МЕТА ТА ЗНАЧЕННЯ НАУКИ КРИМІНАЛЬНО-ВИКОНАВЧОГО ПРАВА У СИСТЕМІ ВИКОНАННЯ ТА ВІДБУВАННЯ КРИМІНАЛЬНИХ ПОКАРАНЬ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32689/2522-4603.2024.2.3

Ключові слова:

наука, освіта, право, вʼязниця, увʼязнені, виконання покарання, відбування покарання, кримінально-виконавче право, Пенітенціарна академія України

Анотація

У даній науковій статті на тему: «Мета та значення науки кримінально-виконавчого права у системі виконання та відбування кримінальних покарань» розглянуто основні теоретичні положення про важливий вплив науки кримінально-виконавчого права на діяльність установ виконання кримінальних покарань. Діяльність у правовій сфері суспільства існує у вигляді принципів, засобів, підходів, за допомогою яких вивчають правові явища і результатом використання яких є розробка та вдосконалення певних пенітенціарних понять та теоретичних конструкцій, зокрема правової діяльності, правопорушення у системі виконання кримінальних покарань, правомірної поведінки увʼязнених та персоналу виправних колоній, виправних центрів та виховних колоній, які знаходяться не тільки на території України, але й за кордоном. Крім того, правові науки, а також наука кримінально-виконавчого права є важливою для вивчення у звʼязку із постійним рушійним процесом удосконалення правового життя у системі відбування та виконання кримінальних покарань, а також для здійснення наукової юридичної діяльності. Після розробки певних наукових праць, які досліджують актуальні проблеми у сфері виконання та відбування кримінальних покарань у вигляді дисертацій, монографій, навчальних посібників, підручників та наукових статей, кримінально-виконавче право передає отримані результати та досягнення у вигляді викладання та проведення лекційних та семінарських занять в юридичних закладах України для студентів, курсантів, слухачів. Крім того, розвиток науки кримінально-виконавчого права відбувається завдяки практичній діяльності суддів, прокурорів, слідчих, адвокатів та інших юристів, що дозволяє більш якісно реалізувати суб´єктивні права та юридичні обов´язки увʼязнених, які відбувають покарання у місцях позбавлення волі, а також співробітників Державної кримінально-виконавчої служби України.

Посилання

Автухов К. А. Кримінально-виконавче право: навч. посіб. (відповіді на екзаменаційні питання та питання до практичних занять) / К. А. Автухов; за заг. ред. А. Х. Степанюка. Х.: Право, 2016. 158 с.

Бадира В. А, Денисов С. Ф., Денисова Т. А., Мінаєв М. М., Хашев В.Г. Кримінально-виконавче право: навчальний посібник / За ред. Т. А. Денисової. К.: Істина, 2008. 400 с.

Історія Академії. URL: https://academysps.edu.ua/istoriya-akademiyi/ (Дата звернення: 03.04.2024 року)

Кримінально-виконавчий кодекс України // Відомості Верховної Ради України (ВВР). 2004. № 3-4, ст. 21

Наукова та міжнародна діяльність. URL: https://academysps.edu.ua/naukova-ta-mizhnarodna-diyalnist/(Дата звернення: 03.04.2024)

Наука кримінально-виконавчого права. URL: http://mego.info/матеріал/§-6-наука-кримінально-виконавчого-права (Дата звернення: 08.06.2024)

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-30

Як цитувати

ВАЦЮК, В., & ВЛАД, В. (2024). МЕТА ТА ЗНАЧЕННЯ НАУКИ КРИМІНАЛЬНО-ВИКОНАВЧОГО ПРАВА У СИСТЕМІ ВИКОНАННЯ ТА ВІДБУВАННЯ КРИМІНАЛЬНИХ ПОКАРАНЬ. Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Юридичні науки, (2(70), 15-18. https://doi.org/10.32689/2522-4603.2024.2.3