ПРОГРАМНИЙ ЗАСТОСУНОК ДЛЯ ОЦІНКИ КАРДІОЛОГІЧНИХ ПАТОЛОГІЙ ПІСЛЯ ОПЕРАТИВНИХ ВТРУЧАНЬ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32689/maup.it.2022.2.6

Ключові слова:

коарктація аорти, гіпоплазія дуги аорти, прогнозування, ехокардіографія, ультразвукове дослідження

Анотація

Дана стаття присвячена питанню кардіологічних патологій, які щодня вбивають тисячі новонароджених дітей. Коарктація аорти та гіпоплазія дуги аорти є одними з найпоширеніших захворювань серцево-судинної системи та трапляються у кожного другого з шести на тисячу народжених, це становить 4–8 % від усіх серцево-судинних хвороб, і займає четверте місце за частою, що є жахливим показником, адже рівень летальності даних захворювань сягає більше 90 %. На сьогоднішній день лікарі звідусіль намагаються зменшити ці страшні цифри за допомогою вибору ідеального методу для проведення операції, проте, на шляху виконання поставленої цілі, лікарям, безумовно, необхідний програмний застосунок, що допомагав би їм відслідковувати позитивну або негативну динаміку після хірургічного втручання за допомогою прогнозованих ультразвукових показників. Метою статті є створення програмного додатку з зручним інтерфейсом та багатим функціоналом для оцінки стану пацієнтів в динаміці, що стане зручним та корисним для лікарів. Реалізація поставленої мети передбачає використання методології методу групового урахування аргументі для побудови моделей за допомогою яких буде здійснюватись прогнозування, та мови програмування R, а саме, фреймворку Shiny для реалізації програмного додатку та використання в ньому отриманих моделей. Наукова новизна. На даний момент часу немає існуючих аналогів даному програмному додатку з функцією прогнозування, та спостереження прогресу в динаміці. Висновки. За допомогою клінічних даних наданих в «Національному інституті серцево-судинної хірургії імені М. М. Амосова» було побудовано моделі для прогнозування ультразвукових показників та було реалізовано програмний додаток за допомогою якого лікар може спостерігати облік пацієнтів в зручній табличній формі, редагувати клінічні дані відправляти листи пацієнтові, та прогнозувати параметри у віддаленому періоді, що значно спрощує роботу з даними та покращує комунікацію між пацієнтом та лікарем.

Посилання

Сухарева Г. Э. Алгоритм диспансеризации детей с коарктацией аорты. Практическая медицина. 2019. № 2. С. 105–110.

Amanda J. S., Richard F. I., Bradley S. M. Aortic morphometry and microcephaly in hypoplastic left heart syndrome. Cardiology in the Young. 2007. № 17. С. 189–195.

Синельников Ю. С., Кшановская М. С., Горбатых А. В., Иванцов С. М., Прохорова Д. С. Гипоплазия дуги аорты. Патология кровообращения и кардиохирургия. 2013. № 3. С. 68–72.

Тимошок В. Л., Дедович В. В., Дроздовская В. В., Дроздовский К. В. Отдаленные результаты лечения коарктации аорты с гипоплазией дуги и перешейка у детей до 1 года. Научные стремления. № 20. С. 86–87.

Синельников Ю. С., Гасанов Э. Н., Сойнов И. А., Мирзазаде Ф. А. Диагностика коарктации с гипоплазией дуги аорты. Биомедицина. 2016. № 1. С. 4–10.

Ялинськая Т. А. Коарктація аорти: магнітно-резонансна томографія на до- і післяопераційному етапі. Клінічна анатомія та оперативна хірургія. 2013. № 3. С. 54–58.

Сойнов И. А., Синельников Ю. С., Горбатых А. В., Ничай Н. Р. Артериальная гипертензия у пациентов после коррекции коарктации и гипоплазии дуги аорты. Патология кровообращения и кардиохирургия. 2015. № 2. С. 102–112.

Сойнов И. А., Синельников Ю. С., Омельченко А. Ю. Эластические свойства аорты у пациентов после различных вариантов коррекции коарктации аорты: результаты проспективного когортного исследования. Артериальная Гипертензия. 2016. № 22. С. 466–475.

Сойнов И. А., Синельников Ю. С., Кливер Е. Э. Морфологические особенности брахиоцефальных артерий у пациентов с гипоплазией дуги аорты. Патология кровообращения и кардиохирургия. 2015. № 4. С. 14–18.

Ильинов В. Н., Кривощеков Е. В., Шипулин В. М. Хирургическое лечение коарктации аорты в сочетаниис гипоплазией дуги. Сибирский медицинский журнал. 2014. № 3. С. 80–86.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-08-11

Як цитувати

КАЛІНОВСЬКА, Б., НОСОВЕЦЬ, О., & ДОБРОВСЬКА, Л. (2022). ПРОГРАМНИЙ ЗАСТОСУНОК ДЛЯ ОЦІНКИ КАРДІОЛОГІЧНИХ ПАТОЛОГІЙ ПІСЛЯ ОПЕРАТИВНИХ ВТРУЧАНЬ. Інформаційні технології та суспільство, (2 (4), 42-48. https://doi.org/10.32689/maup.it.2022.2.6