ПРЕДМЕТ СУСПІЛЬНИХ ВІДНОСИН, ЯКІ Є ОБ’ЄКТОМ ЗЛОЧИНІВ ПРОТИ ЧЕСТІ ТА ГІДНОСТІ ОСОБИ

Автор(и)

  • В. А. Бортник

Анотація

У результаті дослідження сутності права на по- вагу до честі та гідності людини сформульовано такі узагальнення: по-перше, предметом розглянутих су- спільних відносин виступає не честь та гідність як соціальні цінності, а право фізичної особи на повагу до її честі та гідності; по-друге, таке право є абсолют- ним, суб’єктивним, немайновим правом фізичної особи, є невід’ємним і належить будь-якій фізичній особі (не- залежно від її статі, віку, походження, громадянства, майнового стану, релігійних чи політичних переконань) з моменту її народження до моменту її смерті; по-тре- тє, таке право фізичної особи охоплює три складові: 1) можливість фізичної особи вчиняти чи не вчиняти відповідні дії, які створюють образ поваги до її честі та гідності; 2) можливість фізичної особи вимагати від інших учасників суспільних відносин належної поведінки (вчинення чи невчинення дій), яка полягає в адекватній та об’єктивній оцінці самої фізичної особи, її поведін- ки та особистісних якостей, а також в адекватно- му та об’єктивному вираженні цієї оцінки; 3) можли- вість вимагати від держави (органів державної влади): а) вжиття заходів щодо захисту права на повагу до честі та гідності особи, відновлення порушеного права, відшкодування моральної шкоди, завданої посяганням, притягнення до відповідальності інших учасників су- спільних відносин, які порушили право на повагу до честі та гідності особи, вжиття заходів з профілактики та попередження посягань на повагу до честі та гідності особи; б) закріплення правових механізмів, за допомогою яких особа може вимагати від інших учасників суспіль- них відносин належної поведінки, що виявляється у по- вазі до її честі та гідності, а також правових механіз- мів діяльності інших учасників суспільних відносин, які виключали б посягання на повагу до честі та гідності особи; по-четверте, предметом досліджуваних суспіль- них відносин є одночасно право фізичної особи на повагу до її честі та право фізичної особи на повагу до її гідно- сті. Тому слід розділяти ці права та розглядати їх, як предмет суспільних відносин, відірвано один від одного неможливо. У зв’язку з зазначеним аргументовано необ- хідність внесення змін до КК України.

Посилання

Лащук Є. В. Предмет злочину у кримінальному праві України : автореф. дис. ... канд. юрид. наук : спец. 12.00.08 / Є. В. Лащук. — Київ, 2005.

Гулиев В. Е. Демократия и достоинство личности / В. Е. Гулиев, Ф. М. Рудин- ский. — Москва, 1983. — 190 с.

Матузов Н. И. Теоретические проблемы субъективного права : автореф. дис. ... д-ра юрид. наук : спец. 12.00.01 “Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень” / Н. И. Матузов. — Харків, 1973. — 40 с.

Шершеневич Г. Ф. Общая теория права / Г. Ф. Шершеневич. — Москва: Нзд. Бр. Башмаковых, 1912. — 618 с.

Луспеник Д. Д. Судочинство у справах про захист честі, гідності та ділової репута- ції : автореф. дис. ... канд. юрид. наук : спец. 12.00.03 “Цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право” / Д. Д. Луспеник. — Харків, 2003. — 18 с.

Максимович Р. Л. Потерпілий як ознака складу злочину та його значення для дифе- ренціації кримінальної відповідальності й індивідуалізації покарання / Р. Л. Мак- симович // 10 років чинності Кримінального кодексу України : проблеми застосу- вання, удосконалення та подальшої гармонізації із законодавством європейських країн [матеріали міжнар. наук.-практ. конф. (Харків, 13–14 жовт. 2011 р.)] / за ред. В. Я. Тація, В. І. Борисова та ін. — Харків, 2011.

Малеин Н. С. Охрана достоинства, здоровья и тайны личной жизни граждан / Н. С. Малеин // Социализм и личность. — Москва: ИГПАН СССР, 1979. — С. 78– 95.

Конституція України: чинне законодавство зі змінами та допов. станом на 4 квіт. 2011 р. — Київ : Вид. ПАЛИВОДА А. В., 2011. — 48 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-12-28

Як цитувати

Бортник, В. А. (2016). ПРЕДМЕТ СУСПІЛЬНИХ ВІДНОСИН, ЯКІ Є ОБ’ЄКТОМ ЗЛОЧИНІВ ПРОТИ ЧЕСТІ ТА ГІДНОСТІ ОСОБИ. Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Юридичні науки, (4 (51), 23-34. вилучено із http://journals.maup.com.ua/index.php/law/article/view/906

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають