КРИМІНОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ГЕНДЕРНО ЗУМОВЛЕНИХ ЗЛОЧИНІВ В УМОВАХ ЗБРОЙНИХ КОНФЛІКТІВ

Автор(и)

  • Ольга ОХМАН
  • Тетяна ДЕРЕВ'ЯНКО
  • Наталія ЛОГІНОВА

DOI:

https://doi.org/10.32689/2522-4603.2023.2.5

Ключові слова:

збройний конфлікт, тероризм, гендерне насильство, сексуальне насильство під час війни, зґвалтування під час війни, віктимізація цивільного населення.

Анотація

В статті досліджуються питання насильства у війні, що носять гендерний та сексуальний характер, у тому числі як методу здійснення геноциду та тактики ведення війни. Стаття ґрунтується на висновках останніх теоретичних досягнень, які сформульовані як кримінологами, так і вченими із споріднених дисциплін (право, політика, гендерні дослідження) щоб розкрити кримінологічне мислення про те, що таке гендерно зумовлені злочини в умовах збройних конфліктів, та як вони пов’язані із безпекою, війною, урядуванням, покаранням, статтю та злочинністю. Представлено нові аспекти для вивчення сексуального насильства, пов'язаного з конфліктом, приділяючи особливу увагу історичним і концептуальним проблемам його дослідження в рамках кримінології. Стаття містить огляд питань щодо недопустимості амністії та поширення імунітетів на винних у будь-яких формах сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, важливості усунення процесуальних і доказових перешкод для правосуддя з метою забезпечення прав потерпілих, а також необхідності використання всіх доступних засобів впливу на учасників конфлікту з метою дотримання міжнародного права, в тому числі шляхом передачі осіб, які вчиняють, наказують або потурають сексуальним діям, пов’язаним з конфліктом, до Міжнародного кримінального суду. Незважаючи на те, що дані аналізу і звітностей про сексуальне насильство щодо чоловіків і хлопчиків, особливо в контексті офіційних і неофіційних умов ув'язнення, а також стосовно чоловіків і хлопчиків, пов'язаних з озброєними групами, досить обмежене, ми зауважуємо, що чоловіки та хлопчики також стають жертвами сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, та в зв’язку із цим з метою захисту потерпілих чоловіків наголошуємо на необхідності кинути виклик глибоко вкоріненим культурним уявленням про чоловіків щодо їх невразливості до такого насильства.

Посилання

Дрьомін В. М. Кримінологія війни: методологічні засади. Вивчення криміногенної ситуації в Україні та прогнозування її подальшої динаміки (вплив воєнних факторів) : матеріали наук.-практ. круглого столу (м. Київ, 07 вересня 2022 р.)) / редкол. : Вербенський М. Г., Опришко І. В., Кулик О. Г. та ін. Київ : ДНДІ МВС України; Харків : Мачулін. 2022. С. 16–19.

Війна без правил: гендерно-обумовлене насильство, пов’язане зі збройним конфліктом на сході України / А. Альохін, С. Кириченко, А. Кориневич та ін. ; за заг. ред. В. Щербаченка, Г. Янової. ГО «Східноукраїнський центр громадських ініціатив». Київ, 2017. 216 с.

Balcells, L, Stanton, JA. 2021. Violence against civilians during armed conflict: moving beyond the macro- and micro-level divide. Annu. Rev. Political Sci. 24: P. 45–69.

Cockburn, C. 2012 Antimilitarism: Political and Gender Dynamics of Peace Movements. Basingstoke : Palgrave Macmillan. 313 p.

Degenhardt, T. 2016 Criminology and War: Transgressing the Borders. Abingdon, Oxon, UK ; New York : Routledge. 232 p.

DiPierto, S. M. (2016) Criminology and war: where are we going and where have we been? Sociology Compass, 10(10): P. 839–848.

Farwell N. (2004) War rape: new conceptualizations and responses. Affilia 19(4): P. 389–403,

Jamieson, R. (2012) On war as an object of analysis for criminologists. Studi Sulla Questione Criminale, 3/2012: P. 97–114.

Nordas, Ragnhild, and Dara Kay Cohen. Conflict-Related Sexual Violence. Annual Review of Political Science Vol. 24. P. 193–211.

Skjelsbæk I. (2001). Sexual violence and war: mapping out a complex relationship. Eur. J. Int. Relat. 7(2): P. 211–37.

Traunmüller R, Kijewski S, Freitag M. (2019). The silent victims of sexual violence during war: evidence from a list experiment in Sri Lanka. J. Confl. Resolut. 63(9): P. 42.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-03

Як цитувати

ОХМАН, О., ДЕРЕВ’ЯНКО, Т., & ЛОГІНОВА, Н. (2023). КРИМІНОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ГЕНДЕРНО ЗУМОВЛЕНИХ ЗЛОЧИНІВ В УМОВАХ ЗБРОЙНИХ КОНФЛІКТІВ. Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Юридичні науки, (2(65), 35-40. https://doi.org/10.32689/2522-4603.2023.2.5