ПОДАТКОВА ПОЛІТИКА СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ ТА ЇЇ РЕАЛІЗАЦІЯ В УМОВАХ ВОЄННОГО ЧАСУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32689/2522-4603.2023.4.8

Ключові слова:

податкова політика, податкові надходження, урядове регулювання, фіскальна політика, бюджетна система, військова агресія, економічні виклики, економічне зростання

Анотація

Стаття присвячена дослідженню основних проблем та визначенню подальших шляхів адаптації внутрішньої економіки до сучасної парадигми соціально-економічних відносин, які сформувалися в нових реаліях воєнного стану. Метою статті є розкриття сутності податкової політики та систематизація методів її впровадження в сучасних економічних умовах. Під час дослідження було встановлено, що основою фіскальної політики є податкова політика, яка забезпечує організацію податкового планування, регулювання та контролю на державному рівні. Податкова політика служить основою для створення механізму економічного зростання держави, зростання рівня її валового внутрішнього продукту та національного доходу. Пріоритетним завданням держави в контексті податкової політики є створення стабільної та ефективної податкової системи на національному рівні, яка б дозволила побудувати ефективну систему оподаткування, зокрема справедливий підхід до оподаткування всіх категорій платників податків, формування достатнього обсягу податкових платежів до бюджетів всіх рівнів, а також створення необхідних факторів для подальшої інтеграції України у світове співтовариство. Узагальнено підходи до визначення сутності податкової політики, обґрунтовано її роль у державному регулюванні соціально-економічних відносин. Встановлено, що сьогодні податкова політика повністю орієнтована на існуючу ринкову ситуацію та, залежно від обставин, визначає взаємини між платниками податків та державою. На основі проведених досліджень зроблені наступні висновки: по-перше, протягом періоду повномасштабної військової агресії Росії проти України внутрішня економіка змогла адаптуватися до функціонування в новій парадигмі, по-друге, уряд вирішив основні питання та визначив специфіку оподаткування податком на доходи, податком на додану вартість, акцизним збором та єдиним податком для підприємств під час періоду воєнного стану. Водночас, враховуючи сучасні виклики, спричинені військовою агресією з боку Росії, основним стратегічним завданням податкової політики в Україні сьогодні є накопичення податкових надходжень на користь національної безпеки та оборони, а також для виконання заходів воєнного стану з метою стабілізації економічної ситуації в Україні.

Посилання

Чугунов І. Бюджетна стратегія суспільного розвитку: монографія: Київ: КНТЕУ, 2021. 486 с.

Андрущенко В. Імператив фіскальної солідарності. Економічний вісник. Серія: фінанси, облік, оподаткування. 2019. 213 с.

Макогон В. Формування дохідної частини бюджету як складової фінансовоекономічного регулювання. Науковий погляд. Економіка та управління. 2016. № 1 (55). С. 96–108.

Десятнюк О., Марченко Л. Науково-методичні детермінанти податкової політики в умовах трансформації національної економіки. Фіскальна і монетарна політика. Світ фінансів. 2021. № 4 (69). 56 с.

Пасічний М. Бюджетна політика та економічний розвиток. Економічний вісник університету. 2020. Вип. № 44. 89 с.

Іванов Ю. Функції податків та податкове регулювання. Формування ринкової економіки в Україні. 2009. № 19. 39 с.

Селівестрова Л., Адаменко І. Фінансова система України. Особливості функціонування та напрями удосконалення. 2018. № 6. 96 с.

Чугунов І. Я., Нікітішин А. О. Податкова безпека держави. Вісник КНТЕУ. 2019. № 4. С. 48–51.

Пасічний М. Фіскальні та монетарні інструменти впливу на економічний розвиток. Економічний вісник Університету. 2021. Вип. 48. С. 196–208.

Соколовська А. Шляхи реформування податкової системи України. Фінанси України. 2014. № 12. 102 с.

Податкова політика. Міністерство фінансів України. URL: https://mof.gov.ua/uk/tax-policy

Господарський кодекс України від 16.01.2013 року № 436-IV. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/436-15#Text

Смоквіна Г. А. Фінансова безпека як стратегічна складова економічної безпеки України. Економіка: реалії часу. 2014. № 3. С. 46–52.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-29

Як цитувати

ФІЛІПОВА, Н., БОДЕНЧУК, Л., & ПЕРЕПЕЛИЦЯ, В. (2023). ПОДАТКОВА ПОЛІТИКА СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ ТА ЇЇ РЕАЛІЗАЦІЯ В УМОВАХ ВОЄННОГО ЧАСУ. Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Юридичні науки, (4(67), 50-55. https://doi.org/10.32689/2522-4603.2023.4.8