ІСТОРИКО-ПРАВОВІ ТА СОЦІАЛЬНІ ПЕРЕДУМОВИ РЕЛІГІЙНИХ ВЗАЄМОСТОСУНКІВ В УКРАЇНІ, ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАВА НА СВОБОДУ СОВІСТІ В СУЧАСНИХ УМОВАХ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32689/2522-4603.2021.1.9

Ключові слова:

релігійні взаємостосунки, права людини, свобода совісті, релігійні конфлікти, релігійна безпека, гібридна агресія, гібридна війна

Анотація

Відносно самостійне існування держави і церкви, не виключає їх духовної єдності через суспільство. З відомих причин, на сучасному етапі розвитку демократичної України питання захисту свободи совісті і віросповідання в контексті міжконфесійних відносин все частіше привертають до себе увагу науковців. Метою статті є дослідження історико-правових та соціальних передумов релігійних взаємостосунків в Україні в контексті забезпечення релігійної безпеки держави. Реалізація поставленої мети передбачає вирішення низки завдань, як-от: 1) дослідження взаємозв’язку права на свободу совісті та міжрелігійних відносин в Україні; 2) розкриття сутності поняття релігійних конфліктів та конфліктів на релігійному ґрунті; 3) визначення факторів, що впливають на радикалізацію релігійного чинника в сучасних умовах в Україні. Наукова новизна. У статті історико-правові та соціальні передумови релігійних взаємостосунків в Україні розглядаються як складова забезпечення невід’ємного права людини на свободу совісті, що безпосередньо впливає на стан релігійної безпеки держави в умовах зовнішньої гібридної агресії. Як висновок, у статті наголошується, що на внутрішню нестабільність в Україні суттєво впливає ускладнення та радикалізація релігійного чинника, під впливом низки зовнішніх факторів, таких, як інформаційна та гібридна війна з боку суміжних держав, пряма підтримка антиукраїнських сил та рухів, що виступають під гаслами порушення існуючої територіальної цілісності України або завдання іншої шкоди її національним інтересам. Основними методами використання релігійного фактора в Україні сьогодні є: проведення акцій інформаційного впливу та спеціальних інформативних операцій, поширення чуток і пліток про расову, релігійну чи національну нетерпимість в Україні, маніпулювання свідомістю населення тощо. Цілями окремих політичних сил іноземних держав є використання існуючих конфліктів на релігійному ґрунті для проведення антиукраїнської діяльності; провокація ескалації релігійної ворожнечі з метою дестабілізації внутрішнього суверенітету України; диверсифікація громадської думки; використання релігійної ворожнечі, як окремої складової гібридної війни.

Посилання

Колодний А. М. Україна в її релігійних виявах : монографія. Львів : СПОЛОМ, 2005. 336 с.

Про свободу совісті та релігійні організації : Закон України від 23 квітня 1991 року № 987-XII / Верховна Рада України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/987-12

Права людини. Міжнародні договори України, декларації, документи / упоряд. Ю. К. Качуренко. 2-е вид. Київ : Юрінформ, 1992. 200 с.

Войтович С.А. Фактор социальный: социологический справочник. Киев, 1990.

Карпачова Н.І. Стан дотримання та захисту прав і свобод людини в України: Перша щорічна доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Видання друге. Харків : Консум, 2001. 464 с.

Великий тлумачний словник сучасної української мови (з дод., допов. та CD) / уклад. і голов. ред. В. Т. Бусел. Київ, Ірпінь : Перун, 2007. 1736 с.

Арістова А. В. Релігійні конфлікти в перехідних європейських суспільствах : природа, динаміка, вплив на релігійно – суспільні процеси : автореф. дис. … канд. філософ. наук : 09.00.11 «Релігієнавство». Київ, 2008. 16 с.

Зеленков М.Ю. Религиозные конфликты: проблемы и пути их решения в начале XXI века (политико – правовой аспект). Воронеж : Воронежский государственный университет, 2007. 244 с.

Конфесіологія релігії: колективна монографія / за наук. ред. А. Колодного та Л. Филипович. Українське релігієзнавство. Київ, 2009. 237 с.

Ільницька Н.І. Поняття релігійного конфлікту. Мультиверсум: Філософський альманах. Київ : Центр духовної культури, 2006. № 56. URL: www.filosoft.com.ua

Бориславська О.М., Різник С.В., Організація державної влади в сучасному світі : конституційно-правова енциклопедія. Львів : ПАІС, 2013. 456 с.

Гараджа В.И. Социология религии. Москва, 2004. 150 с.

Рагузин В. Н. Роль религиозного фактора в межнациональных отношениях. Москва : РАГС, 1998.

Бандера С. Слово до українських націоналістів-революціонерів за кордоном. Лондон : На чужині, 1948. 120 с.

Субтельний О. Україна. Історія. Київ: Либідь, 1992. 509 с.

Великие мысли великих людей. Т. 3. / сост. Т. Литвинова. Ленинград : Лениздат, 2007.

Ведернікова І. Кирило Галушко: «Майдани відбуваються тоді, коли ми чогось не доробили вдома». Дзеркало тижня. Україна. 2019. № 3 (399) С. 13.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-02-23

Як цитувати

СТРЕЛЬБИЦЬКИЙ, М., & СТРЕЛЬБИЦЬКА, Л. (2022). ІСТОРИКО-ПРАВОВІ ТА СОЦІАЛЬНІ ПЕРЕДУМОВИ РЕЛІГІЙНИХ ВЗАЄМОСТОСУНКІВ В УКРАЇНІ, ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАВА НА СВОБОДУ СОВІСТІ В СУЧАСНИХ УМОВАХ. Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Юридичні науки, (1 (60), 52-57. https://doi.org/10.32689/2522-4603.2021.1.9

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають