІВ РОЗРОБКИ ІНТЕРАКТИВНИХ СИСТЕМ З ПІДТРИМКОЮ ТЕХНОЛОГІЙ ДОПОВНЕНОЇ РЕАЛЬНОСТІ ДЛЯ СФЕРИ ОСВІТИ. Інформаційні технології та суспільство, (2 (2), 42-49. https://doi.org/10.32689/maup.it.2021.2.5

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають