ЮРИДИЧНІ АСПЕКТИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАВОВОЇ СТАБІЛЬНОСТІ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ: ВИКЛИКИ ТА ШЛЯХИ ПОДОЛАННЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32689/2522-4603.2023.5.10

Ключові слова:

тимчасово окупована територія, військова окупація, деокупація, правовий режим, збройний конфлікт, воєнний стан

Анотація

У статті аналізуються юридичні аспекти забезпечення правової стабільності на тимчасово окупованих територіях. Зазначається, що ця проблема стає особливо актуальною в умовах сучасних конфліктів та геополітичної напруги. Стаття розглядає виклики, які виникають у забезпеченні прав людини та забезпеченні правової стабільності в контексті тимчасової окупації територій, зокрема порушення прав і свобод, відсутність контролю з боку офіційних установ та недостатність механізмів компенсації шкоди. Досліджуються можливі шляхи подолання цих викликів, зокрема через розвиток міжнародного співробітництва, залучення міжнародних організацій та застосування дипломатичних зусиль. Зазначено, що стабільність на окупованих територіях має важливе значення для забезпечення миру та безпеки у регіоні, а вирішення цієї проблеми вимагає комплексного та системного підходу з урахуванням міжнародних норм та стандартів прав людини. Також в статті розглядаються досягнення сучасної юридичної науки та практики у сфері вирішення проблем тимчасової окупації територій, зокрема, шляхи розроблення та впровадження ефективних механізмів забезпечення правової стабільності. Надається огляд робіт провідних науковців та практиків у цій сфері, зокрема їх внесок у розвиток міжнародного права та використання судового шляху для захисту прав людини. Загальний підхід до вирішення проблеми правової стабільності на окупованих територіях є актуальним та значимим для подальшого зміцнення міжнародного правопорядку та забезпечення захисту прав людини у зоні конфлікту. У статті також розглядаються основні принципи міжнародного гуманітарного права, що стосуються військової окупації, а також права людини на тимчасово окупованих територіях. Проаналізовано сучасний стан законодавства та практики в цій області, а також виявлено недоліки та прогалини, що потребують уваги та подальших досліджень. Зокрема, розглядаються виклики, пов'язані з неефективним розслідуванням кримінальних правопорушень, порушенням прав людини та недотриманням міжнародних норм у зоні конфлікту. Висвітлено необхідність розробки та впровадження нових механізмів захисту прав людини та забезпечення правової стабільності на окупованих територіях. Аналізуються можливі шляхи подолання цих викликів шляхом залучення міжнародної спільноти, підтримки міжнародних організацій та розвитку співпраці з правозахисними організаціями.

Посилання

Від початку повномасштабної війни загинули або поранені більше 3527 мирних українців. 29 березня 2022. URL: www.bbc.com.

Грушко М.В. Окремі аспекти захисту цивільного населення в період окупації: Автономна республіка Крим і м. Севастополь. Право і суспільство. 2020. № 5. С. 230-238.

Звільнення територій несе нові виклики: кого і як карати за роботу на окупанта?. Українська Гельсинська спілка з прав людини. URL: https://helsinki.org.ua/articles/zvilnenniaterytori

Іляшко О.О. Правова політика держави щодо тимчасово окупованих територій. Юридичний науковий електронний журнал. 2020. № 2. С. 526-532.

Майбутнє (що після деокупації?). Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. URL: https://minre.gov.ua/section/maybutnye-shcho-pislya-deokupaciyi

Макаров І.М. Поняття і зміст режиму окупації у міжнародному праві. Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. 2012. № 3. С. 193-197.

Петровська І. І. Загальна характеристика законодавства про воєнний стан в Україні. Multidisciplinary academic notes. Science research and practices. Proceedings of the ХV International Scientific and Practical Conference. Madrid, Spain. 2022. Pp. 278-281.

Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 березня 2021 року «Про Стратегію деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя» : УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ від 11.03.2021 р. № 117/2021. URL: https://www.president.gov.ua/documents/1172021-37533

Трофименко А. В. Тимчасово окупована територія: визначення поняття законодавстві України. Правова доктрина: міжнародний досвід та практична реалізація в Україні. Маріуполь : МДУ, 2019. С. 222–224.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-30

Як цитувати

СОКОЛЕНКО, О. (2023). ЮРИДИЧНІ АСПЕКТИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАВОВОЇ СТАБІЛЬНОСТІ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ: ВИКЛИКИ ТА ШЛЯХИ ПОДОЛАННЯ. Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Юридичні науки, (5(68), 58-64. https://doi.org/10.32689/2522-4603.2023.5.10